tisdag 11 november 2008

Värdelös ekonomi

Börsen rasar mer och mer. Det verkar inte finnas någon botten!?! Volvo lastvagnar varslar nu också i Skövde och frågan är vad som är klokt att göra?

1 kommentar:

Anonym sa...

Funderingar. (Kan påpeka att jag är konservativ marknadsfundamentalist som gillar M, FP och KD i nämnd ordning.)


Detta är ju en finanskris, och sådana kommer ibland. Jag är övertygad om att en del av det som sker under den är bortrensning av sådant som i framtiden kommer att ses som rationaliseringar. Skedde inte sådana i samband med 30-talskrisen?

Ett litet obetydligt exempel:

Volvo har t ex satsat på flexifuel-motorer, vilket är något man gör för att tillmötesgå en biobränslepolitik, som man iofs själva sagt sig vilja ha men där faktiskt även regeringen drivit på med en politisk agenda av infasning och stöd till etanol. Jag anser -- utifrån all forskning senare år som för biobränsle visar på både miljömässiga nackdelar och begränsningar med negativa miljömässiga- och ekonomiska implikationer -- att det är olyckligt, och Volvo har med sin strategi och nisch förlorat på alla stora marknader och endast vunnit lite i Brasilien.

Detta misstag kan dock lindras om Volvos motortillverkning straffas där de nu tvingas importera bra motorer från andra tillverkare, vilka under senare år utvecklat dem på ett (alltså bl a miljömässigt) vettigare (och mer marknadsanpassat) sätt.

Det skulle naturligtvis skada Volvos vinstmarginaler, men det är i så fall ett straff de själva dragit på sig och är i denna situation optimalt för Volvo på sikt.

En finanskris vässar kanske på detta sätt näringar så att mindre ohållbart strunt satsat på?

Man kan förresten undra om staten har förmåga att avveckla det ickesunda i Carnegie på ett sätt så att inte det belönas (typ "bail-outras") innan de när krisen bottnat för över det då eventuellt mindre företaget till marknaden igen? Jag känner mig skeptisk till att det skulle kunna fungera.

Kanske detta slag av finanskriser av ekonomer, som t ex Bo Lundgren, s a s "signaltekniskt" ses som transienter som det är möjligt att "ta en TREO mot" utan att (med det statliga övertagandet) sabotera marknaden?

Jag är tveksam, men man försvarar det ju med att man skyddar storbanker som är kunder till Carnegie.

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv

    Bloggtoppen.se