onsdag 29 oktober 2008

Stoppa fri fildelning

Skönt att någon gör en riktig koll. Tack svenska foket!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Svenska folket har tydligen noll koll. Vem skall få pengarna? Upphovsrättsmakarna? Vilka är det? Jag har en gitarr och har totat ihop lite låtar. Är det jag?

Modellen funkar inte. Lika lite som kasettskatten. Där går pengarna till Copyswede och Copyswede delar ut till svensk filmindustri. Tada!! Så rimligt!

OBS - att på en fråga om du vill bo på mars så svarade 25% ja. På en planet utan luft, utan skyddande magnetfält och knappt något vatten. Svenska folket som grupp är nästan lika korkade/okunniga som det amerikanska.

Anonym sa...

"Stoppa fri fildelning", hur tänker du då? Fildelningen är ingenting som någon har skapat, det är något som har växt fram som en naturlig konsekvens av det nya kommunikationsmediet vi kallar internet. Läs den meningen en gång till, den är viktig. Man kan vara glad eller ledsen över de möjligheter som har vuxit fram, men man kan inte stoppa fenomenet.

Hur ska då musiker försörja sig? Jo, de måste upp på scen och ut på turnéer, det är där pengarna finns. Kika på statistiken över musikfestivaler och konserter de senaste åren, biljettförsäljningen ökar från år till år. Marknaden förändras på grund av ny teknik, precis som när den inspelade musiken en gång kom. Och vi kan inte lagstifta om att behålla föråldrade affärsmodeller, det håller aldrig i längden.

Mikael Wendt sa...

Upphovsmän är oftast inte artister...

Anonym sa...

Jag skulle gissa att de flesta upphovsmän i Sverige är programerare, men det pratas inte så mycket om dem i debatten....

Anonym sa...

Så oerhört korkat. Som man frågar får man svar.

Om frågan hade varit:
"Är det rimligt att skivbolagen får större rättigheter än polisen för att på egen hand sätta dit den som laddar ner musik över internet"
så hade svaren kanske varit lite annorlunda....
Frågan som ställdes hade ju INGET med lagförslaget att göra.

Mikael Wendt sa...

Vem har sagt att frågan hamdlar om att sätta dit någon? Det handlar om att ge upphovsmännen de ersättningar de lagligen har rätt till.

Anonym sa...

och hur mycket av de pengar som bolagen kommer driva in mha denna lag kommer gå till kreatörerna tror du...? ;)

Problemet idag för artisterna är att dom är uppknutna till stora skivbolag som inte längre har en viktig roll att fylla på nätet. Jag är övertygad om att 99% av alla artister har allt att vinna på internet och fildelning genom att dom kan hitta en ny publik dom aldrig skulle ha nått annars.

Anonym sa...

"Det visar en undersökning från Synovate som gjorts på uppdrag av musikskaparnas organisation Stim"

Förstår du över huvudtaget hur opinionsundersökningar går till?

Anonym sa...

Fler vill legalisera fildelning än behålla det kriminellt

Jag finner det inte alls märkligt att en majoritet stödjer att upphovsmän ska få betalt när folk använder deras verk. Jag sympatiserar också med det. Men det finns en målkonflikt mellan detta och privatliv/rättssäkerhet. Prova att fråga människor om de tycker att skivbolag ska få rätt att begära ut personuppgifter bakom en viss IP-adress, att innehavaren sedan ska behöva visa sin oskuld (ja, så kan det se ut i civilmål och det var också vad Johan Pehrson gav tydligt uttryck för i Svt-Debatt), att bolaget ska kunna begära högre skadestånd än den faktiska skadan (helt olikt svensk rättstradition enligt vad jag förstår), att privatpersonen får betala motpartens kostnader om han/hon förlorar i ett sådant här civilmål med lägre beviskrav än ett straffrättsligt, att den internationella erfarenheten visar att skiv- och filmbolag utnyttjar denna stora ekonomiska risk för privatpersoner till att pressa/hota till betalning utan en rättssäker prövning.

Lägg därtill att domstolsprövningen av personuppgiftsutlämningen bara kommer att vara en formalitet och eftersom alla idag är upphovsmän på det ena eller andra sättet kommer vem som helst att kunna begära ut personuppgifter för en IP-adress utan att domstolen kommer att kunna avgöra om ett upphovsrättsintrång verkligen skett. Det innebär att inte ens laglydiga medborgare har möjlighet att garentera sin anonymitet på internet.

Säg t ex. att du driver en anonym blogg där du publicerar avslöjanden som är besvärande för ett storföretag. Med IPRED skulle du inte längre kunna vara säker på att förbli anonym.

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv

    Bloggtoppen.se