torsdag 20 november 2008

Jag säger nej till aktiv dödshjälp

Vem kan avgöra, och i så fall när, om ett liv ska avslutas eller inte. Vi har en bra sjukvård och dessuppgift är att rehabilitera eller bota så långt det är möjligt och se till att människors får bra smärtlindring när det behövs. Livet tar slut när det är dags...
Efter att ha suttit vid dödsbädden och fått hålla en nära anhörig i handen in i det sista så har jag haft anledning och gott om tid att reflektera över detta med dödshjälp. Jag säger nej till detta.
Som patient har vi idag möjlighet att avböja läkares förslag på behandling, det är fullt tillräckligt när det kommer till vår möjlighet att påverka i slutskedet av svåra sjukdomar som vi vet har dödlig utgång.
Tråkigt att läsa är det dessutom att det finns otydligheter om vilka villkor som gäller för svenska läkarkåren - hur ska man annars tolka bråket på Sahlgrenska?

5 kommentarer:

Joakim sa...

Du är alltså mot ett värdigt slut??? Kallar du det etiskt? Jag kallar det hyckleri

Eklindh sa...

Det är en skam att vi inte har sett till att sjukvården kan assistera vid dödshjälp som det är idag. Det finns en stor grupp människor som inte vill leva till slutet med en allvarlig sjukdom.

SvD tar upp MS vilket är ett perfekt exempel. Om jag väljer att tala om att jag vill sluta mitt liv innan den sjukdom som jag har gör att jag inte kan gå på toaletten själv, inte kan röra mig utan att skrika av smärta. Skall verkligen poltiker eller någon annan då berätta att jag inte får hjälp med att ta mitt liv. Få ett någorlunda värdigt och smärtfritt slut. Visst jag kan neka behandling vilket ofta i de lägena är smärtstillande.

Ett långsamt smärtsamt slut där inre organ stänger av ett efter ett är inte ett värdigt slut. Du kan tala om att sitta och hålla handen på någon som går bort. Jag har tagit hand om dem. Jag har sett hur det är när ett organ stänger av och det enda man gör är att vänta på att nästa lägger av... sedan nästa... och nästa.

Visst det kan se fridfullt ut. Men det där är ett val för den som är sjuk inte som du som poltiker eller ens som anhörig skall yttra dig om. Det är helt upp till den som är sjuk. Självklart så skall inte detta vara ett alternativ som man kan besluta om på förmiddagen och verkställa på eftermiddagen. Det kommer självklart att vara en lång process där man bör tala både med anhöriga och med psykologer. Men det är likväl upp till den som är sjuk.

Anonym sa...

De kan bota MS!! Men det är "hemlogt" för de vill inte bota MS -för då förlorar den asvenska läkemedelsindustrin ännu mer jobb. En professor kallad Trevor Marshall har upptäckt hur D-vitaminreceptorn styr immunförsvaret och kan användas till att dämpa inflammationen genom minskat D-vitaminintag. det pågår fas2-studier övervakade av amerikanska läkemedelsverket FDA. Professor Marshall inbjuds till konferenser världen över och hotades av en representant för Astra Zeneca på KI i somras vid konferens. AZ-killen sa: "You´re standing in the way of my money". Det är bara eliten som erbjuds bot i detta land inte såna som du som de hoppas ska ta livet av sig själva eller skriva på "livskontrakt" för dödshjälp i förväg så att du inte ska få den antbiotikabeandling som krävs. De är nazister och så här började det i 30-talets Tyskland...

Nathaniel sa...

Jag håller med Edlindh. Visst finns det de människor som dör fridfullt på egen hand, men så finns det också de människor som lider i dagar, veckor, månader innan deras kroppar slutligen ger upp. Aktiv dödshjälp, ja, men jag kan absolut tänka mig att vissa kriterier ska uppfyllas först. Att tillåta det fullt ut är inget annat än assistera självmord, men att tillåta en döende människa att slippa ett långt, utdraget lidande ser jag inte hur någon kan vara emot utan att framstå som ett riktigt praktarsle.

Det handlar om medmänsklighet. Låt läkarna, de som redan har ansvaret för dessa människors liv, avgöra och sätt in straff ifall rätten missbrukas.

Thomas Öberg sa...

Okej. Du säger nej till om någon erbjuder sig att hjälpa dig att dö i framtiden men jag hoppas verkligen att du inte vill att staten ska straffa den som en dag kanske uppfyller min sista och högsta önskan. Om du vill att aktiv dödshjälp ska vara förbjudet tror jag inte att du är en folkpartist utan en "människokränkande" Kristendemokrat.
Men jag vill inte tro att du är det utan att du isåfall är mer insatt i andra områden och missat endel när det gärller dödshjälp.

Läs gärna denna blogg som förespråkar dödshjälp svara sedan :
http://www.respektfullt.blogspot.com

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv