onsdag 2 juli 2008

Sommaruppehåll

Ja, om inget ändras eller något mycket speciellt händer så tar jag ett rejält sommaruppehåll och återkommer med nya blogginlägg den 9 augusti.
Trevlig sommar!

tisdag 1 juli 2008

Bilindustrin, klimat och ekonomi

Ford vill sälja Volvo. Ford har problem. Volvo är till salu och kan inbringa en del pengar till Ford som läcker likt Ebberöds bank. Det vi pratar om här är personbildsdelen av Volvo det som såldes till Ford.
Renault är intresserade. Undrar vad PG Gyllenhammar tänker om det, eller gänget efter honom som hade långtgående samarbete och tankar på köp åt ettdera hållet.

Volvo lastvagnar, som fortfarande är svenskt, ska satsa på utveckling av ny hybridteknik för tunga lastbilar. Svenska och amerikanska staten satsar tillsammans över 100 miljoner kronor i utvecklingsstöd.

Moderaterna och folkpartiet håller liv i diskussion om vad som är bra eller dåliga. bränslealternativ. Etanol är bra säger m och Carl B Hamilton (fp) säger att etanol är mycket tveksamt utom om det kommer från sockerrör i Brasilien.

måndag 30 juni 2008

Vad minns vi av första halvåret 2008?

I morgon är det 1 juli. Andra halvan av 2008 står framför oss.
Jag hoppas att sommarvärmen och framförallt solljuset återvänder så vi får lite mer sommar.
Spanjorerna lär väl fira EM-segern ända in till i höst. Grattis, de spelade den absolut bästa fotbollen och vann rättvist.
Här hemma läs protesterna mot FRA-lagen fortsätta. Läs DN
Enskilda familjer, personer och hela Sverige har upplevt flera hemska illdåd. Mord på små oskyldiga barn som upprört oss alla.
Vårdförbundet strejkade - vad blev utfallet?
Vad är dina minnen av de sex första månaderna 2008? Lämna gärna en kommentar.

söndag 29 juni 2008

Otäck egoism förväxlas med liberalism

Spaning sker på Internet från vilket land som helst i vilket land som helst – av tusen olika skäl. Någon som vill slå vad om motsatsen?
Vi lever i en öppen demokrati där myndigheterna och staten står upp för vad de gör. Tyvärr är inte det fallet överallt.
Varumärkesbranschen studerar allt du skriver, besöker etc för att se inom vilket område som Nike med flera ska sälja in sina logotyper för att tjäna ännu mer på dina och mina intressen.
De använder inga klåpare för att skriva sina koder. Likadant inom den globala underrättelsetjänsten.

Varför är det i så stor utsträckning samma personer som bekämpar FRA i Sverige som vill beröva författare, programkonstruktörer, film- och musikskapare sina möjligheter att få betalt för sina produkter?

Devisen verkar vara: "– Jag gör vad jag vill och får ta vad jag vill från andra för det är tillgängligt på Internet, däremot får ingen annan kolla mig."

Logiskt? Knappast… Egoism? Ja Liberalism? Nej

Liberal individualism är oförenlig med en egoism där man bara ser till sig själv.

"Folkpartiet tycker att grundprinciperna bakom dagens upphovsrättslagstiftning är bra. Genom en fungerande upphovsrätt får författare, tonsättare, musiker och andra kulturskapare rätten att bestämma över sina alster och hur de ska spridas. De har också rätt att få ersättning för sina verk. Den utbredda piratkopieringen är bara delvis följden av ett oklart rättsläge. Utbudet av lagliga alternativ på Internet är fortfarande alldeles för klent."

FRA-lagen behövs

Spaning pågår hela tiden, vem tror något annat. Tyvärr och tack och lov.
Jag vill inte att vi ska ha ett samhälle där vi övervakar varandra av något skäl.
Men vår samtid och verklighet ser annorlunda ut. Allt är inte som jag önskar och troligen inte som du önskar heller.
DÅ måste vi förhålla oss till det som är och samtidigt agera för framtida förändringar.
Att fortsätta med en helt okontrollerad spaning som vi har haft i det trådbunda nätet under en mängd av år är helt utan trygghet för den enskilda. FRA-lagen ger oss ett skydd mot missbruk av spaning. vilket föredrar du?
Läs Carl Bildts blogginlägg
Läs också SvD artikel

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv