lördag 1 november 2008

Vi har sol i Atlanta, Sahlin har kris

Resan var behaglig. Vi kom till Frankfurt vid niotiden och for vidare klockan tolv mot USA. Klockan var fem vid landningsdax och vi plockades upp av Jan, bror till min frun, och for till deras hem i Duluth. Barnen var laddade och ville ut i grannskapet denna Hallowen-afton. De fick stora lass av godis och vi landade hemma hos Jan och Kristina med god mat och glada skratt. Idag ska vi in till Atlanta City och kolla CNN, Martin Luther King Memorial med mera. Solen skiner och 20 grader passar bra idag.
Kul att prata politik med personalen vid Atlantas flygplats...
Ser av olika internetinslag att krisen inom socialdemokratin blivit ett stort bekymmer och att Mona Sahlin ligger illa till internt i partiet.

fredag 31 oktober 2008

Snövägen till USA

Det var nollgradigt och snöväder när vi tog bilen till Landvetter. Nu är det tidig morgon utanför Gäteborg och snart dags för hotellfrukost. Klockan sju går planet till Frankurt och sedan lyfter vi därifrån till Atlanta vid 11-tiden. Noterar att sossarna tappar mer än någonsin, Mona Sahlin får en del att tänka över...
Ikväll är det Idol 2008 och Alice kommer att visa än en gång hur bra hon är - liksom Lars. Anna börjar bli stabilare också.
Grattis till dig som vann två miljoner för en insats av 32 kr. Undrar vem som vinner presidentvalet i USA och vad insatsen är där. Jag håller på Obama.
Vi i Folkpartiet fortsätter att kämpa för euron.

torsdag 30 oktober 2008

Dansbandsdöd och politik i en salig blandnig

Nu är plötsligt dansband okej i SVT. Under många var det tabu. Man undrar vad som styr?
Gamla rockband som AC/DC hyllas ibland och sågas av andra. fritt tyckande är bra.
Börserna går upp 10 procent en dag och ner lika mycket nästa dag. Spekulationsmarknaden frodas.
Curlingföräldrar anses kunna skapa rasister. Den fria rörligheten inom Norden ifrågasätts. Vanliga resor får man dock forsätta att göra mellan länderna. Men biljetter köpta med Sterling är nu värdelösa.
Bill Clinton hyllar nu Obama som han kritiserade så länge frun var ute på egen kampanj. Trovärdighet? Varför inte, grabben kanske har mognat.. Obama betalar för att få ut sitt budskap, men alla tar inte emot det positivt. Kanske detta är det sämsta han gjort?
Förtidspensioner ska få jobba i mindre omfattningen utan att det påverkar pensionens storlek.
Lågutbildade män är en fara enligt somliga, hur är det med lågutbildade kvinnor?
Det är interna strider inom Folkpartiet om slöjförbud eller inte. Moderaterna slåss om flyktingfrågan. Billström går på tok för långt, humanism ska prägla vår flyktingpolitik.
Monica Green, riksdagsledamot för socialdemokraterna, och jag är helt överens liksom moderaten Magnus Hammar Borsch om en sak - vi hejar alla på Obama.
Mona Sahlin får stöd av Monica Green och andra, det är sympatiskt, men Mona har allt gjort ett antal riktiga klavertramp under senaste tiden - något som kanske nominerar henne till en hedersplats inom den pågående Dansbanskampen. Det kanske är de som de sexuella anspelningarna hör hemma på ett mer naturligt sätt? Bäst i Idol 2008 är Lars och Alice, hoppas det blir de två som hamnar i finalen.
Influensatiderna är här så undvik de värsta smittoställena.

Dubbelmoral kring register

Svensk polis får inte ha register i form av fingeravtryck eller DNA för att säkerställa bevis vid brott. Trots att det uppenbara skälet är att göra vardagen mer säker för den enskilda personen och även för brottslingar som faktiskt säkrare blir dömda eller friade.
Svenska politiker och tyckare hävdar den personliga integriteten som huvudskäl till sin registernoja och ondgör sig samtidigt för den organiserade brottslighetens spridning i det svenska samhället. Samkörning av register är också kränkande enligt samma talesmän.
När vi reser till USA lägger vi snällt upp våra fingrar och hamnar i register där, när vi surfar på Internet och landar på diverse servers så hamnar vi i register, på ICA och alla andra ställen där vi använder våra kreditkort likadant.
Jag tycker att det är självklart att polisoch andra myndigheter som är satta att upprätthålla vårt rättssäkra samhälle f¨ska få registrera och samköra så mycket som är nödvändigt för att bekämpa brott och därmed säkerställa tryggheten, den verkliga integriteten, för den del av befolkningen som inte begår brott.

onsdag 29 oktober 2008

Stoppa fri fildelning

Skönt att någon gör en riktig koll. Tack svenska foket!

Räntan 1 % i USA

Nu sänks räntan åter i USA, vad händer här hemma? Fortfarande skakigt på USA-börsen

Värst, sämst, bäst och vackrast

Det är rallyvackert på Stockholmsbörsen idag efter gårdagens rekorddag i USA, men varselful arbetslöshet på Volvo lastvagnar drar ner mungiporna något. Finansernas valpar ser ledsna ut.
Riksdagen klubbade igenom det svenska stabilitetspaketet idag.
Obama kör en halvtimmas egenproducerad kampanj i de stora TV-bolagen i USA ikväll, han är störst! Men McCain hoppas fortfarande. Hans Sarah Palin verkar dock ställa till det för honom. Tomten är den nya utmanararen.
Idol 2008 har fått stark kritik utav en av de tävlande. Lars talar ut på sin blogg.
Sir Paul McCartney, musikalisk husgud hemma hos mig, kommer ut med ny platta som jag köper oavsett om den är bra, kass eller underbar. The Fireman kallas spektaklet.
Sterling i konkurs i en tuff tid på en tuff marknad. Håkan Syrén kan bli EU:s högste militär.
Det behövs ett europeiskt FBI för att få bukt med maffia och MC-gängen.
Fredrik Federley driver på i homoäktenskapsfrågan.
Moderaterna fortsätter sin vana att sno slagord från Socialdemokraterna.

Biljettpengar tillbaka på flygbiljetten hos Sterling

Kris, krasch- Sterling i konkurs. Det kan bli många fler. Alla som betalat med kreditkort utfärdade av svenska banker bör få tillbaka sina pengar. Läs hur...
svårt att komma hem för många, men hjälp finns

Skippa "lumpen" frivillighet är bäst

Som liberal förespråkar jag frivillighet istället för tvång och vill därför att värnplikten avskaffas snarast.

Det är glädjande att även regeringens utredare nu ansluter sig till denna linje som jag föreslog i en debattartikel i maj 2007. Han vill inte ha kvar allmän värnplikt i fredstid och anser att nuvarande system är omodernt.
Dagens högteknologiska försvar kräver färre, men bättre utbildade, soldater.

I väntan på att plikten avskaffas är det självklart att den ska omfatta både kvinnor och män. Jag menar att det är fullt möjligt att ha en pliktlagstiftning i beredskap om det säkerhetspolitiska läget försämras. Både nya och nygamla hot kräver att Sverige aktivt bidrar till att stärka internationellt samarbete för att främja säkerheten.

Jag vill inte att EU utvecklar ett eget försvar med egna säkerhetsförpliktelser. Istället vill jag se EU fungera som det europeiska benet i ett stärkt och utvecklat Nato.

Ett svensk medlemskap i Nato, som jag förordar, skulle ge oss mer inflytande i krishanteringsinsatser där vi redan ingår.

Vi behöver fler som Kamprad

Ingvar Kamprad har lyckats. Vi behöver fler som lyckas, som förverkligar sina drömmar och sätter nya mål för framtiden. Riktiga entreprenörer.
Många äldre oroar sig och allt fler ungdomar känner sig osäkra när de funderar på vad globaliseringen kommer att innebära för Sverige.

Till de oroliga och osäkra säger jag: våga drömma och gör det du vill - då blir det bäst för dig själv och du bidrar till vår gemensamma utveckling. För precis som varje människa är unik, förenas vi också av vissa gemensamma andliga och materiella behov. Vi har alla rätt till liv, frihet och sökande efter lycka. Samtidigt har vi ett ansvar för att dessa rättigheter omfattar alla.

Jag tror att vår stora chans och möjlighet i globaliseringens tidevarv är att åter bli en upptäckarnation. Svenska uppfinningar har bakåt i tiden borgat för välstånd både innanför och utanför landets gränser. Det är hög tid att vi återtar en ledande position bland världens innovativa länder.

Höj därför forskningsanslagen nu! Så skrev jag för två år sedan och nu så tar alliansen tag i detta och höjer anslagen. Toppen! Goda idéer behöver utvecklas till produkter på en internationell marknad. Kreativitet måste bli en av de starkast lysande ledstjärnorna i våra skolor - från dagis till universitet.

Med fantasi och entreprenörsanda kan vi bygga en bättre värld för många.Uppmuntra därför dina vänners drömmar!

tisdag 28 oktober 2008

Sahlin + Bodström! Sant?

Vad ska man säga?
Vilken cirkus, Mona!
Nu snurrar det något våldsamt i turerna kring Bodström och löften hit eller dit....

Krishjälp på flera sätt

Sverige ställer upp för Island. Bra! Sveriges folk har en sund inställning till finansmarknadens villkor.

Obama utsätts för inhemsk terror. Han är samtidigt lugn själv och har ett växande stöd dag för dag bland vanliga vita amerikaner. Nu ställer även Tomten och Paris Hilton upp i USA-valet :-) Kan han fixa paket till alla barnen i ett bankrutt land?

Stureplans bloggare har jättestor makt över vaddå? Några av dem är ju riksdagsmän och har verklig makt som de använder - vilket är meningen. Stå på er!

Folkpartiet försvarar Sverige

Folkpartiet anser att EU behöver en gemensam utrikespolitik, utan att denna utvecklas till en ren försvarsallians. Istället kan EU fungera som det europeiska benet i ett stärkt och utvecklat Nato. Sverige behöver ett försvar som kan försvara Sverige. Socialdemokraterna är starkt kritiska till Tolgfors och kräver nu hans avgång.

När det gäller Nato vill jag påpeka att varje Natoland fritt kan utforma det nationella försvaret. Inget medlemsland kan mot sin vilja tvingas att sända soldater utomlands.

Ett svensk medlemskap i Nato skulle ge oss ökat inflytande i krishanteringsinsatser där vi redan ingår. Ett medlemskap innebär också att man drar sitt strå till stacken för att komma i åtnjutande av Natos samlade resurser när så krävs.

Det är bra för Sverige att ta tillvara de möjligheter till samordning och kostnads-effektivitet som ett medlemskap i Nato-alliansen leder till. Som FN-vän vill jag att Sverige aktivt bidrar till ett starkt internationellt samarbete för att främja säkerheten och att vi så snart som möjligt söker medlemskap i Nato.

Dödshot mot Obama och Palin

Det närmar sig valet i USA. Jag ska åka dit och bevaka det hela på plats. Det blir spännande och kul. tråkigt är däremot nynazisterna som självklart skämmer ut sig, eller visar sitt rätta jag, när de riktar hot och planerar att mörda Barack Obama.
McCain och Palin har inre strider då många menar att Sarah Palin kör sitt eget race eftersom hon tror att Obama vinner nu och hon vill bli republikanerans ledare efter detta valet och inför nästa presidentval Hon har också råkat ut för ett antal hot, vilket är precis lika tråkigt.

Euro i Sverige utan folkomröstning

Vi kan inte vänta, vi kan inte ta risken att råka ut för det som Island gör nu. Vi kan inte fortsätta göra affärer där våra företag förlorar stora pengar på transfereringar pga av att vi inte har euro som valuta. Vi måste införa euron så snart som möjligt. Det är min bestämda uppfattning och glädjande är att svenska folket är på den linjen också. Skippa folkomröstningen, spara tid och pengar - ta ett steg in i framtiden.

Blir rik, slarva på jobbet

Bonusar betalas ut till människor som inte fixar sitt jobb. Bankerna gör vinster och begär samtidigt stöd från staten. Jag är för frihandel, men inser att vi måste ha ett regelverk som träder in när det behövs och ökad transparens inom affärsvärlden. En ny tid är här. Vi ska fixa det också.
Danske Bank gör "bara" en vinst på ca 10 miljarder...Asienbörserna vänder uppåt igen, men har rasat enormt.
Telia går bra, Ericsson hade en kanonrapport, men ändå pratas det om kris för alla - något stämmer inte.
Island är det rejäl kris enligt all information. Sverige bör så snabbt som möjligt bli ett Euro-land, skippa folkomröstningen och spara pengar.

Mona Sahlin rör till det igen

Man undrar vad det är som gör att det blir rörigt gång efter annan kring Mona Sahlin. I den finansiella oro som råder nu känns det ju betryggande att hon inte är minister och framförallt inte statsminister - hemska tanke! Bodström är med och snurrar också. Mp vill vara med på ett hörn liksom v.
Tidigare har jag tyckt att hon varit en bra intressant politiker som gjort en del misstag, men återkommit och stått för sina misstag. Nu är hon rädd, osäker och rör till det. Det är ledsamt att säga, men sanning att hon ger mig det intrycket.
Göran Persson var värre än vad Per Nuder skriver enligt Perssons exfru.

måndag 27 oktober 2008

Våra pengar försvinner

Vart tar alla miljarder vägen? Jag undrar vad som håller på att ske. Det känns som någon grundlurar det ekonomiska systemet. Finanskrisen är ingen finanskris utan en systemkris. Hela bankvärlden verkar stå handfallen, pengar försviner, statliga stöd sätts in och SAMTIDIGT gör flertalet banker miljardvinster under tredje kvartalet. Hur kan det få vara möjligt? Börserna fortsätter ner i en brant utförsbacke

Obama och Nuder

Obama surfar på en våg av framgång. Han kan om en vecka drygt vara USA:s nästa president. Men vi ska komma ihåg att det har svängt rejält sista veckan tidigare.

Per Nuder drunkar i en våg av bitterhet enligt de socialdemokrater som uttalar sig om hans nya bok och det som står i den. Ilskan växer in s-leden. Urban Ahlin ger sin version här och kommenteras i DN såhär.

Fler poliser mot knarkligorna

Ansvaret för utvecklingen i vårt samhälle delas av dig och mig. Ingen människa föds kriminell. Förebyggande insatser är en avgörande nyckel till minskad brottslighet.

Föräldrars ansvar och roll måste lyftas fram och betonas. Ingen vill att deras barn ska bli offer för kriminella gäng och ännu mindre en del av den kriminella världen. Därför måste vi vuxna ta vårt ansvar och sluta blunda för problemen. Tidiga och tydliga insatser kan rädda fler unga från kriminalitet.

Vi behöver, som jag påpekat i tidigare artiklar, fler poliser ute på gator och torg. Genom en väl fungerande närpolis, med god kännedom om sitt närområde, ökar tryggheten. Det måste bli ett stopp för nedläggningar av polisstationer, tingsrätter och neddragningarna inom svensk tullverksamhet.

Glädjande i sammanhanget är att en världens största drogmaffiabossar gripits.

söndag 26 oktober 2008

Volvo till salu

Ryktet går om att Volvo personvagnar är till salu. BMW sägs vara intresserade. Så här skriver The Sunday Times idag.

Sportsöndag

Grattis till tibrokillen Robin Söderling som vann ATP-finalen i Lyon. Men inga svenska framgångar i storslalom.
Däremot så vann supertrevliga Helen Alfredsson igen. Golf är en märklig sport där man kan återkomma efter flera år av dåligt spel.

Oväder på gång

Ladda med varma mackor, choklad och starinlujs, det är oväder på gång enligt SMHI. Även dåligt väder kan funka en lyxsöndag om man förbereder sig. ta en höstpromenad med rejäl fika i ryggsäcken!

Dansbandskatastrofen Larz Kristerz

Halvdana partymusiker som spelar otight, fel ackord och paroderar (visserligen med glädje och kärlek) har inte i ett dansbandsprogram att göra. Lycka till på bygdegårdarna Larz Kristerz, men bevara oss från fortsättning i TV:s dansbandsprogram. Settmans reaktion visar på gott omdöme.
Scotts är okej, Bengt Hennings funktionellt i sin genre, resten har varit beklämmande dåligt.

Jorden skälver och fusket ökar

Jordskalv i Kalifornien, flyger till USA i slutet av veckan och hoppas på en upplevelserik resa utan jordskalv. Det enda jag hoppas på i den stilen är en jordskalvsseger för Obama. McCain vore en katastrof, särskilt med Palin vid sin sida.
Även Afghanistan drabbat av nytt jordskalv.
David Beckham har upphåll med sitt amerikanska fotbollslag och ska spela med Milan under tiden.
I Finland är det kommunal valsöndag, i Sverige är det sovmorgon. Carl Bildt skriver så här om söndagen. I Israel meddelas att det troligen blir nyval i februari något som Bush inte gillar.
Islands statsminister bör avgå enligt vissa kritiker.
Polisen beskylls för fusk och tvivelaktiga metoder.

Ligga kvar i sängens spindelväv

Idag så fick vi en timmas extra sömn om vi ville. Vi passade på att utnyttja möjligheten och tig sovmorgon. det var skönt, vakna i lugn och ro mår man gott av. Extra lyx och en skön söndagsfrukost (både té och kaffe) känns bra hela dagen. Senare idag är vi bjudna på middag. Lyx hela dagen. Skönt!
I finanskrisens tecken får jag passa på att gratulera Zlatan till att vara den bäst betalda fotbollskillen i världen. Kul för en svensk kille från Rosengård.
Att fastna i sängens spindelväv känns helt okej en dag som denna. Däremot känns det helt fel att kronprinsessan Viktoria blev utbuad för sådant hon inte alls är ansvarig för.
Skön söndag önskar jag alla och nu börjar jag ladda för USA-resan som startar på torsdag kväll.

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv