onsdag 31 december 2008

Året 2008 tar slut – vad minns jag?

JANUARI
Jag bloggade om lärare, välkomnade vår nya landshövding Lars Bäckström (v) och uttryckte min avsky över den kriminella världen. Bengt Svensson, rikspolischefen (som då var tf), fick mitt gillande över sin ambition. Min första blogg om önskan att få Barack Obama till vita huset publicerades.
Trevlig middag hos en av mina mostrar inledde året, idrottsgalan i Skövde var trevlig liksom Folkpartiets konferens på Lundsbrunn.

FEBRUARI
Inleddes med en trevlig middag med Centerpartiet som hade stort möte i Skövde. En vecka i Spanien med skön avkoppling, flera bloggar om Obama och Melodifestivalen som rullar igång i TV-rutorna och ett bra årsmöte med Folkpartiet i Skövde där jag fick förnyat förtroende som ordförande.

MARS
Jag ger mig in i debatten om fildelning. Den pågår fortfarande… Jag skriver mer om skola och om melodifestivalen. Svenska blir officiellt språk i Sverige!

APRIL
Vi har årsmöte med Folkpartiets länsförbund i Skaraborg. Jag skriver kritiskt om lärarutbildningen och striden om ekonomiska villkor för att bedriva en likvärdig utbildning för eleverna på Rydskolan i Skövde blossar upp på allvar. Jag fortsätter att supporta Obama.
Socialdemokraterna börjar sin långa räcka av knepiga utspel.
Jag deltar på Folkpartiets riksmöte i Västerås.

MAJ
Skövde HF vinner SM-guld! Mona Sahlin börjar redan att tappa väljarstöd inom och utom S. Obama är en allt starkare kandidat. Charlotte Perelli gör ett bra jobb i ESC, men placerar sig inte som vi hoppas.
Samtal förs kontinuerligt om hur Rydskolans framtid ska se ut, terminen är på väg att ta slut men skolnämnden lämnar inga besked. I telefon säger skolnämndens ordförande att det kommer att lösa sig, men att det måste ske på rätt vägar. Bara det löser sig är min kommentar. Så kommer ”dräparen” via tidningen: ”Inga extra resurser till Rydskolan säger skolnämndens ordförande. Ekonomin är i balans.” Folkpartiet meddelar allianspartierna att vi inte kommer att sitta tysta. Skövdeborna har rätt att veta var vi står och eleverna på Rydskolan har rätt till en likvärdig utbildning. Vi, Fp, går ut i media.
Jag blir helt sjukskriven.

JUNI
Nationaldag, skolavslutning och oro för Rydskolan – som ser ut att till slut lösa sig.
Jag debatterar med ett antal Sverigedemokrater, liksom om FRA och önskar alla en bra sommar.
Jag skriver en artikel om ”Barnens villkor i samhället” som publiceras i flera tidningar och väcker uppmärksamhet. Robert Wells, artisten och min gamle kamrat, skriver ett bra inlägg i Expressen om musikskolornas plats i Sverige. Mer om FRA där begreppen blandas och misstolkas med eller utan flit.

JULI
Jag var fortsatt sjukskriven och sommaren blev inte vad jag önskade pga av det.

AUGUSTI
Tar det fortsatt lugnt, det är OS i Kina, Ryssland går in i Georgien.

SEPTEMBER
Presidentskapet i USA blir en allt mer spännande kamp. Jag testar mig och får reda på att jag är en Obama-anhängare på ”riktigt”. Alliansen i Skövde träffas på torget och firar två år vid makten genom att bjuda på kaffe och kaka. Lotta Engberg tar över ett sargat Bingo-Lotto och gör succé. Lotta Bromé får välförtjänt pris. Jag skriver om lärare igen och har börjat arbeta deltid.

OKTOBER
Folkpartiet i Skaraborg samlas för en arbetsdag i Falköping. Den rödgröna sörjan fyller media och cirkus Sahlins stöd rasar ytterligare. Jag tror fortsatt på Obama. Fritt fall för världsekonomin. Reinfeldt krossar Mona Sahlin i ett antal debatter.

NOVEMBER
Är i USA, New York, och upplever när Obama vinner presidentvalet. Vilken glädje!
Jag och frun blir farfar och farmor till en jättego´ tjej i Göteborg. Fantastisk glädje och känsla på många sätt! Får krafter efter välbehövlig semester och börjar arbeta lite mer.
Fortsatt debatt om fildelning och IPRED i media och på bloggen. Jul på Liseberg med allsång var en rolig upplevelse.

DECEMBER
Lucia, avslutning på året, ett par fina vinterdagar och en bra konferens med gruppledarna för Folkpartiet på Lidingö. Jag medverkar i TV-programmet ”Skolfront” och skriver mer om skola på bloggen. Firar jul med hela familjen och ser fram emot ett suveränt 2009. Summerar och ser att Skövde, min hemstad, växer något alldeles fantastiskt bra. Det ska fortsätta....

Aftonbladet skriver om Facebook och censur, DN om förhandlingsvilja, Dagen om att EU:s tillträdande ordförande försvarar Israel. Det finns mycket att blogga om även nästa år.:-)

GOTT NYTT ÅR!

tisdag 30 december 2008

Fyrverkeriolyckor är föräldrars ansvar

Allt för många olyckor sker med fyrverkeri. Föräldrar måste ta ansvar för vad barnen gör. Barn är personer under 18 år. De får inte handla fyrverkeri, att langa är olagligt. Det är ledsamt att försäljningen inte kan få ske på allmänt lätttillgängliga ställen. Men felet är föräldrarnas, inte ungdomar och inte handlarnas.

Onyttan med nya ord

Jag häpnar! Vem har behov av dessa ord? Inte jag.
ADV – enkelt råd vid diffusa sjukdomssymptom (bildat av Alvedon, dricka, vila)
bloggbävning – att väldigt många bloggsidor samtidigt behandlar ett ämne
burkini – baddräkt med långa ärmar och ben
gatustickning – utsmyckning i form av en stickning runt exempelvis en lyktstolpe
skynka – visa att man är för eller emot exempelvis ett bygge genom att hänga ut ett skynke i en viss färg utanför sitt fönster
ödleplåster – plåster som efterhärmat de sugkoppar som finns på en geckoödlas fötter
Språkrådet har som uppgift att följa och främja språkens utveckling i landet. Hittills har rådet publicerat två böcker med nya ord. En tredje är planerad att komma inom några år.
DN listar ännu fler "nya ord".

Fredrik Lindströms program om svenska språket innehöll flera bra inslag. Bland annat ett om nya ord. de bör ha funnits med ett tag och nått en ganska stor spridning i det talade vardagsspråket för att tas upp som nya officiellt antagna ord i det svenska språket. Det tycker jag också! Att slänga in ord för att det är kul ger ett språk med en massa "döda ord" som saknar relevans över tid.

måndag 29 december 2008

Sol

Vi ser solen, det är vintrigt tack vare frosten. Idag kan man ta fina vinterbilder. Det var längesedan.

söndag 28 december 2008

Vapenvila NU

Vapenvila och förhandling krävs nu för att omvärlden ska kunna ta Israel och Palestina på allvar. FN:s säkerhetsråd kräver eld upphör. Oskyldiga dödas i detta för mig ofattbara sätt att försöka lösa gamla oförrätter. Hamas sänker sig till allt lägre nivå i denna konflikt som närmast liknar en fullständig massaker.
Denna konflikt måste komma till en slutlig tvåstatslösning nu. Här är länkar till artiklar om vad som hänt det senaste dygnet för den som vill läsa mer för att skapa sig en egen uppfattning i frågan.
DN:s Michael Winiarski
Ehud Barak via Sky News/Expressen
Aftonbladets expertpanel och tidigare artiklar
Dagens nyheter tidigare artiklar
Artikel i Dagen

Vi ber för våra vänner

Inatt startade en brand i centrala Skövde. Flera lägenheter fick utrymmas efter att branden startat i ett kontor i fastigheten, som ägs av en nära vän, och den restaurang som våra grannar, och också de fina vänner, äger står fortfarande i lågor.
Från vårt hus på Billingssluttningen ser vi fortfarande rökmassorna som stiger från centrala Skövde. Jag ber för de drabbade och hoppas att ingen människa kommer till skada och att de materiella skadorna går att ersätta så långt möjligt. Varför drabbas alltid de vänligaste och snälla?

lördag 27 december 2008

Stoppa maffian

Det är dags att ge polisen de verktyg som krävs för att koppla greppet på de kriminella nätverken. Vi folkpartister anser att rikskriminalpolisen måste förstärkas för att stödja de lokala polismyndigheterna.
Svensk polis har gjort ett bra arbete under 2008, men behöver kunna utvecklas ytterligare på området bekämpning av organiserad brottslighet.
Vad som behövs är ett slags svenskt FBI för att förbättra den nationella samordningen. Jag ser gärna att det inrättas regionala underrättelsecentrum, där olika myndigheter ingår så att information som i dag ligger spridd i olika register kan samordnas. Ett sådant centrum ska ha mandat att prioritera och leda operationer mot organiserad brottslighet.
Vi behöver också utveckla det europeiska samarbetet. Brottsbekämpande myndigheter måste vara lika gränsöverskridande som brottsligheten. Alla har rätt att känna säkerhet i sin vardag.
Med det stöd som Reinfeldt har som statsminister är det nu tid för honom att agera så att vi får resultat och en tydlig förbättring av myndigheternas möjligheter att lyckas med sitt uppdrag.

Ekonomiskt bättre för studenter

Studenternas villkor behöver förbättras. Studiefinansieringen behöver debatteras grundligt. Ett land som vill utbilda sitt folk måste visa det på ett tydligare sätt än vad som varit fallet under många år. Det ska vara en kombination av bra villkor att studera under och rejäla krav på studieresultat för att få uppbära dessa villkor, dessutom måste det över tid synas i lönekuverten för dem som väljer att studera på avancerad nivå. En höjning av fribeloppet är bra, men inte det grundläggande felet idag.

Bush ersätts av våldsamt populär Obama

Obama har enorma förväntningar. Det råder samtidigt rädsla för att han kommer att utsättas för mordförsök och listas tillsammans med JFK, Martin Luther King med flera som väckt hopp hos den stora massan och därmed hotat etablerade ekonomiska intressen.
Populariteten han åtnjuter är historisk. Hoppas han blir det som framgångsrik president och inte som någon vars liv avslutas genom ett dåd av någon lejd mördare.
Bush avgår med ett rekord, nämligen att han är den president som lagt mest pengar på krig sedan andra världskriget. Ingen smickrande notering.
Jag tror att Obama kommer att betyda mycket och i huvudsak positiva förändringar för amerikanerna och världens medborgare i stort.

fredag 26 december 2008

Lasse Kronér var lysande

Vilka i-landsproblem. Tittare som blir upprörda över färgval på en slips har förmodligen ett starkt samhällsengagemang och förstår att sätta saker i sitt rätta perspektiv. (Ironi)
Man slutar aldrig att förvånas över vad som kan skapa rubriker.
Själva hade vi en toppenjul där TV-tittandet begränsades kring Kalle Anka och Karl-Bertil Jonsson, runt dessa program så var det en trevlig och lagom personlig Lasse Kronér som guidade oss i rutan. Tack för det Lasse!
Musikalisk höjdpunkt på julafton var vår dotter Cecilias sång i St Matteus kyrka i Sa Ryd, Skövde. Det var på midnattsmässan där julevangeliet lästes på såväl svenska som arabiska. En trevlig stund med besökar från flera olika samfund.
Jag tror som kungen på en ljus och bättre framtid.

torsdag 25 december 2008

God fortsättning

Hoppas julen är som du vill ha den och att den fortsätter så.

onsdag 24 december 2008

Jultankar

Det sägs att årets julklapp är upplevelser. Bäst av alla upplevelser är de som ger glädje i vardagen.
Jag vill bidra till ökad frihet och möjlighet för var och en att förverkliga sina drömmar om ett gott liv.

Ett tryggare Sverige förutsätter en tryggare värld och vi vet idag att det krävs ett utvecklat globalt samarbete för att klara våra framtida utmaningar.
Ur det perspektivet menar jag att vi, du och jag, måste arbeta för ett starkare FN, alla barns rätt till utbildning och en värdegrund som garanterar respektfulla möten mellan världens alla människor.

Jag vill därför, så här i juletid, lyfta fram ett par tänkvärda citat:
"Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap."
(Den första artikeln i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna.)

"Eftersom krigen har sitt ursprung i människornas sinnen, måste försvaret av freden också byggas upp i människornas sinnen; ... okunnigheten om andra folks liv och seder, genom människosläktets hela historia, har varit en allmän orsak till den misstänksamhet och misstro mellan folken som alltför ofta medfört att osämja dem emellan lett till krig.”
(FN:s rekommendation om utbildning för internationell förståelse.)

”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.”
(Den ”gyllene regeln” som återfinns inom samtliga större religioner.)

För mig som liberal och stark förespråkare av demokrati är det viktigt att i sammanhanget betona att människors livsåskådning är ett personligt val som ska respekteras, men aldrig kan rättfärdiga förbrytelser mot demokratiskt stiftade lagar och regler i våra samhällen.

Slutligen något också om barnen, genom vilkas ögon vi vuxna upplever julen och dess innerligaste budskap.

  • Varje barn förtjänar att du visar det din respekt.
  • Varje barn har rätt att få likvärdiga möjligheter till personlig utveckling.
  • Inget barn ska dömas utifrån sin härkomst, föräldrars situation eller ekonomiska förutsättningar.
  • Varje barn ska ges sin rättmätiga möjlighet att som enskild individ få göra sina livsval och därmed bidra till en bättre värld för sig själv och andra.

I folkpartiets Sverige respekterar vi varandras lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter.
Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, infödd eller inflyttad, kvinna eller man.
Det finns alltid plats för Dig.

God jul och Gott nytt år!

tisdag 23 december 2008

Bra inlägg av Federley om FRA 2.0

Läs Federleys kommentarer till dagens kritiska artikel i SvD.
Bra utryckt Fredrik! Jag är med dig helt i denna fråga.
Avslutningen är suverän och citeras däför här: "I den nya kritiska hållningen till staten som jag i grunden tycker är bra ger dock dagens debattörer uttryck för den dåliga sidan. Staten är ond, galen och vill alla illa. Så illa är det inte. De glömmer i sin rädsla helt bort att vi har lagar och regler som gäller även för frågor knutna tilll FRA som exempelvis graskningen av domtolen och dess uppföljning. De glömmer också att domstolarna står fria från både myndigheter och politiker. Det gäller även här."

Böndernas egenintresse hinder i svensk energidebatt

Folkpartiet är som bekant för att vi använder kärnkraft, den vi har och att vi inte blir beroende av mer fossil energi i framtiden. Jag ställer upp på det. Jag är också för att vi tar fram nya energislag, men inte till vilka villkor som helst. Att subventionera svenska bönders verksamhet genom att ge ofantliga bidrag till biogas som har låg verkningsgrad (effekt) känns redan idag fel nationalekonomiskt och dessutom energimässigt. LRF som har nära anknytning till centern bör nog se upp med rollerna nu, det börjar lukta intressegruppsförsvar på samma sätt som LO och socialdemokraterna. Unket och enögt!

FRA-lagen blir bra

Jag vill inte ha ett övervakningssamhälle. Men som politiker har vi både att hantera den verklighet som omger oss just nu samt att agera för framtida förändringar. Många är engagerade. Kritik strömmar in från alla håll. FRA-lagen reglerar hur det är just nu - kampen om förändringar pågår ständigt. Här en mycket krisitsk artikel i dagens SvD. Här en mer nyanserad kritisk artikel.

En intressant upplysning i sammanhanget är detta pressmeddelande från Mikael Odenberg, fd försvarsminister, som är den som la fram propositionen ursprungligen ger lite perspektiv på det hela: - Med den nya lagen får FRA möjlighet att fortsätta sin signalspaning mot utlandet oavsett med vilken teknik signalerna överförs. Samtidigt stärks skyddet för den personliga integriteten genom att en tidigare oreglerad verksamhet nu lagregleras. - Den nya lagen handlar inte om övervakning eller om att läsa medborgarnas epost. Däremot får FRA nu med automatiska sökbegrepp en möjlighet att scanna den trafik som går över våra gränser i syfte att hitta, filtrera ut, dechiffrera och tolka den rännil av information som kan kartlägga yttre hot mot svenska medborgare och svenska intressen. - Beslutet är inte ett hafsverk och beredningen har inte varit kuppartad. Propositionen var grundad på två offentliga utredningar och en departementspromemoria – alla vederbörligen remissbehandlade. Remissinstanser med särskilt intresse för integritetsaspekter – t ex JO, JK och Amnesty – var i huvudsak positiva. Därefter fann Lagrådet avvägningen mellan underättelseintresse och integritetshänsyn godtagbar. - Integritetsskyddet har därtill stärkts i flera steg. I arbetet med lagrådsremissen gjorde jag 12 olika förbättringar. Efter lagrådets yttrande tillfördes ytterligare nio förändringar i syfte att förstärka integritetsskyddet. Och slutligen gjorde försvarsutskottet redan för ett år sedan ytterligare fem tillägg. Nu har ytterligare sådana mekanismer tillförts. Debatten lär fortätta...

Tack LR för er klokhet

Varje barn har rätt till en likvärdig utbildning – därför kan undervisningen aldrig utformas på samma sätt för alla. Barn har olika förutsättningar och ska få det stöd som just hon eller han behöver.
Skillnaden i kvalitet mellan Sveriges skolor har ökat efter kommunaliseringen. Folkpartiet har därför tillsatt en arbetsgrupp som ska se över för- och nackdelar med att staten återtar hela ansvaret för skolan. Lärarnas riksförbund har nu också riktat fokus mot detta i en ny rapport.
Även om kvalitet inom skolan handlar om många fler faktorer är pengar, har ekonomin en avgörande betydelse. Mot bakgrund av den kunskapen, inhämtad från egna och andras erfarenheter, är min bestämda åsikt att enskilda kommuners ekonomi påverkar barns rättighet till en likvärdig skola. Det är oacceptabelt.
De pengar som regeringen skickat ut till kommunerna för särskilda ändamål har allt för ofta hamnat i den allmänna ”pengapåsen” och använts till annat än vad de varit avsedda för.
Det är dags att hela vår politik för migration, sociala frågor, utbildning, sjukvård och familjepolitik tar barnperspektivet på allvar. Välutbildade lärare kostar pengar i hela landet.

måndag 22 december 2008

Julen kommer närmare

Jag har idag handlat julmaten och reflekterat över året som gått. Det resulterade i en artikel som jag sänt för publicering i pappersmedia. Här på bloggen tänker jag skriva en kort årskrönika till nyår. Nu ska jag koppla av och äta lite julgodis. Ha det bra!

söndag 21 december 2008

Snart intar Obama presidentskapet

Obamas regering har presenterats. De tillträder i en situation som innebär stora förväntningar i en tid av utmaningar som ingen tidigare regering behövt tackla. Jag har stor tilltro till Obamas ledarskap och han verkar ha samlat bra folk omkring sig. USA och alla andra länder väntar med spänning, optimism och förhoppning på framtiden.

God jul

Jag önskar god jul till Larz Kristerz och säger grattis till er samt till Scotts som jag tycker är bättre.
Jag önskar god jul och säger tack för höstens program till Sveriges bästa radiopersonlighet Lotta Bromé. Hoppas du får en bra och lugn ledighet.
Jag säger god jul till alla i Rosengård och hoppas att ni blir av med de ditresta provokatörerna.

lördag 20 december 2008

Skövde satsar i lågkonjukturen

Välkommen att flytta till Skövde Vår stad växer och har god ekonomi. Vi satsar på tillväxt och hållbar utveckling. Här kan du och din familj välja boende med mindre än en halvtimma till paradisstränderna och skärgården i både Vänern och Vättern. Vi har en expanderande högskola, mängder av småföretagare med växande verksamheter. Handeln i Skövde har ett mycket kraftigt plusindex och nya kedjor och specialbutiker etablerar sig nu i Stallsiken, vårt senaste handelsområde.
Kommunen leds av en borgerlig allians och här kan du läsa mer om de mest närstående satsningarna vi gör i lågkonjunktur.

Mona Sahlin tappar - Alliansen växer

Raset för Mona Sahlin fortsätter. Det råder delade meningar om vad det beror på. Jag ser det som att allt fler börjar se resultatet av regeringens politik. Det är inte den svenska regeringens fel att vi har kris, det är tvärtom regeringens förtjänst att vi hittills klarar oss så bra.

Jag gillar inte Larz Kristerz

Ikväll är det dansbandsfinal. Jag har ägnat mig åt musik i form av schlager och dansbandsmusik under en stor del av mitt liv. Jag har haft glädjen att få jobba med många av de bästa. Kikki Danielsson, Sten Nilsson, Christer Sjögren, Thorleifs, Lasse Stefanz, Schytts, Barbados, Arvingarna, Scotts, Lotta Engberg, Peter Jöback, Charlotte Perrelli, Jessica Andersson, Lena Philipsson, Edin-Ådahl är några av de artister och grupper som jag haft glädjen att arbeta tillsammans med.
Att dessa seriösa artister ska utsättas för jämförelse med lokala "revygäng" som Larz Kristerz känns fel. Jag har inget emot Larz Kristerz som ett revygäng eller på en afterski, men det blir som att ta in Galenskaparna och After Shave i samma kategori som Stenmark, Borg och Kalla bara för att de alla har ett underhållningsvärde som delvis innehåller sport.
Jens i Aftonbladet tycker så här om spektaklet.
Scotts är mina vinnare och jag önskar dem lycka till.

Snuttifierade debattprogram

TV är en underbar möjlighet för att skapa och spegla opinionen i vårt land. Jag eftersöker ett debattprogram där en panel på fem personer debatterar under 60 minuter. Inte fler program av det format som Lennart Ekdahl och Janne Josefsson har. Det är ett format som inte funkar.
Det hela blev tydligt när Stina Dabrowski skulle hålla i Debatt. Stina som är en mycket bra TV-journalist, precis som Janne och Lennart, slutade eller fick gå (vilket är ointressant) därför att våra förväntningar var rimliga, men produkten (TV-programsformatet) håller inte vad vi har rätt att kräva.
Senast nu i veckan var debatten om "Rosengård" ett exempel på 45 minuter som gav väldigt lite "nytt sken" åt frågan. Allt tydligare blir det att vår ändrade inrikning av integrationspolitiken är mer än nödvändig.
Kommentarer från "vanligt folk" kan ingå som bandade inslag.

Alla människors lika värde

Jag är med på att vi behöver forskning för att studera hur vi människor bemöter varandra. Personligen blir jag nämnligen alltid illa berörd när jag ser eller får höra talas om att människor inte bemöts som människor Vad menar jag med det?

Jo, jag har sedan jag föddes lärt mig att bemöta varje individ med respekt, att vi alla har samma värde och rättigheter, skyldigheter och ska ges likvärdiga möjligheter. Att vi som individer har rätt att vara så olika som vi är. Om vi respekterar den grundtesen så borde vi aldrig diskutera personer utifrån gruppperspektiv som man, kvinna, homofob, gay, Djurgårdare, skåning eller invandrare.

Vi är alla först och främst individer och vi ska uppmuntras till att vara det (individer) hela livet. Det ger den mångfald som vårt samhälle behöver för att utvecklas.

Att ha särskilda genuspedagoger eller transsexuella coacher på arbetsförmedlingen och liknande förstärkande specialuppdrag utifrån grupptillhörigheter, där somliga ska bryta upp grupppmönster och andra agera för berättigande, är enligt mig helt fel väg att gå.

Vi måste arbeta utifrån grundläggande demokratiska värderingar som omfattar alla. Genom att alltid avsätta tid på skolor och arbetsplatser samt i föreningar för att anknyta till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna ger tillräckligt med underlag för att utveckla en bättre värld - en värld där alla respekteras för den person de är.

Att läsa Johanna Nylanders artikel om genuspedagoger är väl använd lästid. Tanja Bergkvist har rätt i sak, men Johannas invändningar ger öppnar upp diskussionen på ett befriande sätt.

Läsarna verkar förstå faran med medveten särbehandling.

fredag 19 december 2008

Vi måste agera kraftfullt

Det som händer i Rosengård är inte acceptabelt. Att se vuxna män sitta i TV-rutan och påstå att polisen provocerar ungdomar till våldet i Rosengård är det dummaste jag hört på länge.
Sabuni har helt rätt, detta är i första hand en fråga om föräldraansvar och andra vuxnas ansvar för de uppväxande generationera.
Att professionella bråkstakar dessutom deltar måste vi kunna stoppa med polis. De som går på lärarutbildning och finns med bland dessa grupper ska dömas och sedan få det mycket svårt vid anställningar pga utdrag från straffregistret. Nu är det nog!

torsdag 18 december 2008

Förändrad lärarutbildning viktigast

Tänkvärt av Gunnar Ohrlander:
"Varken små klasser, friskolor eller dyra reformer skapade bättre skolresultat. Enligt Hans Albin Larsson, ordförande i Historielärarnas förening och överdirektör i den nya Skolinspektionen, beror missförhållandena på att ett fackpedagogiskt etablissemang, allmändidaktikerna, styrt och ställt under många år. Lärosätena har vägrat lära ut hur man bedömer elevers resultat och hur man sätter betyg. När Högskoleverket krävde en ändring blev resultatet frivilliga kurser som leddes av betygsmotståndare.
Likaså har det varit frivilligt att som blivande lärare studera hur man lär barn läsa, skriva och räkna. En upplyst och framåtblickande skolpolitik sysslar varken med drill eller mekanisk inlärning. I stället gäller det att återvinna så mycket självförtroende att man vågar stå för en skola där eleverna mår bra därför att kunskapen satts i centrum."

Hela hans artikel kan du läsa här.
Jag håller med Gunnar Orhlander i de slutsatser och förslag som han presenterar i sin artikel. För egen del anser jag att lärarutbildningens fokus ska vara att ge de nya lärarna de ämneskunskaper som de behöver för att nå trygghet i kommande undervisningssituationer. Med ett bra bedrivet kvalitetsarbete i landets kommuner och på våra skolor tar man sedan vara på de dilemma som lärarna möter i vardagen för att utveckla lärarnas förståelse och kunskaper kring sitt eget och elevernas lärande. Detta ska inte utgöra ett inslag i grundutbildningen på annat vis än vad som blir aktualiserat genom den praktik som lärarstudenterna gör.
En bra grundutbildning för lärare och utvecklat kvalitetsarbete kopplat till lärarnas vardag tror jag på för att stärka lärarna. De nu föreslagna förändringarna mottar jag mycket positivt.
Här kan du läsa mer om förslaget.

Rätt till liv - inte död

Idag skriver Johanna Nylander en artikel i kvällsposten/expressen om aktiv dödshjälp.
Här nedan är en artikel som Ulla-Britt Hagström (fp) och jag skrev för en tid sedan i samma ämne.
//
Med anledning av den nystartade debatten om dödshjälp reagerar vi - en grupp skaraborgsliberaler - kraftfullt.
Samhällets mål måste alltid vara livshjälp. Medicinskt stöd och omvårdnad i livets slutskede ska eftersträva ett värdigt slut.
Vi vill behålla riksdagsbeslutet att inte tillåta aktiv dödshjälp i Sverige. Att läkare skulle ges rätten att skriva ut en dödlig dos medicin till en svårt och obotligt sjuk patient, kan låta humant, men skapar i stället oro och otrygghet.
Sjukvården ska lägga all möjlig kraft på att förbättra vården för personer i livets slutskede. Med en god vård med verklig omtanke för ”hjälp att leva”, kan livslusten öka. En döende person kan få många flera dagar med livskvalitet.
Argumentet att aktiv dödshjälp ska gälla personer som själva uttrycker sin önskan, är inte hållbart. Hur blir det då för svårt sjuka människor som inte själva kan kommunicera? Ska anhöriga ta det beslutet? I stället för att stärka individens rätt, kan det tvärtom bli så, att en döende person känner sig i vägen, till besvär för anhöriga och sjukvården. Denna oro får inte samhället orsaka en enskild person.
Samhället måste alltid göra sitt allra bästa för att ge vård och smärtlindring.

En grupp skaraborgsliberaler genom Ulla-Britt Hagström och Mikael Wendt

Vi blir fler i Sverige

Sverige växer, vi blir fler invånare och slår rekord. Det är glädjande och nödvändigt för att vi ska klara välfärden i framtiden.

Knappast julkris

Regeringen agerar ansvarsfullt och är enligt min uppfattning inte alls handlingsförlamad. Läser flera artiklar i internationell press om att Sverige hittills tillhör de länder som hanterar världsläget riktigt bra. Anders Borg är en mycket kompetent och klok finansminister
Nu kommer ett lagförslag som gör att alla invånare som vill och uppfyller våra allmänna villkor för att ingå äktenskap får rätt till detta. Det känns bra.

Räntorna kommer troligen att sänkas i Europa och därmed i Sverige också som en ytterligare åtgärd för att få fart på investeringar av olika slag. Jag tror inte att det dröjer mer än en bit in i januari innan nästa sänkning från Riksbanken.

Reinfeldt lovar mer resurser till rättsväsendet, fler poliser och mer pengar till domstolarna samt utbyggnad av kriminalvården. Bra! Nya regler ska dessutom sätta stopp för bilmålvakterna och straff för grova brott ska skärpas. Ungas brott ska utredas och tidiga insatser prioriteras.
Så finns det naturligtvis de som sågar alla bra förslag.

Mer pengar ska också tillföras psykiatrin.

Julkris i svensk politik? Nej, inte alls!

onsdag 17 december 2008

Spännande ändringsförslag

Idag har en utredning lagts fram som ger flera spännande förslag på ändringar i grundlagen. Personligen är jag positiv till ett flertal av förslagen. Bland annat tycker jag det är bra att personvalsspärren till riksdagen sänks till 5 procent. Det blir ökade möjligheter för invandrare att delta i det politiska arbetet. Likaså att valdagen flyttas och läggs en vecka tidigare med den motivering som anges i utredningen.

tisdag 16 december 2008

Nyans och balans i skoldebatten

Jag vill bidra till att debattklimatet präglas av såväl nyans som balans. När det gäller svenska skolelevers resultat utifrån de nationella prov som görs och de nationella och internationella utvärderingarna så finns det naturligtvis såväl positiva som negativa reslutat att notera.

När utbildningsminister Jan Björklund säger: "- Om vi ska höja resultaten i den svenska skolan krävs tydligare och tidigare kunskapskrav, så att eleverna kan få det stöd de behöver. " är det möjligt att fokusera på olika delar av uttalandet. Vad fäster du dig vid i Björklunds uttalande? Mitt svar på den frågan finns sist i denna blogg-line.

Nationella proven i årskurs 9 vårterminen 2008 visar goda resultat i svenska och engelska. Men denna rapport visar samtidigt att matematikkunskaperna bland våra elever inte överensstämmer med de nationella målen.
Det är min förhoppning att detta uppmärksammas inom lärarutbildningen, att skolledare och skolansvariga politiker använder möjligheten som ges genom Lärarlyftet för att höja lärares kompetens och att kvalitetsarbetet som görs på landets skolor utgår från frågeställningar som "hur får vi fler elever att nå längre inom matematiken?".

För den svenska skolan gäller också att sätta stopp för det utbredda fusk som avslöjats när det gäller de nationella proven. Idéer om hur detta ska gå till kan du läsa här.

De tydligare kunskapskraven som presenteras i proposition "Tydligare mål och kunskapskrav - nya läroplaner för skolan" har mottagits positivt bland annat av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.

Krönikören Lars Klint på Kvällsposten talar om en välfärdsskandal när han beskriver hur svenska skolan ser ut idag. Han välkomnar regeringens samtliga förändringar, men påpekar att det kommer att dröja många år innan vi ser resultatet av den nu inslagna linjen.

Vi har många bra skolor och många bra lärare i Sverige, men också en hel del som inte uppfyller begreppet "god kvalitet". Den som vill och menar allvar med att alla barn har rätt till en god utbildning kan därför inte kosta på sig att hamna i försvarsläge när den svenska skolan kritiseras. Kritiken riktas enbart i ett enda syfte - att påvisa de brister/utvecklingsområden som finns.

Det jag fäster mig vid i Björklunds uttalande ovan är tydligheten om att alla elever ska få den hjälp de har rätt till så tidigt som möjligt. I vår nuvarande svenska skolkultur där "vanliga" prov sällan ges i de lägre årskurserna och nationella prov saknats helt så är det fakta att allt för många barn kan slinka igenom flera årskurser utan att få relevant stöd.
Det kommer jag aldrig att acceptera - ett barn är redan det för mycket. Vi ska ha en skola där vi vet att barn som behöver särskilt stöd får det av våra yrkesskickligaste lärare.

söndag 14 december 2008

Glada nyheter idag

Sifos opinionsmätning visar på att stödet för regeringen ökar. Det är glädjande och känns skönt i denna oroliga tid. Vi ser detta i mätning efter mätning. Hurra!
På fotbollshimlen blinkar Ibra allt klarare. Idag såg jag honom göra två underbara mål i den italienska ligan. Helt sagolika mål, hurra!
Obama fortsätter att sätta ihop sitt "dreamteam" och nu är hann framme vid sin stora miljösatsning. Al Gore blir inte oväntat ledare för det team som ska se till att USA tar ansvar för klimatfrågorna framöver - Hurra!

Därför behövs spaning

Idag har en polisbil brunnit. Det ska inte hända i ett land där demokrati råder och polisen är en garant för upprätthållande av lag och ordningen i vardagen.
Barn- och ungdomsfylleriet ökar liksom drogmissbruk av minderåriga. Bakom detta finns en omfattande olaglig försäljning varav en betydande del sköts via internet. Då får du och jag vara beredda att tulla lite på vår egen integritet. Alla barns rätt till hälsa och skydd från samhället undan de allra girigaste och värsta förövarna och kriminella kräver det.

lördag 13 december 2008

TV har makt

Tack! Vilket otroligt gensvar jag fått efter några korta minuter i tvprogrammet Skolfront. Massor av sms, telefonsamtal, mejl och meddelande på Facebook.
Vi var tre bloggare som bjudits in för att mycket kort summera skolåret 2008 och blicka framåt. Tiden var superkort, men tydligen var det många intresserade som såg programmet. Gissningsvis har Filippa Mannerheim och Fredrik Svensson också fått mängder av reaktioner.

fredag 12 december 2008

Jätteskräll i Idol 2008

Om Alice vinner ikväll så tippade jag rätt från början, men Kevin är väl en troligare vinnare i Globen. Han är i så fall en skräll på det viset att han överraskat alla med att visa upp en större bredd än många med mig trodde om honom från början. EN skräll är det hursomhelst...
Så här tippar "experterna".

Skrota lokala skolplaner

Propositionen för de nya läroplanerna har presenterats Nu får vi tydliga mål på nationell nivå, vi ska ha en likvärdig utbildning i hela landet för alla elever. Det är dags att skrota de lokala skolplanerna, arbetsplanerna med mera som äter upp lärarnas viktiga planeringstid. Samtidigt kan vi gott lägga ner de tidsödande kvalitetsarbetet nu när vi fått en skolinspektion som är värd namnet och kommer att rapportera om de områden som behöver förbättras.
Mer tid måste återerövras till lärares huvudsakliga uppgift - undervisning.

Fredagen före Lucia

Tidigt uppe, frukost nu och sedan tåget från Stockholm tillbaka till Skövde där jag ska ta bilen till Hjo för att titta till skolan innan jag far till Falköping för styrelsemöte med Skolledarna. Funderar på vad lätt och snabbt man kan förflytta sig.
Geografikunskaperna är något som har tonats ner, men nu blir det förmodligen ändring när blockbetygen tas bort - ännu en positiv förändring i den svenska skolan.

onsdag 10 december 2008

Jag laddar för skoldebatt i TV2

Jag ser fram emot debatten i Skolfront. Programmet direktsänds från Stockholm på torsdag kväll i TV2 med start 19.30. Har du tid att titta så läskriv gärna en kommentar efter programmets slut.

Nu kan det bara bli bättre

Ännu en mätning av skolresultaten ger stöd för att Sverige halkar efter som skolnation. Skolans främsta uppgift är att ge eleverna goda kunskaper och då är det naturligtvis ett stort bekymmer att vi fortsätter att rasa i exempelvis matematik.
Jan Björklund gör ett utmärkt jobb som utbildningsminister och kritikernas röster blir allt glesare. Argumenten mot det reformarbete som Folkpartiet och regeringen har påbörjat lyser allt tydligare med sin frånvaro.
Införandet av nationella prov i årskurs tre är den avgjort viktigaste åtgärden för att höja svenska skolresultat på mycket länge.
Här kan du läsa Jan Björklunds kommentar till den senaste mätningen.

tisdag 9 december 2008

Lärarutbildningen måste ändras NU

Som rektor, och tidigare som lärarkollega, är det min uppfattning att lärarutbildningen har haft fel fokus under många år. Allt för många lärare kommer ut utan att ha en egen trygghet i sina ämneskunskaper.
Jag är väl medveten om att variationen är stor, alltför stor mellan de olika skolorna och vad som bedöms vara godkänt på olika kurser samt elevernas egenansvar av att tillgodogöra sig utbildningen. MEN - det måste var en avsevärt högre lägstanivå på landets lärarutbildningar.

Tvärsemot vad Lärarförbundet hävdar så anser jag att vi har ett stort behov av återinförande av låg, mellan och högstadiet. Detta både för eleverna i grundskolans bästa samt avseende lärarnas utbildningsfokus.
Lärarnas riksförbunds ordförande har här en bra debatt med Ingrid Carlgren i radions P1. Jag stöttar Metta Fjelkner och anser att Ingrid Carlgren är fel ute i det avseendet att hennes forskning är gjord så att den ger stöd åt hennes hypotes utan vetenskapliga värden.

Lärarlyftet har blivit räddningen för att kompletteringsutbilda de lärare som har minst antal år i yrket. Det är väl om något ett bevis på att utbildningen är bristfällig

Nu är det viktigt att en förändring sker snarast, så att lärare utbildas för den verksamhet de ska vara verksamma i. Utbildningen ska ge goda ämneskunskaper så att de kan känna sig trygga när de går ut i verkligheten för att möta sina elever.
Läraryrket är en av våra viktigaste garanter för en fungerande demokrati. Det innebär att dåligt utbildade lärare således utgör en risk för en urholkning av demokratin.

Varken brottslighet, terrorism och fundamentalism kan utrotas utan en omfattande satsning på kunskaper och värdeförståelsen av en fungerande demokrati och respekten för mänskliga rättigheter. Kunskap är, som i så många andra sammanhang, en nyckel till framgång även här.Därför kan inte skolan vara värdeneutral, utan måste i allt tydligare utsträckning ta ställning för humanistiska och demokratiska värderingar så som de uttrycks i FN:s deklaration om mänskliga fri- och rättigheter. Tidiga insatser utav välutbildade lärare är den rättighet vi ska ge våra barn. Alla har rätt att få stöd för att lyckas i skolan.
Tidiga betyg är bra för tydlighet kring barnens lärande. Särskilt elever med svårigheter behöver ordning och reda, utveckla en fungerande studieteknik och att kunna visa sina kunskaper i på varierande sätt.
Inget barn ska behöva lämna skolan utan att kunna läsa, skriva och räkna.
Skolan kan aldrig vara värdeneutral och får inte förledas att tro på en motsättning mellan värdegrund, kunskaper, krav, stöd och fungerande kunskapsutvärderingar.

Fyra tusen till de allra flesta

Skattetabellerna för nästa år visar att fleralet får det bättre ekonomiskt. Bra!

Kevin i Melodifestivalen 2009

Artisterna har presenterats till låtarna endast en joker är kvar att avslöja. Undrar vem det blir? Min gissning är att årets Idol-vinnare får en plats. Det blir alltså Kevin som tar den sista platsen.
Jag ser verkligen fram emot vårens delfinaler och sedan jättefesten i Globen.
Den stora Euriovisionfestivalfinalen känns sådär intressant numera, men förhoppningsvis blir det en anledning till ännu en bra fest med schlagervännerna i Göteborg någon gång i maj månad nästa år.

Hur ser rödgrön energipolitik ut?

Jag väntar med spänning på att få svaren kring en hel del frågor avseende hur politiken ska utformas av "De rödgröna". Förutom ekonomi och utrikespolitik som naturligtvis är huvudfrågorna för Sveriges befolkning och svårast för dessa partier att enas om, så gäller det även en del sakområden som energi (kärnkraft), skolväsendet, vården med mera.
Nu har de ju i vart fall enats om ett namn och det är ju alltid en start.
Vänstern har det jobbigt internt nu vad det verkar enligt pressen. förståeligt tycker jag.

måndag 8 december 2008

Rödgrön röra spricker snabbt

Så har de valt namn " De rödgröna", samarbetet är på väg att krascha dag ett efter tillkännagivandet. Hur ska de någonsin kunna samarbeta och varför. Vänstern säger idag att de inte ska vara med på någon valplattform. Den rödgröna röran verkar spricka väldigt snabbt.
Sex av tio väljare till de rödgröna gillar koalitionen, de fyra av tio som inte gillar den är välkomna till Alliansen. Många verkar eniga om att Alliansen är vinnare på den rödgröna röran och att Lars Ohly kan bli Alliansens bästa valarbetare. LO-Wanja har en annan uppfattning.
Förtroendet för regeringen ökar för varje vecka som går.
Kanske är detta starten på ett tvåpartisystem i Sverige, men är det verkligen vad vi vill ha? Jag tycker att det finns anledning att fundera över hur vi vill utveckla vårt land och demokratin innan det är försent.
Såhär skriver Fredrik Federley om den nya koalitionen. På politikerbloggen kan man läsa detta.

Jag debatterar i Skolfront på torsdag

Nu på torsdag den 11 december är vi tre "skolbloggare" som är inbjudna till Skolfront i TV2 klockan 19.30. Vi kommer bland annat att summera skolhändelser under 2008 och blicka framåt för att få en chans att uttrycka vad vi ser för utmaningar för den Svenska skolan och dess elever. Vilka de andra två är vet jag inte ännu, men gissningsvis så blir jag ensam från den liberala sidan och borgerligheten. Det ska bli intressant. Hoppas att det blir möjlighet till chatt med tittarna efter programmet. Var beredd!

Göteborgs inkammande av EU-medel för utbildningar kanske kommer upp. Vad tycker du om att fler svenska kommuner tar hem de utbildningsmedel och möjligheter som EU ger.
Frikopplandet av universiteten från regeringen kan vara en annan sak. Det händer mycket och det diskuteras ännu mer när det gäller det svenska skolväsendet.

söndag 7 december 2008

Folkpartiet långt före alla andra

Niklas Frykman, gruppledare i Eskilstuna för Folkpartiet, skrev i veckan följande blogginlägg som är väl värt att notera för alla nyliberaler samt andra som funderar på vilket parti ni ska rösta på i kommande val. Det är alltid bäst att hålla sig till originalen, vem vill vara en kopia?

Invandringen behövs

Idag är det enkelt att argumentera för att vi behöver fler invandrare i Sverige och att vi måste göra helt om i integrationspolitiken. Artikeln av Jan G talar sitt tydliga språk. Bra!

Johanna Nylander och jag är överens - inte

Jo, vi är väldigt överens i frågan om vi ska aktiv dödshjälp eller inte i Sverige. Johannas tankar i bloggande form avseende den frågan kan ni läsa här. När det gäller könsdebatten är jag också överens med Johanna om att våra juridiska dokument, personnummer med mera naturligtvis ska vara helt neutrala inför människan och inte upptas av sådant som kön eller annan grupptillhörighet. Vi är alla människor och ska utifrån det behandlas med likvärdig och fullständig respekt.
När det gäller den juridiska aspekten på fildelning så är jag däremot inte helt överens eller kanske inte alls överens med Johanna. Det är helt utan betydelse om fildelare konsumerar mer eller mindre kultur än icke fildelare. Jag är för fildelning, men anser också att upphovsmän är människor som har rätt att själva sätta pris på sina verk. Sedan får vi konsumenter avgöra om vi vill betala eller inte. Tillgång och efterfrågan - precis som i alla annan marknadsekonomi. Att utvecklingen går framåt och att det har uppstått en situation där informationen inte har getts till fildelarna om vilka brott de begår och att många begår dessa brott är INGET skäl till att acceptera lagvidrigheter på världens bästa Internet. Jag hoppas att vi får möjlighet att debattera detta någon gång eftersom jag tycker att Johanna är en bra person med stort engagemang för rättvisa så tror jag att det skulle vara givande för oss båda. Jag har full respekt för att vi har olika synpunkter och åsikter när det gäller IPRED precis som att vi är överens i de två tidigare frågorna som belyses i denna lilla funderingsblogg.

Ohly säger nej och Mona säger ja

Vilken röra! Ohly har inte ändrat sig på något sätt enligt vad han säger själv, enligt Mona har han accepterat spelreglerna och kan vara med. Vem kan man lita på? Svar ingen av dem och inte heller miljöpartiet. Mona och Maria vill äventyra dina och mina pensionspengar genom att förstatliga den mycket osäkra bilindustrin i Sverige. Fruktansvärt populistiskt och fullständigt vansinne.. Att de sedan påhejas i en osannolik förtalskampanj mot den nuvarande regeringen utav Östros gör det hela än mer komiskt.
Lars Ohly vill att Sverige ska lämna EU, samma gamla krav som tidigare utan att förstå vad det betyder. Svenska företag kräver och behöver ett snabbt svenskt inträde i Eurosamarbetet. Det gör det enklare, billigare och stabilare för svenska företag Dessutom så får vi vara med i de viktiga ekonomiska beslutsprocesserna. Nu senaste fick inte vår mycket duktiga finansminister vara med när EU tog fram det krispaket som hittills är det mest betydande paketet för att lugna ner den globala finanskrisen.
Då säger Mona Sahlin att det ska bli en rödgrön koalition. Grattis!

Obama är vårt hopp

För varje dags som går känns det allt bättre med utgången av det amerikanska presidentvalet Jag som hela tiden hoppats på Obama är naturligtvis nöjd med resultatet, men samtidigt tycker jag att det är en extra prövning för denna kloka man att tillträda i dessa tider. Hans utnämningar och uttalanden gör mig och Nobelpristagare lugna. Barack Obama är vårt hopp, inget snack om saken.

Trist söndagsreflektion

Det är så trist när man inte kan lita på människor Jag gör det och vet att jag därför kallas naiv utav somliga. Det gör inget. Livet har varit snällt mot mig hittills eller så är det en effekt av att när du litar på andra så bemöts du på samma sätt tillbaka.
Nu är det ändå så att många ungdomar blev bestulna på disco i Göteborg som utrymdes i helgen. Hoppas att ni har ordning på era försäkringar så ni kan få viss ersättning.
Konfrontationerna i Hebron fortsätter... Carl Bildt skriver om krisen idag och förr i svensk industri. Tänkvärt!
Irländarnas fläskproduktion har drabbats av en ny skandal. Kolla var grisen kommer ifrån!
Vackra Aten drabbas av kravaller och kaos.
Liksom Salem utanför Stockholm, bedrövligt
Vad än du gör så köp svenskt till jul!

lördag 6 december 2008

Bra konferens

Nu är det lunch och sedan lite sammanfattning innan det blir tåg hem till Skövde. Det har varit två riktigt bra dagar med Folkpartiets gruppledare och politiska sekreterare på Wijks konferensanläggning ute på Lidingö i Stockholm.
Jag ser fram emot att få arbeta mer tid med politik och på det viset vara med i förändringsarbetet som krävs för att Sverige ska kunna vara en riktigt bra plats att leva på i framtiden. Valen både 2009 till Europaparlamentet och våra riksdags, landstings- och kommunalval 2010 är två närliggande mål av stor betydelse för vår framtid.

I folkpartiets Sverigerespekterar vi varandra
Lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter ska gälla för alla.
Regler och lagar ska följas.
Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, infödd eller inflyttad, kvinna eller man. Det finns alltid plats för Dig.

Lördag morgon på Lidingö

Nu lyssnar jag på Petter Odmark som berättar om Barack Obamas valkampanj. Petter var volontär och arbetade under en period som valarbetare. Han beskriver arbetet bakom Obamas historiska presidentvalskampanj. Vi får väl se vad som är möjligt och lämpligt att ta in i den svenska valrörelsen.

fredag 5 december 2008

Jan Björklund om finanskrisen


Jan Björklund beskriver finanskrisen ur ett historiskt perspektiv och ger "ett samhälle i social balans" en stärkt betydelse för framtiden. Det socialliberala samhället är lösningen, vi måste tro på och ge spelregler för marknadsekonomin och frihandeln, men samhället måste ta ansvar och gå in där det krävs och för att ta ansvar för den enskilde personens rättigheter.
Vi ser nu också hur det är när Sverige inte är med i Euro-samarbetet. Det kommer att kosta oss ökad arbetslöshet och andra negativa inslag gentemot om vi hade varit med under de kommande åren.
EU är en allt starkare aktör och det är ledsamt att vi måste stå utanför i viktiga ekonomiska beslut för att vi inte är med i EU-samarbetet.

Gruppledarkonferens med Folkpartiet

Idag fredag och imorgon lördag är jag på gruppledarkonferens med Folkpartiet. Gruppledare och politiska sekreterare från hela landet samlas och utbyter erfarenheter samt arbetar med framtidsfrågor under två intensiva dagar. Idag fredag är det Arne Modig från Novus Opinion som inleder med ett pass om vilka som är våra väljargrupper och hur det har förändrats över tid. Därefter ska vi ha diskussionsgrupper där vi möter andra gruppledare från kommuner av ungefär samma storlek som vi själva kommer ifrån samt där den politiska majoriteten ser ut på liknande sätt. Jag leder en av dessa grupper, vilket ska bli både trevligt, kul och förhoppningsvis lärorikt. Sedan avslutas dagen med en längre pass med Jan Björklund innan kvällens middag. Jag återkommer!

Stimulanspaket från regeringen

Idag presenteras ett stimulanspaket för de tre kommande åren. Paktetet innehåller en del klassiska åtgärder som utbildning, jobbsatsningar och ROT-avdrag. Den tidsperiod som regeringen arbetar med stämmer väl överens med de signaler jag fått i samtal med olika industrimänniskor som agerar på såväl den nationella som internationella arenan. Min uppfattnig är att regeringen är klok och inte agerar så förhastat som socialdemokraterna med Mona Sahlin och Östros efterfrågat.

Olika syn på IPRED

Det har blivit tydligt att IPRED berör och upprör många. Det finns klara intressegrupper med motstridiga intressen. Därför känns det bra att regeringen hanterar frågan helt och hållet ur ett rättsligt perspektiv.
Så här presenteras propositionen på Politikerbloggen. Vad tycker du om den beskrivningen? Lars Lindström på Expressen skriver såhär. I Aftonbladet tycker några på detta vis. Jag tycker att vi är tryggare idag än igår, något jag vet att inte alla håller med om.

torsdag 4 december 2008

Att kunna se sig själv i spegeln

Ikväll såg jag debatt på TV. Det är skrämmande att moderaterna tillåter de kommunpolitiker som styr i Vellinge att få kalla sig moderater. Den man som satt där intill Anders utsrålade allt annat än empati och humanism. Anders borde vara en förebild och det ärskrämmande att övriga kommunpolitiker inte backar upp honom. Skäms!
Demokratin i Sverige är hotad om inte de etablerade politiska organisationerna omgående tar asnvar för att rensa i de egna leden. Nu närmar vi oss en tid då det kommer att bli allt tydligare vilka som kan se bortom egoism och navelskådning, Obama står för morgondagens ledarskap och fler bör ta fasta på att formera ett regeringsdugligt lag på alla nivåer.

Protest mot bankerna behövs

Sveriges banker måste skärpa sig. Finanskris samtidigt som de gör rekordvinster?!?! Riksbanken sänker räntan och vad gör då bankerna? De ökar sina egna vinstmarginaler istället för att ta sin del av ansvaret så att konsumenterna får ökat konsumtionsutrymme, det är inte okej. Det är dags för ett upprop och en mejlbombning av våra banker.

IPRED-proppen presenterad och klubbad

En lång diskussion om IPRED eller inte har nått till att propositionen nu är klubbad. Så kallad småskalig fildelning undantas vilket är bra och självklart. Trots allt har det aldrig varit någons tanke att den skulle ingå, men för att lugna de största motståndarna till att rättssäkerheten ska gälla lika för alla så var detta troligen ett nödvändigt förtydligande. Små skivbolag och enskilda upphovsmän, artister och andra enskilda aktörer har ett berättigande och ska behandlas rättssäkert på samma grunder som alla andra.

onsdag 3 december 2008

Äntligen ny lärarutbildning

Efterlängtat som nästan inget annat. Lämplighetstest är kanonbra!

Inga statliga bilföretag

Sverige ska inte ha några statliga bilföretag, säger Maud Olofsson har helt rätt. PG Gyllenhammar kanske har en lösning...

Nu kommer IPRED

Moderaterna är eniga. Ungdomsförbunden gör självmål genom att säga att det är en generationsfråga. Det är en rättsfråga och snart är vi en bit på väg mot upprättande av en idag laglös zon och därmed skamfläck för vår demokrati. Glädjande!
Så här ska IPRED fungera enligt en artikel i Aftonbladet
I morgon sker en diskussion om IPRED arrangerad av Folkpartiet.

tisdag 2 december 2008

Dålig utbildning stoppas

Enligt en undersökning är sjuksköterskeutbildningen vid Karolinska institutet, Högskolan i Skövde och Uppsala universitet för dålig. Därför fråntas de nu examinationsrätten. Bra. Jag hoppas att alla tre skolorna rättar till bristerna snarast så att vi inte får brist på sköterskor på grund av detta. Det är bra att inte kvaliteten tillåts sjunka för att tillgodose kvantitet.

Vad tror du om framtiden?

Ska vi ha en bilindustri i Sverige? Ska staten äga den? Mona Sahlin är för det, men vad tycker du?
Barn idag påverkas av sina datspelsvanor, men är det mest till för- eller nackdel? Vad tror du?
Vi behöver ett fungerande rättsväsende, men litar du på att det fungerar? Litar du på polisen?

måndag 1 december 2008

Grattis Hillary, grattis världen

Barack Obama står för ett nytt ledarskap. Ett ledarskap som jag vill se mer av, under eftermiddagens utnämning av Hillary Clinton till utrikesminister och den efterföljande pressutfrågningen betonade han värdet av att ha oliktänkande omkring sig. En så klok man!!
Världen har alla anledning att tacka det amerikanska folket för ett bra val och vi kan se fram emot en bättre period i vår historia. Var så säker.
Bildt är positiv till utnämningarna i Obamas team, men ser också fortsatta bekymmer av densamma. Jag tror du är för traditionsbunden i ditt resonemang, Carl Bildt. En ny tid är här!

Var rädd om våra traditioner

Jag har inget emot förnyelse och inte heller spex, men Lucia är en tradition av få som vi har i ett mörkt vinterlandskap. Legenden om Lucia är värd att värna. Låt Lucia vara en ung kvinna även i framtiden!!

FRA-lagens kostnader

Nu kommer uppgifter om vad FRA-lagen kostar oss svenskar. Som en liten julklapp till var och en som funderar på om tomten är snäll eller inte i år.

Hillary Clinton som utrikesminister

Det har spekulerats en längre tid om Hillary Clinton ska bli nästa utrikesminister i USA. Idag förvänts Obama göra ett uttalande som säkerställer hur det är med den saken. Jag tror att hon kan bli riktigt bra i den rollen.

Svensk bilindustris framitid

Har svensk bilindustri någon framtid? Hur ska den i så fall se ut? Frågorna är många och osäkerheten stor. Nu är det verkligen tvärnit i försäljningen och Ford funderar på att sälja Volvo personvagnar. Svensk ägare eller ny utländsk eller ingetdera? Är det slut på Volvo-eran?

Vi går mot valvinst 2010

Så närmar sig valet 2010 och opinionen ser bättre ut för varje vecka som går.

Tillbaka på min "gamla" skola

I två veckor ska jag vikariera som rektor på den skola där jag tidigare varit rektor på heltid. Det känns kul att vara tillbaka. Flera glada miner har mött mig bland både personal och elever, vilket naturligtvis känns bra.
Läser att kd och c är ute i betygsdebatten. Det är många som vill vara med i den debatten numera, men få har genomtänkta förslag och ännu färre verkar ha för avsikt att höja kvaliteten på skolresultaten - skolans primära uppgift.
Skolmaten har stått i fokus under hösten bland annat efter TV-serien som Bert Karlsson står bakom. Ett bra initiativ!

fredag 28 november 2008

TV-kväll med Idol-Alice och Oldsberg

Alice och Kevin är finalisterna i årets Idol. Ja, jag fattar att Johan Palm är en popidol. Men jag tror att det hårdnar nu och Robin får åka hem även om han utvecklats mest av årets idoler.
Oldsberg sitter säker precis som Björn Hellberg i "på spåret" , men alla andra hänger löst...
Internet är inget för Ingvar som är en av många svenska som inte fildelar.
Men vad ni än ser på akta er för TACOS!!!! Du som vågar äta tacos rälnar inte med att bli gammal.

Att våga bli gammal

Det är klart att jag vill leva länge. Kunna följa med i utvecklingen, träffa vänner, barn och barnbarn, resa och upptäcka än mer av världen. Ledsamt med stridigheterna i Indien, som är ett av de trevligaste länderna jag besökt.
Bestämde mig nyss för att ge "På spåret" en chans även i år. Det är kul att följa med på reseskildringarna, se nya och bekanta platser och testa sina egna kunskaper. Lättsam underhållning.
Varje dag är det nya prognoser om den ekonomiska utvecklingen. Jag tror att det finns en risk att media bidrar till att förvärra situationen genom att måla upp det svarta budskapet till enorma proportioner.
En ny opinionsmätning visar att S tar tillbaka lite och vänstern tappar. Kan det bero på att Sahlin närmar sig vänstern och en del hoppar åter?
Läs gärna Johanna Nylanders krönika.
Vilket land är Sverige den dagen jag blir "gammal"?

Sista fredagen i november 2008

Det är fredag, ikväll startar en ny säsong av "På spåret". Jag funderar på vad som gör att det känns så skönt att vi närmar oss jul i år.
Kan det vara ås enkelt som att jag gillar julen och de dagarna då vi är tillsammans utan några prestationskrav med våra närmaste.
Det ska bli skönt med jul. That's it.

onsdag 26 november 2008

Stoppa den olagliga fildelningen

Det är vad allt handlar om. Stoppa den olagliga fildelningen. Det är en rättslig katastrof att backa för en liten grupp tyckares åsikter.

Fildelningsfakta

Det är inte tillåtet att ta någon annans upphovsrättsmaterial, t.ex. filmer, musik, texter eller bilder, och lägga ut på Internet utan tillstånd av upphovsmannen. Detta betyder att man inte får dela med sig av sin musik- eller filmsamling på Internet, t.ex. via ett fildelningsprogram. Däremot får man förstås lägga ut musik, bilder eller annat material som man själv har skapat på Internet.
Det är inte heller tillåtet att för privat bruk kopiera material som lagts ut på t.ex. Internet utan tillstånd från upphovsmannen. Man får alltså för sitt privata bruk bara kopiera filmer, musik, texter m.m. som har lagts ut på Internet med upphovsmannens tillstånd, t.ex. musik och film som säljs lagligt för nedladdning mot betalning eller som lagligen tillhandahålls för gratis nedladdning (t.ex. för att marknadsföra ny musik).

Källa: Regeringskansliet

Engström för en debatt som är katastrofalt enkelriktad. Tur att fler ger sig in i debatten.

Klimat och IPRED-debatten

Det är intressant att föra debatt, man lär sig nytt hela tiden. På Internet når man många med sina synpunkter och får många tillbaka. Förbluffande många verkar ha väldigt bråttom när de läser inläggen. Så mycket missuppfattningar och generaliseringar som görs när det gäller exempelvis IPRED- och klimatdebatten vore troligen omöjligt annars.
Här är några inlägg i klimatdebatten: från Karin, om EU:s klimatpaket, och några angående upphovsrätt, IPRED, Internet och lagar: från Johanna, och från henne igen, om mobbning på nätet, Jan Guillous krönika.
Vem ska man tro på är en relevant fråga. Källkritik är en bra början.

tisdag 25 november 2008

Jag gillar...

måndag 24 november 2008

IPRED är välkommet

Tack, Jan Guillio, för ett bra inlägg i debatten

Internet, lagar och fildelning

Vad rättfärdigar illegal fildelning? Vad gör att tekniken som enskilda använder inte ska få användas av andra enskild, bolag eller myndigheter? Vill ni på allvar att internet ska vara ett laglöst land?

Folkpartiets politik vinner

Moderaterna skriver om och kopierar folkpartiets politik avseende flyktingar, migration, jobb och integration. Federley (c) hakar på i stora delar.
Centern gör utspel om skolfrågor som är varianter på folkpartiets välkända linje för att lyfta nivån inom svensk utbildning.
Socialdemokraterna, genom Marita Ulvskog, förnekar som vanligt orsakerna till varför vi har fått ett samhälle som ser ut på det vis vi har idag. Skrämmande dålig insikt! Efter att ha arbetat med och genom att jag har många goda vänner med invandrarbakgrund så vet jag om bristerna i den information som ges till nyanlända invandrare i Sverige.
Folkpartiets medvind är stark nu när även anhängarna till införandet av EURO ökar.

I folkpartiets Sverigerespekterar vi varandra. Lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter ska gälla för alla. Regler och lagar ska följas. Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, infödd eller inflyttad, kvinna eller man. Det finns alltid plats för Dig.

söndag 23 november 2008

Söndag på Liseberg smakar jul

Idag ska jag gå på Liseberg med familjen, vi ska vandra runt och ta del av Sveriges bästa nöjesparks vinterhyllning. En succé som lockat hundratusentals besökare under de år som gått sedan premiären. Nu körs Lotta Engberg vinterallsång och idag är det Frank Ådahl och LaGayla Frasier som är gästartister, gissningsvis blir det en del gospeltoner i novemberkylan.
Björkman bjöd in dansbandet Scotts igår till nästa års melodifestival. Vid sidan av IPRED har det framkommit att flera företag spionerar på sina anställda.
SD har svårigheter att få ha sina möten utan att bli störda. Det känns fel även för mig som inte i något avseende försvarar SD:S politik, men vår demokrati ska klara den matchen utan oschyssta metoder. Vi kan konstatera att Mona Sahlin tappar ytterligare väljarstöd. Det är söndag i slutet av november och om en månad är det jul med Lasse Kronér i TV-rutan.

Sanslös vändning

Först begär han 900.000 kronor i månadslön, sedan avstår han helt och jobbar gratis. Lön kopplat till svårighet på uppdrag faller plötsligt platt till marken. Den debatt som varit om att svenska direktörers lönenivå ligger för lågt blir löjlig och det framstår som en enkel sanning att lönerna sätts utan kunskap och oerhört slarvigt av en liten inre krets. Reinfeldt gratulerar till ett "klokt" beslut.

Sanningen om IPRED

Äntligen en sansad och opartisk beskrivning om vad IPRED är. Debattartikeln i dagens GP är efterlängtad och suverän. LÄS DEN.!
Engström och andra belackare får ursäkta, men det finns inget skäl till att tillåta fri fildelning bara för många gör, ta bort hastighetsbestämmelser för att många kör för fort, legalisera bruket av narkotika för att det redan förekommer i allt för stor utsträckning etc. Varje sansad debattör tar en fråga i taget och blandar inte ihop "tokerier" på det sätt som Engström, Rick med flera gör hela tiden. Frågan om hur en lag som gäller ska efterlevas blir i deras värld en diskussion om integritet. Den som inte gör sig skyldig till ett brott garanterar sin egen integritet.
Följande citat från dagens GP-artikel är centralt:"Saken gäller huruvida en rättsinnehavare skall få möjlighet att inkomma till domstol med bevisning om att visst IP-nummer använts för att begå brott mot upphovsrätten eller annan immaterialrätt.
Om bevisningen anses tillräckligt stark så kan domstolen besluta att identiteten hos innehavaren av IP-numret, som är känd hos Internetleverantören, skall lämnas ut till rättsinnehavaren."
Vi som vill att Sverige ska fortsätta vara en rättsstat blir oroliga över att regeringen ens tvekar i sammanhanget. Vilka blir nästa olagligheter som ska regleras. Inbrott i särskilt utsatta sommarstugeområden eller våldtäkt på platser där det redan i dag sker mest frekvent?

lördag 22 november 2008

Hur länge blir Sahlin kvar?

Mona Sahlin gör säkert sitt bästa, men det verkar inte tilltala det svenska folket. Socialdemokraterna fortsätter att backa och skillnaden mellan blocken minskar ju närmare vi kommer valet 2010. Folkpartiet går framåt precis som moderaterna. Det ser bra ut.

fredag 21 november 2008

Varför Hillary inte blev vicepresident

Hillary Clinton som utrikesminister. Obama formar sitt lag. Det blir intressant att följa utveckling med ännu en Clinton i toppen av de som kommer att stå för USA:s styrning. Det känns som att vi fått en förklaring till varför inte Obama valde Hillary som sin vicepresidentkandidat.

Bagge och Alice är bäst!

Oj vilken utklassning. Anders Bagge du är underbart kunnig, trevlig och sympatisk. Alice växer och Kevin är felfri... Idol 2009 blir kul när vi vet vem som vann 2008 - får AF-recensenten rätt?

Fildelning och IPRED

Fildelning är helt okej om det sker med upphovsmännens godkännande. Fildelning är inte okej om det sker mot upphovsmännens vilja.
Lagar ska följas- När ny teknik ger upphov till nya brott måste ny teknik användas för att förhindra dessa brott.
enkel logik.
IPRED är det bästa förslaget hittills på hur båda ovanstående punkter ska kunna fungera hand i hand. Naturligtvis ska ingen lag gälla retroaktivt.
MUF tycker inte om IPRED, Beatrice Ask är förtegen, centern tycker att justeringen som föreslås är ett steg i rätt riktning,

Bäst i veckan som gått

Till slut blev det ett JA till Lissabonfördraget. Det var skönt, om inte det gått igenom hade jag börjat bli rejält bekymrad för vår form av demokrati där lobbyorganisationer och mejlbombare har ett tveksamt stort inflytande emellanåt.
Karin Långström Vinges svar till Mats Selander. Karin, tack för ditt suveräna sätt att argumentera och att du är den du är!
CSB (Chalmers StudentBostäder) som inte höjer hyrorna med mer än 1,25 procent. Strongt!
Budgetsamarbetet i Karlskrona.
Roligast är KD som på allvar lägger förslag om att fritidsaktiviteter ska vara med i slutbetyget för skoelever. Ännu ett utslag av när alla partier ska försöka att profilera sig i alla lägen..... Det måste vara ett skämt! Hallå??

torsdag 20 november 2008

Jag säger nej till aktiv dödshjälp

Vem kan avgöra, och i så fall när, om ett liv ska avslutas eller inte. Vi har en bra sjukvård och dessuppgift är att rehabilitera eller bota så långt det är möjligt och se till att människors får bra smärtlindring när det behövs. Livet tar slut när det är dags...
Efter att ha suttit vid dödsbädden och fått hålla en nära anhörig i handen in i det sista så har jag haft anledning och gott om tid att reflektera över detta med dödshjälp. Jag säger nej till detta.
Som patient har vi idag möjlighet att avböja läkares förslag på behandling, det är fullt tillräckligt när det kommer till vår möjlighet att påverka i slutskedet av svåra sjukdomar som vi vet har dödlig utgång.
Tråkigt att läsa är det dessutom att det finns otydligheter om vilka villkor som gäller för svenska läkarkåren - hur ska man annars tolka bråket på Sahlgrenska?

Politik och Föräldrautbildning behövs

Allt för många föräldrar saknar elementära kunskaper om barns utveckling. Om vi menar allvar med att ta barnens villkor i beaktande vid alla beslut borde det första beslutet vara att införa en obligatorisk föräldraskola för alla som väntar sitt första barn.
När barnet börjar skolan bör det sedan finnas kurser för föräldrarna som är frivilliga och som ger föräldrarna god kunskap om hur de på bästa sätt kan ge sina barn stöd genom skolåren. Att skolan erbjuder läxhjälp kan vara bra, men varför sak vi ta bort den ena föräldrarollen efter den andra och lägga eden på skolan. Nej, nu är det dags att föräldrar får stöd för att kunna vara viktigare i sina barns liv.
Att politiken får komma in i skolan är en självklarhet. däremot så är det naturligtvis rektor som är ansvarig för hur det ska genomföras och inte de politiska organisationerna

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv

    Bloggtoppen.se