lördag 15 november 2008

IPRED behövs

Här är en kort beskrivning av IPRED. Det som står där tycker jag är bra och det behövs. Det handlar om en metod att ta reda på vem som olovligt använder andra männsikors verk utan att betala ersättningar. Varför är det upprörande?

5 kommentarer:

Eklindh sa...

Men Mikael det handlar inte om att IPRED är något som gör att rättighetsinnehavare får betalt för sina verk. Det handlar om att musikbolag får leka polis och begära ut personnummer och ip-adresser och sedan skicka "kravbrev". Alltså ren utpressning. Det är samma sak som om jag får min cykel stulen så får jag inte gå och knacka på hos den som jag sett cykla på den och där begära kostnaden för 900 cyklar. Vilket musikindustrin kommer att göra. De kommer inte skicka ut krav på 10 kronor per låt som de idag kostar via cdon eller liknande. De kommer kräva fantasisummor så fort de får chansen.

Filmbolag och Skivbolag skall inte få leka privatpolis.

Istället för att satsa på bra möjligheter och billigare nedladdning av matrial. Om jag idag vill köpa en låt och ha i min ipod och kanske en i datorn så kostar mig detta 20 kronor. Alltså 10 kronor för varje kopia av låten. Vill jag ha ett helt album i ipoden och i datorn så kostar det mig någonstans 300 kronor. Tycker du verkligen att det är rimligt?

När vi som vill ha annan musik än schlagerlåtar och "Idolalbum" skall köpa laglig musik vart skall vi vända oss? Gå ned på stan och försök hitta en välsorterad butik med ett bra utbud av film, musik och liknande saker för oss som är lite "alternativa". Kanske om man har tur kan vi hitta ett Iron Maiden album eller kanske Metallicas nya platta.

Och innan du fortsätter prata om oss som tydligen inte "betalar för oss" tycker jag du skall ta ett studiebesök hemma hos mig och se hur mycket pengar jag har lagt på film, musik, böcker, ljudböcker och "datorkonst". Då kanske till och med du kan börja se fildelningen som den annonspelare som det är.

Anonym sa...

Ja, det är en rätt bra beskrivning, men den beskriver ju inte följden av lagen: att de som anklagas för brott inte får möjlighet att få sin sak prövad i en domstol med höga beviskrav där det är upp till åklagarsidan att bevisa att de är skyldiga. Istället får anklagade personer ett hot om att betala eller själva behöva bevisa sin oskuld i prövningar med lägre beviskrav och ansenliga ekonomiska risker förknippat med förlust.

Här är en artikel i Expressen med bättre analys av vad lagen faktiskt innebär och var skiljelinjerna går.

Anonym sa...

Men IPRED kommer inte att stoppa eller ens minska den illegala fildelningen. IPRED kommer inte heller att ge några pengar till kreatörerna. IPRED kommer inte heller att påskynda utvecklingen av attraktiva legala lösningar, snarare tvärtom.

Summa: IPRED behövs inte.

Amatörfotografen sa...

Idag fann jag en sida på internet som krypterar bittorrenttrafik genom tunnel, som jag givetvis publicerade på Flashback. Om det finns en sida finns det fler, och med IPRED i antågande lär sådana här tjänster bli gratis eller billiga.
Hur en lag blir verkningslös innan den ens hunnit träda i kraft.

Anonym sa...

Är du för eller emot IPRED?

Nu kan du rösta!
Skicka sms med texten m13ser14 NEJ om du är emot
eller m13ser14 JA om du är för IPRED, till numret 72500

Sen får du veta resultats sidan.

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv

    Bloggtoppen.se