lördag 6 december 2008

Bra konferens

Nu är det lunch och sedan lite sammanfattning innan det blir tåg hem till Skövde. Det har varit två riktigt bra dagar med Folkpartiets gruppledare och politiska sekreterare på Wijks konferensanläggning ute på Lidingö i Stockholm.
Jag ser fram emot att få arbeta mer tid med politik och på det viset vara med i förändringsarbetet som krävs för att Sverige ska kunna vara en riktigt bra plats att leva på i framtiden. Valen både 2009 till Europaparlamentet och våra riksdags, landstings- och kommunalval 2010 är två närliggande mål av stor betydelse för vår framtid.

I folkpartiets Sverigerespekterar vi varandra
Lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter ska gälla för alla.
Regler och lagar ska följas.
Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, infödd eller inflyttad, kvinna eller man. Det finns alltid plats för Dig.

Lördag morgon på Lidingö

Nu lyssnar jag på Petter Odmark som berättar om Barack Obamas valkampanj. Petter var volontär och arbetade under en period som valarbetare. Han beskriver arbetet bakom Obamas historiska presidentvalskampanj. Vi får väl se vad som är möjligt och lämpligt att ta in i den svenska valrörelsen.

fredag 5 december 2008

Jan Björklund om finanskrisen


Jan Björklund beskriver finanskrisen ur ett historiskt perspektiv och ger "ett samhälle i social balans" en stärkt betydelse för framtiden. Det socialliberala samhället är lösningen, vi måste tro på och ge spelregler för marknadsekonomin och frihandeln, men samhället måste ta ansvar och gå in där det krävs och för att ta ansvar för den enskilde personens rättigheter.
Vi ser nu också hur det är när Sverige inte är med i Euro-samarbetet. Det kommer att kosta oss ökad arbetslöshet och andra negativa inslag gentemot om vi hade varit med under de kommande åren.
EU är en allt starkare aktör och det är ledsamt att vi måste stå utanför i viktiga ekonomiska beslut för att vi inte är med i EU-samarbetet.

Gruppledarkonferens med Folkpartiet

Idag fredag och imorgon lördag är jag på gruppledarkonferens med Folkpartiet. Gruppledare och politiska sekreterare från hela landet samlas och utbyter erfarenheter samt arbetar med framtidsfrågor under två intensiva dagar. Idag fredag är det Arne Modig från Novus Opinion som inleder med ett pass om vilka som är våra väljargrupper och hur det har förändrats över tid. Därefter ska vi ha diskussionsgrupper där vi möter andra gruppledare från kommuner av ungefär samma storlek som vi själva kommer ifrån samt där den politiska majoriteten ser ut på liknande sätt. Jag leder en av dessa grupper, vilket ska bli både trevligt, kul och förhoppningsvis lärorikt. Sedan avslutas dagen med en längre pass med Jan Björklund innan kvällens middag. Jag återkommer!

Stimulanspaket från regeringen

Idag presenteras ett stimulanspaket för de tre kommande åren. Paktetet innehåller en del klassiska åtgärder som utbildning, jobbsatsningar och ROT-avdrag. Den tidsperiod som regeringen arbetar med stämmer väl överens med de signaler jag fått i samtal med olika industrimänniskor som agerar på såväl den nationella som internationella arenan. Min uppfattnig är att regeringen är klok och inte agerar så förhastat som socialdemokraterna med Mona Sahlin och Östros efterfrågat.

Olika syn på IPRED

Det har blivit tydligt att IPRED berör och upprör många. Det finns klara intressegrupper med motstridiga intressen. Därför känns det bra att regeringen hanterar frågan helt och hållet ur ett rättsligt perspektiv.
Så här presenteras propositionen på Politikerbloggen. Vad tycker du om den beskrivningen? Lars Lindström på Expressen skriver såhär. I Aftonbladet tycker några på detta vis. Jag tycker att vi är tryggare idag än igår, något jag vet att inte alla håller med om.

torsdag 4 december 2008

Att kunna se sig själv i spegeln

Ikväll såg jag debatt på TV. Det är skrämmande att moderaterna tillåter de kommunpolitiker som styr i Vellinge att få kalla sig moderater. Den man som satt där intill Anders utsrålade allt annat än empati och humanism. Anders borde vara en förebild och det ärskrämmande att övriga kommunpolitiker inte backar upp honom. Skäms!
Demokratin i Sverige är hotad om inte de etablerade politiska organisationerna omgående tar asnvar för att rensa i de egna leden. Nu närmar vi oss en tid då det kommer att bli allt tydligare vilka som kan se bortom egoism och navelskådning, Obama står för morgondagens ledarskap och fler bör ta fasta på att formera ett regeringsdugligt lag på alla nivåer.

Protest mot bankerna behövs

Sveriges banker måste skärpa sig. Finanskris samtidigt som de gör rekordvinster?!?! Riksbanken sänker räntan och vad gör då bankerna? De ökar sina egna vinstmarginaler istället för att ta sin del av ansvaret så att konsumenterna får ökat konsumtionsutrymme, det är inte okej. Det är dags för ett upprop och en mejlbombning av våra banker.

IPRED-proppen presenterad och klubbad

En lång diskussion om IPRED eller inte har nått till att propositionen nu är klubbad. Så kallad småskalig fildelning undantas vilket är bra och självklart. Trots allt har det aldrig varit någons tanke att den skulle ingå, men för att lugna de största motståndarna till att rättssäkerheten ska gälla lika för alla så var detta troligen ett nödvändigt förtydligande. Små skivbolag och enskilda upphovsmän, artister och andra enskilda aktörer har ett berättigande och ska behandlas rättssäkert på samma grunder som alla andra.

onsdag 3 december 2008

Äntligen ny lärarutbildning

Efterlängtat som nästan inget annat. Lämplighetstest är kanonbra!

Inga statliga bilföretag

Sverige ska inte ha några statliga bilföretag, säger Maud Olofsson har helt rätt. PG Gyllenhammar kanske har en lösning...

Nu kommer IPRED

Moderaterna är eniga. Ungdomsförbunden gör självmål genom att säga att det är en generationsfråga. Det är en rättsfråga och snart är vi en bit på väg mot upprättande av en idag laglös zon och därmed skamfläck för vår demokrati. Glädjande!
Så här ska IPRED fungera enligt en artikel i Aftonbladet
I morgon sker en diskussion om IPRED arrangerad av Folkpartiet.

tisdag 2 december 2008

Dålig utbildning stoppas

Enligt en undersökning är sjuksköterskeutbildningen vid Karolinska institutet, Högskolan i Skövde och Uppsala universitet för dålig. Därför fråntas de nu examinationsrätten. Bra. Jag hoppas att alla tre skolorna rättar till bristerna snarast så att vi inte får brist på sköterskor på grund av detta. Det är bra att inte kvaliteten tillåts sjunka för att tillgodose kvantitet.

Vad tror du om framtiden?

Ska vi ha en bilindustri i Sverige? Ska staten äga den? Mona Sahlin är för det, men vad tycker du?
Barn idag påverkas av sina datspelsvanor, men är det mest till för- eller nackdel? Vad tror du?
Vi behöver ett fungerande rättsväsende, men litar du på att det fungerar? Litar du på polisen?

måndag 1 december 2008

Grattis Hillary, grattis världen

Barack Obama står för ett nytt ledarskap. Ett ledarskap som jag vill se mer av, under eftermiddagens utnämning av Hillary Clinton till utrikesminister och den efterföljande pressutfrågningen betonade han värdet av att ha oliktänkande omkring sig. En så klok man!!
Världen har alla anledning att tacka det amerikanska folket för ett bra val och vi kan se fram emot en bättre period i vår historia. Var så säker.
Bildt är positiv till utnämningarna i Obamas team, men ser också fortsatta bekymmer av densamma. Jag tror du är för traditionsbunden i ditt resonemang, Carl Bildt. En ny tid är här!

Var rädd om våra traditioner

Jag har inget emot förnyelse och inte heller spex, men Lucia är en tradition av få som vi har i ett mörkt vinterlandskap. Legenden om Lucia är värd att värna. Låt Lucia vara en ung kvinna även i framtiden!!

FRA-lagens kostnader

Nu kommer uppgifter om vad FRA-lagen kostar oss svenskar. Som en liten julklapp till var och en som funderar på om tomten är snäll eller inte i år.

Hillary Clinton som utrikesminister

Det har spekulerats en längre tid om Hillary Clinton ska bli nästa utrikesminister i USA. Idag förvänts Obama göra ett uttalande som säkerställer hur det är med den saken. Jag tror att hon kan bli riktigt bra i den rollen.

Svensk bilindustris framitid

Har svensk bilindustri någon framtid? Hur ska den i så fall se ut? Frågorna är många och osäkerheten stor. Nu är det verkligen tvärnit i försäljningen och Ford funderar på att sälja Volvo personvagnar. Svensk ägare eller ny utländsk eller ingetdera? Är det slut på Volvo-eran?

Vi går mot valvinst 2010

Så närmar sig valet 2010 och opinionen ser bättre ut för varje vecka som går.

Tillbaka på min "gamla" skola

I två veckor ska jag vikariera som rektor på den skola där jag tidigare varit rektor på heltid. Det känns kul att vara tillbaka. Flera glada miner har mött mig bland både personal och elever, vilket naturligtvis känns bra.
Läser att kd och c är ute i betygsdebatten. Det är många som vill vara med i den debatten numera, men få har genomtänkta förslag och ännu färre verkar ha för avsikt att höja kvaliteten på skolresultaten - skolans primära uppgift.
Skolmaten har stått i fokus under hösten bland annat efter TV-serien som Bert Karlsson står bakom. Ett bra initiativ!

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv