lördag 4 oktober 2008

Oron är kvar

Bush är glad för att krispaketet fick ett ja, men marknaden och amerikanska folket tvekar om detta är rätt medicin. Börserna i Latinamerika störtdök efter beskedet. vad händer i Europa efter helgen? Oron och ovissheten är kvar. De som orsakat situationen går fria och "vanligt folk" får betala kalaset - det luktar illa!

fredag 3 oktober 2008

Biden blek och Palin skimrade

Måste säga att jag tycker att Palin överraskade. Hon klarade galant även de frågor där hon blev lite trängd. Hon verkar lugn och mycket beslutsam. Joe Biden anses som vinnare i debatten av många, men jag är inte lika säker på att det verkligen är så. Obama drar ifrån totalt vilket McCain vill bortförklara - som vanligt.

Kris - eller inte?

Ordet kris används ofta, allt för ofta. Kris att finna vittnesstödjare i Göteborg. Åskoväderskris, europeisk säkerhetskris, tunnelbanekris, djurhållningskris, bilbrandskris, övervakningskris, politisk kris, förtalskris, ekonomikris, kris i alla möjliga och omöjliga sammanhang Jag funderar på varför vi tappar nyanserna i vårt språk och om det också betyder att vi upplever allt som sker mer i svart eller vitt. Jag vet att jag föredrar ett liv och ett samhälle där hela gråskalespektrat finns kvar samt där alla färgnyanser har sin självklara plats.

torsdag 2 oktober 2008

Hur illa är det?

Nu börjar det hända saker, konkret handlande, även i svenska finansregleringstoppen. Vart är vi på väg? Nya Volvochefen utesluter inte fler och nya varsel.

onsdag 1 oktober 2008

Skärpning Sveriges kommuner

Allt för många kommuner tar inte barnperspektivet på allvar. Barns rättigheter behöver försvaras internationellt, inom EU och här hemma i Sverige.
1990 anslöt sig Sverige till FN:s barnkonvention. Den omfattar alla barn upp till 18 år. Det är staten som ansvarar för åtagandena, men de juridiska skyldigheterna omfattar hela landet - dess kommuner, landsting och regioner.
Regeringen föreslår nu förbättrad samordning mellan myndigheter, kommuner, landsting och frivilligorganisationer. Vi kan aldrig rättfärdiga att ett utsatt barn hamnar mellan stolarna för att det inte är klarlagt vem som äger mandat att ingripa.
Dessutom vill regeringen lyfta fram föräldrarnas huvudansvar för barnets omvårdnad, uppfostran och utveckling, se över elevhälsan, förbättra tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin samt stärka barns skydd mot alla former av våld.

tisdag 30 september 2008

Aftonbladets Martin har inte en susning!

Det blir ingen av de killar som Martin pekade ut som får åka hem. De var bland de BÄSTA! Det blir Robin B som åker eller möjligtvis Jesper. Bäst av alla är Lars. För många tycker utan koll...

Kul med ny kamera/mobil


Arbetsplats hemma där ett antal tankar får dela plats.

Idol-jakten igång

Anders Bagge sympatisk, kunnig och schysst. Andreas och Laila är också två proffs som vet vad de håller på med. Kul att juryn i år kan vara oense om prestationer av de tävlande utan att hamna i läget då man sänker aspiranterna. Det kommer att bli svårare längre fram i tävlingen, men de kanske kan fixa kritik utan att bli plumpa. Lycka till!
Tjejerna var okej första kvällen, nervösa och ett flertal dåliga låtval. Låtar som varken passade deras röster, fångade publiken eller görs personligt kommer att skicka flera av dem ur tävlingen innan den övergår till att ta fram en ny stjärna. Trots allt så röstar folk inte så professionellt inledningsvis. De röstar på favoritlåtar, hon som är snyggast och annat som inte har så stor betydelse i det långa loppet.
Det ska bli kul att följa och ikväll får vi se hur det går för killarna. Jag tror att juryn överskattat både Johan Palm och Anna Bergendahl. Låtvalet ikväll är också under all kritik. Aftonbladets Martin får fel. De tre killar han gissar ska åka hem klarar sig.

Obama och McCain enas

Presidentkandidaterna McCain och Obama enas nu i en ansträngning att få igenom ett krispaket. Hur de står när de gäller klimatfrågan kan du läsa om här.

Vill du veta vem av de två kandidaterna som du står närmast så använd denna länk.

Enorm satsning på infrastruktur

Läs mer här och här och här

En osäker tid.

Snart är det oktober och i november är presidentval i USA. En normalt spännande och oviss tid, men nu är det samtidigt orofinansmarknaden - något som inte heller är ovanligt i samband med amerikanska valkampanjer. Däremot är det lyckligtvis längesedan det var så oroligt som nu. Hela världen skakas av nuvarande läge. Krispaketet blev nedröstat och nu får Bush börja om. Så här skriver Carl Bildt.

måndag 29 september 2008

Fortsatt oroligt på finansmarknaderna

Nej, till förslaget från Bush-administrationen. Nu får de köra ett varv till, men frågan är om det hjälper. Jag tror att luftslotten som tillåtits att byggas är större och därmed värre än vad som "läcker" ut till oss vanliga. Börsen i USA rasar rejält. Det känns inte bra alls.

Fler lärare i skolan - Hur då?

S vill ha fler lärare i skolan. Hur ska det går till? Varifrån ska de hämtas?
Jag vill ha bra lärare i skolan. Det finns ingen forskning som stöder att det blir bättre resultat bara för att det är fler lärare i ett klassrum. Mindre grupper finns det dock ett visst stöd för. Pengar är inte det enda som behövs och löser i sig inte problemen.
För att ge stöd till enskilda behövs fler speciallärare något som s tog bort för ett antal år sedan och som vi nu börjat utbilda igen.
Vad som behövs är välutbildade och lämpliga lärare. För att få det kan man inte sänka kraven för intagning på lärarutbildningen och leka med innehållet i samma utbildning. Något som skett under en allt för lång tid. Inspektionerna av skolorna måste bli bättre och innebära förändringar när brister upptäcks.
En av orsakerna till att det är kaos i en del skolor i landet är att vi har för många lärare som är obehöriga, att vi har behöriga lärare med bristande utbildning och/eller lärare som godkänts av handledare under utbildning trots att de är direkt olämpliga eller saknar det naturliga inslag av värme och pondus som är nödvändigt för att elever i grundskola och på gymnasium ska känna sig trygga. Först då får vi arbetstro i klassrummen och med det så kommer bra resultat.

söndag 28 september 2008

Skräckresultat i Österrike

Valresultatet i Österrike ger inte särskilt mycket hopp. Stabilitet i detta land är något som vi vet är viktigt - något vi lärt av historien. Resultat är rent av illavarslande. Extremhögern nådde ut med sina budskap vilket skrämmer mig.
Så här skriver Carl Bildt.

Vilka politiker vill vi ha?

Är det villkoren som är fel för fritidspolitikerna i Sverige? Avhoppen är många och ingen riktigt självklar förklaring finns. Vad är det för politiker vi vill ha? Diskussionen om förändringar pågår i många delar av landet inför nästa mandatperiod. Jag tror att vi behöver få fler politiska uppdrag som är på minst halvtid för att klara framtidens styrning.

En legend med varmt hjärta och leende

Paul Newman har dött. 83 år tillbringade han här på jorden och lämnar många starka rolltolkningar som minnen till framtidens filmintresserade liksom till oss som såg filmerna när de lanserades.
Jag minns särskilt från år 1969Butch Cassidy och Sundance Kid som han även producerade.

Grattis, Bingo-Lotta!

Det är alltid en glädje när människor lyckas med sina utmaningar. Min vän och fd arbetskamrat Lott Engberg tog den tuffa utmaningen att ta över Bingolotto. Stor succé är det enda man kan säga och så naturligtvis grattis till Lotta och hela redaktionen.

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv