tisdag 22 januari 2008

Vi behöver ett slags svenskt FBI

Sista dygnets händelser i Göteborg är tyvär ännu ett tecken på att något fattas i Sveriges polisorganisation. Läs SvD "Allt tyngre skäl för ett svenskt FBI"

Vi har redan tidigare sett skottlossning mot polisstationer och polishelikoptrar. Hot mot vittnen i rättegångar. Utpressningsverksamhet mot näringsidkare. En våg av brutala rån mot värdetransporter runt om i landet. Den organiserade brottsligheten breder ut sig och innebär ett hot mot rättsstaten och demokratin. Det här måste vi sätta stopp för.
Det är dags att ge polisen de verktyg som krävs för att koppla greppet på de kriminella nätverken. Vi folkpartister anser att rikskriminalpolisen måste förstärkas för att stödja de lokala polismyndigheterna.

Vad som behövs är ett slags svenskt FBI för att förbättra den nationella samordningen.
Jag ser gärna att det inrättas regionala underrättelsecentrum, där olika myndigheter ingår så att information som i dag ligger spridd i olika register kan samordnas. Ett sådant centrum ska ha mandat att prioritera och leda operationer mot organiserad brottslighet.

Vi behöver också utveckla det europeiska samarbetet. Brottsbekämpande myndigheter måste vara lika gränsöverskridande som brottsligheten.
Ett tryggt Europa är ett tryggare Sverige är ett tryggare Skaraborg - eller var helst du nu bor!

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan instämma med dig!

En helt annan fråga: Blir det ett styrelsemöte i FN-distriktet?

Och: När blir årsmötet?

Vänligen
Gunnar

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv