lördag 7 februari 2009

Emelia har bästa låtenSCOTTS klaraMelodifestivalen startar

Ikväll är det dags för den första deltävlingen i 2009 års melodifestival. Jag kommer att sitta ibland publiken i Scandinavium. Har lyssnat på låtarna via webben och tycker personligen att Emilias låt är bra. Scotts går vidare, troligen tillsammans med Alcazar, Marie S eller Emilia. Caroline af Ugglas låt är skön.
Återstår att se vad framträdandena tillför eller saboterar. Ikväll vet vi.

torsdag 5 februari 2009

BRAVO Energiuppgörelsen lyser av styrka

Vilken härlig dag. Slut på debatten om det ska vara det ena eller andra. NU är det många som anslutit och förstår att vi behöver både och - när det gäller kärnkraft och förnyelsebar energi.
Tack för det. Grattis svenska folket, klimatet, miljön och industrin.

Såhär öppna är oppositionen... och såhär

Gratis allmän föräldrautbildning

I samband med att en kvinna skrivs in på mödravården erbjuds hon och hennes partner att gå utbildningen. Den ska innehålla samtal om vilket ansvar man har som förälder, hur man vårdar sin relation, kunskap byggd på forskning om föräldrars betydelse för barns självbild, tillit liksom föräldrars möjligheter att på ett mycket positivt sätt stärka sitt barns möjligheter att lyckas i det sociala samspelet och med sina studier.

Utbildningens syfte är att göra föräldrar tryggare i sin roll och få möjlighet att redan under graviditeten få tala med andra om sina förhoppningar, förväntningar och farhågor under ledning av professionella handledare.

Vi kan byta ordet obligatorisk mot allmän.
De delar som en arbetsgrupp kan komma fram till bör vara obligatoriska bör kunna ingå i såväl grund- som gymnasieskolans kurser. Vi måste ta föräldrar och barn på allvar för att få ett bättre samhälle.

Barnmorska och kurator (eller annan beteendevetare) socialtjänsteman bör kunna upptäcka familjer som tidigt kan erbjudas egna "stödpaket/åtgärdsprogram" i förebyggande syfte.
Min jämförelse med körkort handlar enbart om att de flesta av oss accepterar att vi måste genomgå utbildningar för att köra bil, båt, flyg och annat där vi blir ansvariga för eget och andras liv genom vårt agerande - men förälder verkar en del tycka är den vuxnes rätt att bli utan några som helst gemensamma krav från civilsamhället. För mig är det en märklig inställning med utgångspunkt från humanism och FN:s barnkonvention som Sverige sedan länge ratificerat.

Det är rubriker om våld mot barn som ska undvikas och andelen lyckliga barn med god självbild och självtillit ska ökas.

onsdag 4 februari 2009

Melodifestivalens nya regler

På lördag sitter jag i Scandinavium och lyssnar på låtar, ser på kläder och upplever stämningen. Röstningen sker i år på ett delvis , eller helt, nytt sätt. Här kan du kolla hur. Utan att ha hört någonting så gissar jag att det blir en trevlig kväll...

tisdag 3 februari 2009

Finansstöd med eller utan effekt

Klockan elva skulle finansminister Anders Borg hålla presskonferens angående ekonomiskt stöd till Sveriges kommuner tillsammans med kommunminister Mats Odell enligt Ekot och rykten.. DN kallar det krispaket, jag kallar det justering utifrån omvärldsförändringar. Det är svårt att prata om kris i ett land där julförsäljningen precis har slagit nya rekord, tycker jag.
Presskonferensen handlade inte om stöd till kommunerna!
Här är vad jag uppfattade och fäste mig vid under presskonferensen.

 • Kapitaltilsskottsprogram är den nya benämningen på detta stödpaket.
 • 10 februari fattas slutliga beslut.
 • Solventa banker kapitalbas kommer att stärkas med 2 procent.
 • Stabilitetsfonden används och införs nu.
 • Nyemissioner kan bli aktuella.
 • Borg var mycket kritisk mot hur kontrollen har skötts och att girighet och avsaknad av ansvar fått utrymme i ledande.
 • Ökad utlåning till företag via ALMI.
 • Skatteuppskov för småföretag.
 • 500 - 1000 miljarder saknas på finansmarknaden för den del som berör svenska exportföretag.

Jag undrar hur informationen fungerar. I helgen talade jag med flera bankmän. De förklarade att de som banker inte får låna ut under rådande marknadsläge. Bidrag till bankerna från stater blir då bara en ökad möjlighet för banker att tjäna ännu mer pengar, men det kommer inte företagen och de anställda till del eftersommer pengar i bankvalven inte är problemet. Ljuger mina bankkontakter? Det har de aldrig gjort tidigare. Vet inte regeringens tjänstemän om detta? Jag kan inte låta bli att undra....

Här är Östros kritik.

Tokiga utspel haglar

Arbetsgrupper är populärt i alla politiska partiet. Det är bra, men en arbetsgrupp är en arbetsgrupp. Utspel om olika saker som exempelvis förändringar i modersmålsundervisningen ska inte komma från en arbetsgrupp utan förankring i partistyrelse eller helst efter ett landsmöte där medlemmarna fått säga sitt. Utspel från enskilda personer är helt okej eftersom de är just enskilda personer, men arbetsgrupper som tillsats av ett parti har ett större ansvar. Något att ta till sig i Sveriges partiers arbetsgrupper - ingen nämnd ingen glömd.

måndag 2 februari 2009

Obligatorisk föräldrautbildning behövs

Vad ligger bakom att vi har så många skolbränder i Sverige? Det är föräldrars ansvar att veta var barnen är och vad de gör. Men hur kan vi tillsammans ge stöd när det inte funkar?
Jag är övertygad om att vi måste ha en obligatorisk föräldrautbilning i landet.
Vi kan inte svika barnens rättigheter till en trygg uppväxt. När vi kan se att allt fler familjer hamnar i kris på grund av okunskap och omognad avseende vuxenansvar och föräldraskap måste vi reagera. Dåliga lärare finns det också och vad gör vi åt det bekymret. Jag menar att det måste vara en skyldighet att säga upp varje lärare som visar sig vara olämplig!
Skolbränderna är troligen ett uttryck för att vi inte ger alla barn det de har rätt till.
Vad anser du?

En annan aktuell fråga är hur kunskaper i matematik och andra ämnen ges bäst i den svenska skolan. Läs mer här

Twitter Updates

  follow me on Twitter

  Bloggarkiv