lördag 22 november 2008

Hur länge blir Sahlin kvar?

Mona Sahlin gör säkert sitt bästa, men det verkar inte tilltala det svenska folket. Socialdemokraterna fortsätter att backa och skillnaden mellan blocken minskar ju närmare vi kommer valet 2010. Folkpartiet går framåt precis som moderaterna. Det ser bra ut.

fredag 21 november 2008

Varför Hillary inte blev vicepresident

Hillary Clinton som utrikesminister. Obama formar sitt lag. Det blir intressant att följa utveckling med ännu en Clinton i toppen av de som kommer att stå för USA:s styrning. Det känns som att vi fått en förklaring till varför inte Obama valde Hillary som sin vicepresidentkandidat.

Bagge och Alice är bäst!

Oj vilken utklassning. Anders Bagge du är underbart kunnig, trevlig och sympatisk. Alice växer och Kevin är felfri... Idol 2009 blir kul när vi vet vem som vann 2008 - får AF-recensenten rätt?

Fildelning och IPRED

Fildelning är helt okej om det sker med upphovsmännens godkännande. Fildelning är inte okej om det sker mot upphovsmännens vilja.
Lagar ska följas- När ny teknik ger upphov till nya brott måste ny teknik användas för att förhindra dessa brott.
enkel logik.
IPRED är det bästa förslaget hittills på hur båda ovanstående punkter ska kunna fungera hand i hand. Naturligtvis ska ingen lag gälla retroaktivt.
MUF tycker inte om IPRED, Beatrice Ask är förtegen, centern tycker att justeringen som föreslås är ett steg i rätt riktning,

Bäst i veckan som gått

Till slut blev det ett JA till Lissabonfördraget. Det var skönt, om inte det gått igenom hade jag börjat bli rejält bekymrad för vår form av demokrati där lobbyorganisationer och mejlbombare har ett tveksamt stort inflytande emellanåt.
Karin Långström Vinges svar till Mats Selander. Karin, tack för ditt suveräna sätt att argumentera och att du är den du är!
CSB (Chalmers StudentBostäder) som inte höjer hyrorna med mer än 1,25 procent. Strongt!
Budgetsamarbetet i Karlskrona.
Roligast är KD som på allvar lägger förslag om att fritidsaktiviteter ska vara med i slutbetyget för skoelever. Ännu ett utslag av när alla partier ska försöka att profilera sig i alla lägen..... Det måste vara ett skämt! Hallå??

torsdag 20 november 2008

Jag säger nej till aktiv dödshjälp

Vem kan avgöra, och i så fall när, om ett liv ska avslutas eller inte. Vi har en bra sjukvård och dessuppgift är att rehabilitera eller bota så långt det är möjligt och se till att människors får bra smärtlindring när det behövs. Livet tar slut när det är dags...
Efter att ha suttit vid dödsbädden och fått hålla en nära anhörig i handen in i det sista så har jag haft anledning och gott om tid att reflektera över detta med dödshjälp. Jag säger nej till detta.
Som patient har vi idag möjlighet att avböja läkares förslag på behandling, det är fullt tillräckligt när det kommer till vår möjlighet att påverka i slutskedet av svåra sjukdomar som vi vet har dödlig utgång.
Tråkigt att läsa är det dessutom att det finns otydligheter om vilka villkor som gäller för svenska läkarkåren - hur ska man annars tolka bråket på Sahlgrenska?

Politik och Föräldrautbildning behövs

Allt för många föräldrar saknar elementära kunskaper om barns utveckling. Om vi menar allvar med att ta barnens villkor i beaktande vid alla beslut borde det första beslutet vara att införa en obligatorisk föräldraskola för alla som väntar sitt första barn.
När barnet börjar skolan bör det sedan finnas kurser för föräldrarna som är frivilliga och som ger föräldrarna god kunskap om hur de på bästa sätt kan ge sina barn stöd genom skolåren. Att skolan erbjuder läxhjälp kan vara bra, men varför sak vi ta bort den ena föräldrarollen efter den andra och lägga eden på skolan. Nej, nu är det dags att föräldrar får stöd för att kunna vara viktigare i sina barns liv.
Att politiken får komma in i skolan är en självklarhet. däremot så är det naturligtvis rektor som är ansvarig för hur det ska genomföras och inte de politiska organisationerna

Doobidoo-jul med Lasse Kronér

Kul för Lasse Kronér, bra val för TV. Ja det är bara att slå sig ner i fåtöljen och se när Kalle Ankas jul presenteras på göteborgska. Det blir "änna görskoj"

Rätt lön - vad är det?

Vi blir matade med nyheter om att det är kris inom finansmarknaden och varsel duggar tätt särskilt inom tillverkningsindustrin. Samtidigt får nya VD:n för Posten 10,8 miljoner i lön, samt en saftig pension - innan han ens har visat att han kommer att göra ett bra jobb som VD för Posten. Det rimmar illa.
Jag har ingenting emot att folk lyckas och tjänar pengar, men det ska bygga på resultat och inte förväntningar vad man får för ersättningar.
Undrar vad som diskuterades på mötet mellan bankdirektörerna och regeringen idag. Troligen inte sina löner :-)

onsdag 19 november 2008

Höj a-kassan

Jag är för en allmän a-kassa och en bättre ersättningsnivå än vad vi har idag. Glädjande är att Folkpartiets rikdsagsgrupp går ut med detta idag. Ser på TV hur skattedebatten i riksdagen blir allt mer löjeväckande när ingen lyssnar på den andre. Östros är helt makalös i sina beskyllningar och svartmålning.
Sossarna vill fortfarande samarbeta med Mp medans det verkar allt mer avlägset med samarbete med vänstern.

Avskeda de som inte sköter jobbet

Människor som missköter sina jobb måste kunna avskedas. Jag blir arg och ledsen när jag läser att personal som betett sig så illa som de i Halmstad får behålla jobbet och bara omplaceras. Vilka signaler sänder det? Jag skäms över tafattheten i svenskt arbetsliv. Heder år de som avslöjade detta!

Nu kom meddelande om att de får sluta....

Narkotikaklassa GBL och DXM

Jag gillar internet, jag gillar modern teknik - men vad rättfärdigar att vi inte använder modern teknik för att sätta fast de fruktansvärt cyniska personer som säljer droger på diverse inetsajter.
Här finns också en koppling till MC-gängen. Polisen måste få göra polisjobb. Anställ fler "civila" administratörer inom polisen, anställ fler IT-specialister och ta kanpen mot narkotikan tilsammans med andra länder inom EU i ett europeiskt FBI. Det går inte att vänta på att ännu fler ungdomar ska offras!! Även livsmedels- och dagligvaruhandeln i stort bör vara mer observanta.
Tuffare och bredare förbud behövs tyvärr.

tisdag 18 november 2008

Ja till Lissabonfördraget

På torsdag ska riksdagen säga ja till Lissabonfördraget. Det innebär ett rejält lyft för demokratin inom EU. Det tragiska är att det inte kan börja gälla nu direkt pga av att Irland röstat nej. Allra värst är det när Irländarna enligt valundersökningar röstade nej pga missnöje med den egna regeringen och inte för att de hade sakkunskap om fördraget. Folkomröstningar är mycket tveksamt som demokratiskt instrument...

Läsarna fattar vad upphovsrätten är

Nu kommer flera bra inlägg som visar att företrädarna för helt fri fildeling är en liten klick. Läsarna fattar och artisterna (inte detsamma som upphovmän). Anslut till detta upprop istället.

IPRED och upphovsrättsintrång

Svar till "pastor bentonit" på mitt tidigare inlägg: Det är fullständigt irrelevant om mina barn fildelar eller inte. Det finns upphovsmän som tillåter fildelning av deras verk, det finns de som inte gör det. Användare ska rätta sig efter de lagar och regler som gäller. Det är min enkla utgångspunkt.

Det du skriver tolkar jag som att du menar att "vad som helst" ska accepteras bara tillräckligt många gör det, samt att man ska ha så låg moral att man gör särskilda undantag om det drabbar den egna familjen. Det totala moraliska förfallet vill jag inte vara en del av.
Jag respekterar att det finns upphovsmän som tillåter (och uppmuntrar till) fildelning av deras verk. Jag respekterar att det finns upphovsmän som INTE tillåter fildelning utan ersättning och de som motsätter sig fildelning även om de får betalt.

Det handlar helt enkelt om att respektera äganderätten som varje enskild människa har över det som hon själv skapar. Så min fråga blir är det skillnad på folk och folk för dig? Är någons rättssäkerhet mer värd än någon annans?

Nu kommer det alternativa förslag på lösningar. Justitieministern börjar yttra sig i frågan. Centerns förslag om ett varningsbrev innebär ännu mer av administrationskostnader och onödigt krångel. Informationen om vad som gäller ska följa med varje internetabonnemang och vid mobil/datorköp. Mejlbombningen är en löjeväckande metod för att förstora en opinion som inte alls har de proportioner som förespråkarna för fri fildelning vill påstå. Flertalet av datoranvändarna har god moral och respekterar tanken om att alla har rätt till ersättning för det man själv skapat.

Engström, att argumentera kring det du kallar lögner leder ingen vart när läsarna, du och jag, har så olika glasögon på oss. Var ändå såpass realistisk att du medger att de som driver exempelvis Pirate-Bay tjänar pengar på fildelningsförmedlingen genom de annonsintäkter de drar in - bland annat. Upphovsmännen får ingen ersättning alls den vägen, anser du att det är rätt?

måndag 17 november 2008

Grattis Zlatan

Fotbollsgalan var bra och trevlig. Tack och grattis till alla duktiga spelare och ledare. Zlatan och Frida är bra och får sina "bollar" rättvist. Kul att se Pelé.

Ibra SVT och IPRED

Ikväll kan Zlatan Ibrahimovic få sin tredje Guldboll. Jag tycker han ska ha det. Han är värd det och han är dessutom en bra förebild som stärker bilden av att det är möjligt att uppnå sina drömmar. Något vi behöver idag.
SVT:s förslag om att tona ner upphovsmännen i melodifestivalen är beklagligt. Även inom musiken behöver det finnas exempel på hur man kan lyckas - aven utan att vara artist. Men det är klart om man som Alliansens ungdomsförbund enögt tar sig an fildelningen och IPRED-lagen så har vi väl inga fria upphovsmän kvar i framtiden. Mejlbombningen av oss som står uppför IPRED är ett tråkigt uttryck från de som har en annan åsikt. Engström påsåtr att vi som är för lagen framför lögner - det är fel. Däremot så framför Engström med flera skräckpropaganda och vill göra det helt accepterat att bryta mot upphovsrätten.

Fortsatt tufft finansläge ger arbetslöshet

Arbetslösheten kommer att öka, finansoron kommer att vara svår att vända, försiktigheten ökar. Hur länge dröjer det till det vänder? Två år pratar många om som den tidsperiod det kommer att ta innan världsekonomin blir stabil och uppgången blir möjlig igen. Regeringen skriver nu ner tillväxten och ser en negativ tillväxt som möjlig under nästa år.

Förtroende saknas polischefen får kicken

Maria Oswaldsson får sluta. Hon har varit chef för polisen inom stor-Göteborg. Förtroendet saknas tydligen för Maria.
Vi får hoppas att de poliser som ska ta itu med det växande antalet bluffakturor har förtroende för varandra och lyckas bättre med sitt uppdrag.
Stockholmspolisen har gripit fler i en kokainliga. Bravo!

Obama och vallöftena

Så närmar sig Barack Obama den vardagliga verkligheten som president för USA. Han har i olika intervjuer de senaste dagarna försäkrat att han kommer att uppfylla de vallöften han gett. Guantanamo ska stängas, soldaterna ska hem från krigets Irak, försäkringsskyddet för amerikanerna ska ses över och omfatta miljoner människor som tidigare stått utan sjukvårdsförsäkring.

söndag 16 november 2008

Mångfald framför enfald

Vill dela med mig följande citat.
"– Blatte är faktiskt ett ord med lång historia i svenska språket, berättar Ivan. Det användes för länge sedan som beteckning på ungdomar som hängde på stan, men i den betydelsen har det glömts bort. I modern svenska har ordet återuppstått för personer med invandrarbakgrund. – Jag vill visa vad ordet egentligen står för, en person med internationell kulturell kompetens. Sätta fokus på vad som finns innanför pannbenet." (Ivan Daza)

SD växer KD krymper

Opinionsmätningar görs och visar att det sker förändingar hela tiden. Gapet mellan blocken minskar och SD växer. KD och SD är likas stora, båda partierna skulle i dagsläget komma in i riksdagen. Mona Sahlin tar i med hög röst och faller i popularitet.
Jag undrar vad som gör att SD växer. Ett citat från sd:s principprogram förklarar min förvåning. ”Den viktigaste faktorn … en hög grad av etnisk och kulturell likhet bland befolkningen.” Jag anser att sd:s politik rakt igenom är främlingsfientlig. Folkpartiet tar bestämt avstånd från sd:s politik.Ett tryggt, bättre och vänligare samhälle skapar vi människor bäst tillsammans – inte genom att dela upp oss själva och andra i grupper som bekämpar varandra. Hur kan SD växa?

Människor flyr - vi kan hjälpa till

Jag anser att Sverige ska erbjuda skydd åt människor på flykt och att den svenska flyktingpolitiken ska präglas av humanitet.Det känns naturligt och självklart att ett väl fungerande samhälle som vårt visar omvärlden – och oss själva – vad medmänsklighet handlar om i praktiken. Lika självklart är det för oss folkpartister att samhället ställer samma krav på invandrare som på alla andra.Vi vill införa krav på kunskaper i svenska för att få medborgarskap, eftersom nyckeln till en lyckad integration är det svenska språket. Utan svenskakunskaper är det till exempel inte så lätt att få jobb.
Alliansen gick till val på att bryta utanförskapet. Vägen dit går genom att förändra bidragspolitik till en politik för arbete och egen försörjning. Sedan maktskiftet 2006 har redan fler än 165 000 personer lämnat utanförskapet. Vi håller våra löften och det vi genomför ger positiva resultat.I budgetpropositionen, som presenteras nästa vecka, satsas drygt två miljarder kronor på nya integrationsåtgärder under åren 2009-2011.
Folkpartiet har förväntningar på att alla som lever i Sverige vill bidra till en positiv utveckling av vårt land. Vi tror på personligt ansvar, tydliga förväntningar men också hjälp till den som behöver.

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv