lördag 13 december 2008

TV har makt

Tack! Vilket otroligt gensvar jag fått efter några korta minuter i tvprogrammet Skolfront. Massor av sms, telefonsamtal, mejl och meddelande på Facebook.
Vi var tre bloggare som bjudits in för att mycket kort summera skolåret 2008 och blicka framåt. Tiden var superkort, men tydligen var det många intresserade som såg programmet. Gissningsvis har Filippa Mannerheim och Fredrik Svensson också fått mängder av reaktioner.

fredag 12 december 2008

Jätteskräll i Idol 2008

Om Alice vinner ikväll så tippade jag rätt från början, men Kevin är väl en troligare vinnare i Globen. Han är i så fall en skräll på det viset att han överraskat alla med att visa upp en större bredd än många med mig trodde om honom från början. EN skräll är det hursomhelst...
Så här tippar "experterna".

Skrota lokala skolplaner

Propositionen för de nya läroplanerna har presenterats Nu får vi tydliga mål på nationell nivå, vi ska ha en likvärdig utbildning i hela landet för alla elever. Det är dags att skrota de lokala skolplanerna, arbetsplanerna med mera som äter upp lärarnas viktiga planeringstid. Samtidigt kan vi gott lägga ner de tidsödande kvalitetsarbetet nu när vi fått en skolinspektion som är värd namnet och kommer att rapportera om de områden som behöver förbättras.
Mer tid måste återerövras till lärares huvudsakliga uppgift - undervisning.

Fredagen före Lucia

Tidigt uppe, frukost nu och sedan tåget från Stockholm tillbaka till Skövde där jag ska ta bilen till Hjo för att titta till skolan innan jag far till Falköping för styrelsemöte med Skolledarna. Funderar på vad lätt och snabbt man kan förflytta sig.
Geografikunskaperna är något som har tonats ner, men nu blir det förmodligen ändring när blockbetygen tas bort - ännu en positiv förändring i den svenska skolan.

onsdag 10 december 2008

Jag laddar för skoldebatt i TV2

Jag ser fram emot debatten i Skolfront. Programmet direktsänds från Stockholm på torsdag kväll i TV2 med start 19.30. Har du tid att titta så läskriv gärna en kommentar efter programmets slut.

Nu kan det bara bli bättre

Ännu en mätning av skolresultaten ger stöd för att Sverige halkar efter som skolnation. Skolans främsta uppgift är att ge eleverna goda kunskaper och då är det naturligtvis ett stort bekymmer att vi fortsätter att rasa i exempelvis matematik.
Jan Björklund gör ett utmärkt jobb som utbildningsminister och kritikernas röster blir allt glesare. Argumenten mot det reformarbete som Folkpartiet och regeringen har påbörjat lyser allt tydligare med sin frånvaro.
Införandet av nationella prov i årskurs tre är den avgjort viktigaste åtgärden för att höja svenska skolresultat på mycket länge.
Här kan du läsa Jan Björklunds kommentar till den senaste mätningen.

tisdag 9 december 2008

Lärarutbildningen måste ändras NU

Som rektor, och tidigare som lärarkollega, är det min uppfattning att lärarutbildningen har haft fel fokus under många år. Allt för många lärare kommer ut utan att ha en egen trygghet i sina ämneskunskaper.
Jag är väl medveten om att variationen är stor, alltför stor mellan de olika skolorna och vad som bedöms vara godkänt på olika kurser samt elevernas egenansvar av att tillgodogöra sig utbildningen. MEN - det måste var en avsevärt högre lägstanivå på landets lärarutbildningar.

Tvärsemot vad Lärarförbundet hävdar så anser jag att vi har ett stort behov av återinförande av låg, mellan och högstadiet. Detta både för eleverna i grundskolans bästa samt avseende lärarnas utbildningsfokus.
Lärarnas riksförbunds ordförande har här en bra debatt med Ingrid Carlgren i radions P1. Jag stöttar Metta Fjelkner och anser att Ingrid Carlgren är fel ute i det avseendet att hennes forskning är gjord så att den ger stöd åt hennes hypotes utan vetenskapliga värden.

Lärarlyftet har blivit räddningen för att kompletteringsutbilda de lärare som har minst antal år i yrket. Det är väl om något ett bevis på att utbildningen är bristfällig

Nu är det viktigt att en förändring sker snarast, så att lärare utbildas för den verksamhet de ska vara verksamma i. Utbildningen ska ge goda ämneskunskaper så att de kan känna sig trygga när de går ut i verkligheten för att möta sina elever.
Läraryrket är en av våra viktigaste garanter för en fungerande demokrati. Det innebär att dåligt utbildade lärare således utgör en risk för en urholkning av demokratin.

Varken brottslighet, terrorism och fundamentalism kan utrotas utan en omfattande satsning på kunskaper och värdeförståelsen av en fungerande demokrati och respekten för mänskliga rättigheter. Kunskap är, som i så många andra sammanhang, en nyckel till framgång även här.Därför kan inte skolan vara värdeneutral, utan måste i allt tydligare utsträckning ta ställning för humanistiska och demokratiska värderingar så som de uttrycks i FN:s deklaration om mänskliga fri- och rättigheter. Tidiga insatser utav välutbildade lärare är den rättighet vi ska ge våra barn. Alla har rätt att få stöd för att lyckas i skolan.
Tidiga betyg är bra för tydlighet kring barnens lärande. Särskilt elever med svårigheter behöver ordning och reda, utveckla en fungerande studieteknik och att kunna visa sina kunskaper i på varierande sätt.
Inget barn ska behöva lämna skolan utan att kunna läsa, skriva och räkna.
Skolan kan aldrig vara värdeneutral och får inte förledas att tro på en motsättning mellan värdegrund, kunskaper, krav, stöd och fungerande kunskapsutvärderingar.

Fyra tusen till de allra flesta

Skattetabellerna för nästa år visar att fleralet får det bättre ekonomiskt. Bra!

Kevin i Melodifestivalen 2009

Artisterna har presenterats till låtarna endast en joker är kvar att avslöja. Undrar vem det blir? Min gissning är att årets Idol-vinnare får en plats. Det blir alltså Kevin som tar den sista platsen.
Jag ser verkligen fram emot vårens delfinaler och sedan jättefesten i Globen.
Den stora Euriovisionfestivalfinalen känns sådär intressant numera, men förhoppningsvis blir det en anledning till ännu en bra fest med schlagervännerna i Göteborg någon gång i maj månad nästa år.

Hur ser rödgrön energipolitik ut?

Jag väntar med spänning på att få svaren kring en hel del frågor avseende hur politiken ska utformas av "De rödgröna". Förutom ekonomi och utrikespolitik som naturligtvis är huvudfrågorna för Sveriges befolkning och svårast för dessa partier att enas om, så gäller det även en del sakområden som energi (kärnkraft), skolväsendet, vården med mera.
Nu har de ju i vart fall enats om ett namn och det är ju alltid en start.
Vänstern har det jobbigt internt nu vad det verkar enligt pressen. förståeligt tycker jag.

måndag 8 december 2008

Rödgrön röra spricker snabbt

Så har de valt namn " De rödgröna", samarbetet är på väg att krascha dag ett efter tillkännagivandet. Hur ska de någonsin kunna samarbeta och varför. Vänstern säger idag att de inte ska vara med på någon valplattform. Den rödgröna röran verkar spricka väldigt snabbt.
Sex av tio väljare till de rödgröna gillar koalitionen, de fyra av tio som inte gillar den är välkomna till Alliansen. Många verkar eniga om att Alliansen är vinnare på den rödgröna röran och att Lars Ohly kan bli Alliansens bästa valarbetare. LO-Wanja har en annan uppfattning.
Förtroendet för regeringen ökar för varje vecka som går.
Kanske är detta starten på ett tvåpartisystem i Sverige, men är det verkligen vad vi vill ha? Jag tycker att det finns anledning att fundera över hur vi vill utveckla vårt land och demokratin innan det är försent.
Såhär skriver Fredrik Federley om den nya koalitionen. På politikerbloggen kan man läsa detta.

Jag debatterar i Skolfront på torsdag

Nu på torsdag den 11 december är vi tre "skolbloggare" som är inbjudna till Skolfront i TV2 klockan 19.30. Vi kommer bland annat att summera skolhändelser under 2008 och blicka framåt för att få en chans att uttrycka vad vi ser för utmaningar för den Svenska skolan och dess elever. Vilka de andra två är vet jag inte ännu, men gissningsvis så blir jag ensam från den liberala sidan och borgerligheten. Det ska bli intressant. Hoppas att det blir möjlighet till chatt med tittarna efter programmet. Var beredd!

Göteborgs inkammande av EU-medel för utbildningar kanske kommer upp. Vad tycker du om att fler svenska kommuner tar hem de utbildningsmedel och möjligheter som EU ger.
Frikopplandet av universiteten från regeringen kan vara en annan sak. Det händer mycket och det diskuteras ännu mer när det gäller det svenska skolväsendet.

söndag 7 december 2008

Folkpartiet långt före alla andra

Niklas Frykman, gruppledare i Eskilstuna för Folkpartiet, skrev i veckan följande blogginlägg som är väl värt att notera för alla nyliberaler samt andra som funderar på vilket parti ni ska rösta på i kommande val. Det är alltid bäst att hålla sig till originalen, vem vill vara en kopia?

Invandringen behövs

Idag är det enkelt att argumentera för att vi behöver fler invandrare i Sverige och att vi måste göra helt om i integrationspolitiken. Artikeln av Jan G talar sitt tydliga språk. Bra!

Johanna Nylander och jag är överens - inte

Jo, vi är väldigt överens i frågan om vi ska aktiv dödshjälp eller inte i Sverige. Johannas tankar i bloggande form avseende den frågan kan ni läsa här. När det gäller könsdebatten är jag också överens med Johanna om att våra juridiska dokument, personnummer med mera naturligtvis ska vara helt neutrala inför människan och inte upptas av sådant som kön eller annan grupptillhörighet. Vi är alla människor och ska utifrån det behandlas med likvärdig och fullständig respekt.
När det gäller den juridiska aspekten på fildelning så är jag däremot inte helt överens eller kanske inte alls överens med Johanna. Det är helt utan betydelse om fildelare konsumerar mer eller mindre kultur än icke fildelare. Jag är för fildelning, men anser också att upphovsmän är människor som har rätt att själva sätta pris på sina verk. Sedan får vi konsumenter avgöra om vi vill betala eller inte. Tillgång och efterfrågan - precis som i alla annan marknadsekonomi. Att utvecklingen går framåt och att det har uppstått en situation där informationen inte har getts till fildelarna om vilka brott de begår och att många begår dessa brott är INGET skäl till att acceptera lagvidrigheter på världens bästa Internet. Jag hoppas att vi får möjlighet att debattera detta någon gång eftersom jag tycker att Johanna är en bra person med stort engagemang för rättvisa så tror jag att det skulle vara givande för oss båda. Jag har full respekt för att vi har olika synpunkter och åsikter när det gäller IPRED precis som att vi är överens i de två tidigare frågorna som belyses i denna lilla funderingsblogg.

Ohly säger nej och Mona säger ja

Vilken röra! Ohly har inte ändrat sig på något sätt enligt vad han säger själv, enligt Mona har han accepterat spelreglerna och kan vara med. Vem kan man lita på? Svar ingen av dem och inte heller miljöpartiet. Mona och Maria vill äventyra dina och mina pensionspengar genom att förstatliga den mycket osäkra bilindustrin i Sverige. Fruktansvärt populistiskt och fullständigt vansinne.. Att de sedan påhejas i en osannolik förtalskampanj mot den nuvarande regeringen utav Östros gör det hela än mer komiskt.
Lars Ohly vill att Sverige ska lämna EU, samma gamla krav som tidigare utan att förstå vad det betyder. Svenska företag kräver och behöver ett snabbt svenskt inträde i Eurosamarbetet. Det gör det enklare, billigare och stabilare för svenska företag Dessutom så får vi vara med i de viktiga ekonomiska beslutsprocesserna. Nu senaste fick inte vår mycket duktiga finansminister vara med när EU tog fram det krispaket som hittills är det mest betydande paketet för att lugna ner den globala finanskrisen.
Då säger Mona Sahlin att det ska bli en rödgrön koalition. Grattis!

Obama är vårt hopp

För varje dags som går känns det allt bättre med utgången av det amerikanska presidentvalet Jag som hela tiden hoppats på Obama är naturligtvis nöjd med resultatet, men samtidigt tycker jag att det är en extra prövning för denna kloka man att tillträda i dessa tider. Hans utnämningar och uttalanden gör mig och Nobelpristagare lugna. Barack Obama är vårt hopp, inget snack om saken.

Trist söndagsreflektion

Det är så trist när man inte kan lita på människor Jag gör det och vet att jag därför kallas naiv utav somliga. Det gör inget. Livet har varit snällt mot mig hittills eller så är det en effekt av att när du litar på andra så bemöts du på samma sätt tillbaka.
Nu är det ändå så att många ungdomar blev bestulna på disco i Göteborg som utrymdes i helgen. Hoppas att ni har ordning på era försäkringar så ni kan få viss ersättning.
Konfrontationerna i Hebron fortsätter... Carl Bildt skriver om krisen idag och förr i svensk industri. Tänkvärt!
Irländarnas fläskproduktion har drabbats av en ny skandal. Kolla var grisen kommer ifrån!
Vackra Aten drabbas av kravaller och kaos.
Liksom Salem utanför Stockholm, bedrövligt
Vad än du gör så köp svenskt till jul!

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv