måndag 1 december 2008

Var rädd om våra traditioner

Jag har inget emot förnyelse och inte heller spex, men Lucia är en tradition av få som vi har i ett mörkt vinterlandskap. Legenden om Lucia är värd att värna. Låt Lucia vara en ung kvinna även i framtiden!!

15 kommentarer:

amsibamsi sa...

Läs min åsik om Lucia-tjaffset:

http://amsibamsi.blogg.se/2008/december/utkast-sag-ni.html

Nathaniel sa...

Personligen håller jag med dig om att Lucia, enligt traditionen ska vara kvinnlig, men vad säger det egentligen när unga får höra att, trots att de hållit ett godkänt val så gillas inte resultatet. Det är deras Luciatåg, och då tycker jag de ska få hålla det som de vill. Om skolan vill ha ett 100% traditionellt tåg så kanske skolan ska styra det från början, och inte lämna det till eleverna att bestämma.

"– Förra året deltog också en manlig luciakandidat men han vann inte. Jag ville ställa upp och bli den första, säger han till Motala & Vadstena tidning."
Det känns alltså dessutom som att rektorn skyller ifrån sig på eleverna. Bara det faktum att det fanns en manlig kandidat borde vara uppseendeväckande i sig, så att till nästa år fullständigt ha glömt det OCH missat att en ny, manlig kandidat tävlar, känns inte helt riktigt.

Blir tyvärr bara påmind om min egen skoltid, där detta var regel snarare än undantag. Elevråd var bara en charad, när vi verkligen hade problem slog rektorn dövörat till. Inte ens när vi klagade på att en lärare betett sig olämpligt under lektionerna blev vi tagna på allvar, utan då hette det att vi bara var upprörda över våra dåliga betyg.

Antingen ger man ungdomar i skolan verklig makt att förändra och styra, eller så gör man det inte alls.

Bimbo Boy sa...

Tänk på alla som inte passar in i könsrollerna istället. Jag är själv homosexuell och rätt feminin till sättet. Som barn drömde jag om att vara Lucia men fick istället vara en tråkig stjärngosse, allt på grund av folks stenåldersåsikter. Men jag är glad att jag till slut fick chansen att vara Lucia på ändå. Jag hoppas även att andra killar får chansen till det.

Vissa har ingen förståelse för personer som bryter könsrollerna utan anser att det ska vara som det alltid har varit, oavsett om det kränker någon. Kommer ni ihåg att det inte var speciellt länge sedan det var otänkbart för en kvinna att göra lumpen? Det är ju själva budskapet med helgen som betyder något, inte vem som klär ut sig till Lucia.

Mikael Wendt sa...

Tack för era kommentarer. Bra synpunkter som jag självklart respekterar och delar. Om det gäller Lucia på en skola och eleverna ska få välja så måste naturligtvis det demokratiska inslaget tas på allvar.
Min kommentar gäller mer exempelvis Luciafirandet på Skansen, morgon-TV och andra mer "officiella" sammanhang.
Det handlar inte alls om att sätta olika grupper mot varandra utan att kunna bevara vissa traditioner i en gemensam strävan av att förena människor.

Hanna sa...

Ja, vi ska bevara traditioner, men inte traditioner som skadar och gör att många far illa. Så är det med luciatraditionen. Som traditionen säger så ska Lucia väljas och de sötaste och populäraste tjejerna på varje skola ställer upp i luciavalet. Ska skolan verkligen ägna sig åt skönhetstävlingar? Är det inte då bättre att eleverna protesterar mot det och väljer en kille? Jag tycker det. Alla gånger!

Mikael Wendt sa...

Lucia behöver inte alls handla om någon skönhetstävling. Jag har på flera skolor som musiklärare och rektor fått igenom att Lucia för skolan kan enbart elev i årskurs 9 bli. Eleven ska själv anmäla intresse, vara beredd på att delta i ett visst antal föreställningar för rörelsehindrade, på äldrecentra, eleven ska kunna agera på scen och vara en bra sångerska. Det har således handlat om att premiera de som är villiga att göra en god insats och ha förutsättnignar att göra en bra föreställning. Inte ett dugg annorlunda än hur vi tar ut vilka som kan delta i nationella matemaiktävlingar, skolans idrottslag av olika slag med mera.

Mikael Wendt sa...

Valet av vem som blir Lucia görs helt anonymt utav medlemmarna i skolans kör.

Hanna sa...

Om så är fallet är det helt ok och då kan jag även tycka att det är ok att säga att Lucia ska vara en tjej. Men så länge det är skönhets- eller popularitetstävling bland tjejer så uppmuntrar jag alla sorts protester. På min skola fick niornas tjejer utstå fruktansvärda förnedringar för att kunna kröna skolans vackraste flicka (fredriksdagsskolan i Lidköping).

/Hanna Lager

Mikael Wendt sa...

Hanna, jag är övertygad om att vi är helt överens i denna fråga och säkert i flera andra. Jag har följt dina USArapporter. Verkar som du hade en bra resa trots en del missar. Ses vi på gruppledarkonferensen nu till helgen?

Nathaniel sa...

Jag måste bara få invända att det verkar nästan ha blivit "fult" på nåt sätt att vara snygg. Visst ska ingen lämnas utanför, men jag tycker faktiskt hela "allt som har med utseende att göra är ondskefullt" är lite överdrivet. Vill dessutom poängtera att det gäller för killar också, det är inte alls bara tjejer som ibland mår dåligt för att de inte är snyggast. Problemet är större bland tjejer, ja, men tjejer har på inget sätt ensamrätt att tycka synd om sig själva.

Jag säger låt dom som är snygga VARA snygga. De kan inte rå för att de ser bättre ut än mer än de som inte ser lika bra ut kan rå för det.

Hanna sa...

Jo, min USA-resa var mycket lyckad! Jag tycker precis som du att det är kul att Hillary Clinton har blivit utrikesminister! Ja gkommer dock inte att vara med i helgen.

Till Natanael vill jag säga att utseendehets ska inte eldas på av skolan för minderåriga barn.

Hans J sa...

@Hanna:

Nu blir inte Hillary Clinton USA:s utrikesminister förrän möjligen den 20 januari nästa år. :-)

Nathaniel sa...

Hanna:
Ska du inte slänga in ett "jag är emot barnporr" också, för säkerhets skull? :)

Jag har inte sagt någonting om att skolan ska uppmuntra till "utseendehets", självklart ska de inte göra det. Vad jag försöker påpeka är att två saker: dels att utseende spelar roll. Det är bara så. Vi ska naturligtvis göra allt för att lära ungdomar att vara starka och kunna hävda sig oavsett utseende, men personligen vägrar jag leva i en grå, trist värld där "alla är lika vackra" och ingen någonsin får stå ut över någon annan. Jag vill absolut se att vissa människor är vackrare än andra, annars skulle ingen vara vacker alls!
För det andra så kan jag inte annat än reagera mot vuxna människors "utseendehets" mot de tjejer som råkar se bra ut, eller som har lagt ner tid på att se bra ut. Varför har vi så svårt att uppmunta dem? Varför ska vi slå ner alla som är vackra på jorden och säga "nej, hörrudu, du är minsann inte bättre än oss andra medelsvenssons inte"?

Som i allting annat finns det gråzoner och kompromisser, men jag tycker värre om att alla ungdomar ska lida av att aldrig bara få vara vackra, få åtrå de som är vackrare än en själv och bara leva som de lever. Om någon drabbas allvarligt av någon tävling eller nåt evenemang, för all del, avbryt det, men Lucia?! Jag tycker faktiskt bara det blir lite löjligt när inte ens något så mytiskt och magiskt som Lucia får spelas av den vackraste tjejen, om hon dessutom vunnit det ärligt i en öppen tävling för alla som vill vara med. Har dessutom eleverna själva anordnat tävlingen, och sagt att killar ska få vara med, då ska bannemig killar få vara med. Vill skolan vara traditionell, ja då kan de väl hyra in en egen, kvinnlig Lucia någon annanstans ifrån.

Lasses lunchblog sa...

Jag håller med om att man skall hålla på traditionerna; då skall lucian vara mörkhårig och folkpartisterna fortsätter att vara rikstokstollar. Milde tid...

Anonym sa...

Alltså vilka traditioner är det vi ska hålla på?

Går vi längre tillbaka i tiden än 1927 (då den moderna lucian fick sitt genombrott) har lucian varit man vid flera tillfällen, t.ex. vid studentnationerna i Uppsala och som lussegubbar i Värmland.

Dessutom är det helt stolligt att använda helgonet Lucia från Syrakusa som argument för hur lucia skall se ut eller vara. Helgonet har inget mer än namnet gemensamt med vårt luciafirande.

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv