lördag 26 januari 2008

Stärk demokratin - rättsstaten svajar

Klas Friberg, länskriminalchef i Västra Götaland, är jurist och han utbildade sig till polischef i början av 90-talet. Polisens 21 olika myndigheter (länen) har olika organisation. Är det ett problem? Jag tycker och tror det.

20 poliser behövs för att hålla en radiobil igång dygnet runt i ett specifikt område. Har vi ingen lösning på det, som ger bättre effektivitet? Hur ser de siffrorna ut i andra jämförbara länder?

E20 flitigt debatterad

Samtal förs om vad som krävs för att utbyggnaden av E20 ska komma igång så snart som möjligt. Lars Tysklind, Roland Karlsson och Christer Winbäck utbyter tankar och synpunkter med varandra.

Lundsbrunnskonferensen är igång

Lokalen fylls, en förväntan ligger i luften. Lars Nordström, regionens kulturansvarige hälsade alla välkomna för elfte gången i Lundsbrunn. Riksdagsman Christer Winbäck, ordförande i länsförbundet Skaraborg, påpekar att FP har möjlighet att lyfta opinionssiffrorna framöver. Carl B Hamilton ger oss just nu en fördjupad bild av vad Folkpartiets klimatsamråd slagit fast så här långt. Intressant, kontroversiellt och avgörande för vår utveckling!

Folkpartikonferens i Lundsbrunn

Lördag och söndag är det konferens för VästSveriges folkpartister i Lundsbrunn. Närmare 300 liberaler som träffas, trängs, äter, skrattar, talar allvar, diskuterar och nätverkar mellan olika föredragningar och seminariepass. Jag ska delta i semiariet "Organiserad brottlighet" som leds av Cecilia Wigström och Klas Friberg (länskriminalchef, Västra Götaland.)

fredag 25 januari 2008

Vem ska bestämma? Jag eller myndigheterna?

Skolverkets remissvar angående införandet av vårdnadsbidraget är häpnadsväckande. Vi föräldrar behöver ingen hjälp att förstå vad som är bäst för våra barn! LÄS SvD Tänk om fler barn får träffa föräldrarna mer

Vi måste agera tillsammans

Sveriges politiker måste ge tydliga direktiv. Vi behöver enas nu. Polisen behöver veta vad de ska prioritera. Vi kan inte blunda längre... LÄS SvD Flera ouppklarade våldtäkter i Stockholm

Tyckeriet i radions P4

Efter en paus på ett halvår var det dags för mig att åter delta i Radio Skaraborgs fredagsprogram. Kul att "spåna" en halvtimma direktsändning. Tack för alla sms och mejl med uppmuntrande kommentarer!

torsdag 24 januari 2008

Äntligen lön!

Fredag - i morgon är det äntligen lön. Det finns dock anledning att vara försiktig med användningen av dina pengar - inte minst över nätet! LÄS denna artikel i aftonbladet

Sluta gnäll Thomas Östros...

Nu tar vi ett ordentligt avstamp genom en bättre klimatpoltik för en bättre energianvändning i framtiden. Då är det skönt om socialdemokraterna tar del av det ansvaret och inte ägnar sig åt gnällande..... SvD Man kan bli grön i ansiktet för mindre

Källman - gör det igen!?!

Idag spelar Sverige mot Tyskland i handbolls-EM. Igår vann vi över Spanien efter en fantastisk match av hela laget, men framför allt av Jonas Källman. Snälla gör det igen! LÄS SvD Makalös vändning av Sverige

onsdag 23 januari 2008

FBI-tanken är rätt!

LÄS http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1683367.ab
Som jag skrev i tisdagens blogg så behöver vi se över och förstärka polisväsendet i Sverige.

Klimatet kan påverkas

Jag vill medverka till att vi får flera, bättre och ökad användning av förnyelsebara energikällor. Jag tror att utsläppsrätter kan vara en väg att nå vissa energieffektiviseringar. Kärnkraft är en energiform med låga utsläppsvärden. LÄS SvD Sverige klarar EU-miljömål

Folkpartiet står för en miljöpolitik som innebär att vi litar på teknikens och samhällets möjligheter att lösa svåra problem. Genom satsning på forskning vill vi ta fram ny och mer anpassad teknik för en kostnadseffektiv minskning av växthuseffekten.
Vi poängterar också individens eget ansvar och strävar på hemmaplan efter beslut som är brett demokratiskt förankrade. Men givetvis är det internationella avtal som är helt avgörande för om vi ska kunna hejda klimatförändringen. Lyckas inte all världens beslutsfattare med detta, får det oöverskådliga konsekvenser för oss alla.
Det viktigaste resultatet från ett antal studier som publicerats, är den samstämmiga bilden av att klimathotet kan avvärjas. Den pågående uppvärmningen av jorden kan hejdas!
Metoderna finns redan, så jag vågar påstå att vi har en god chans att lyckas - om vi börjar i tid.

tisdag 22 januari 2008

Vi behöver ett slags svenskt FBI

Sista dygnets händelser i Göteborg är tyvär ännu ett tecken på att något fattas i Sveriges polisorganisation. Läs SvD "Allt tyngre skäl för ett svenskt FBI"

Vi har redan tidigare sett skottlossning mot polisstationer och polishelikoptrar. Hot mot vittnen i rättegångar. Utpressningsverksamhet mot näringsidkare. En våg av brutala rån mot värdetransporter runt om i landet. Den organiserade brottsligheten breder ut sig och innebär ett hot mot rättsstaten och demokratin. Det här måste vi sätta stopp för.
Det är dags att ge polisen de verktyg som krävs för att koppla greppet på de kriminella nätverken. Vi folkpartister anser att rikskriminalpolisen måste förstärkas för att stödja de lokala polismyndigheterna.

Vad som behövs är ett slags svenskt FBI för att förbättra den nationella samordningen.
Jag ser gärna att det inrättas regionala underrättelsecentrum, där olika myndigheter ingår så att information som i dag ligger spridd i olika register kan samordnas. Ett sådant centrum ska ha mandat att prioritera och leda operationer mot organiserad brottslighet.

Vi behöver också utveckla det europeiska samarbetet. Brottsbekämpande myndigheter måste vara lika gränsöverskridande som brottsligheten.
Ett tryggt Europa är ett tryggare Sverige är ett tryggare Skaraborg - eller var helst du nu bor!

Klimathot kan hejdas!

Det viktigaste resultatet från ett antal studier som publicerats, är den samstämmiga bilden av att klimathotet kan avvärjas. Den pågående uppvärmningen av jorden kan hejdas! LÄS MER

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv