torsdag 13 november 2008

Ställ inte folk mot folk, följ lagarna

Upphovsmän har rätt till sin ersättning, rättssäkerheten finns, jag litar på den. CUF-orföranden för en kampanj som bygger på paranoid förföljesemani och infallsvinkeln att myndigheter har en tendens att missbruka sin information. Jag tror det är precis precis tvärtom! Engström är en annan lobbyist som för samma enögda kamp. Jag står upp emot piraterna.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Mikael,
Tack för Ditt inlägg. Måste säga att det är konstigt att folk inte förstår att om tar något som man inte betalt för t.ex i en butik eller hemma hos någon så är det stöld. Att det skall vara gratis att njuta av någons arbete ja hur skulle det se ut då??? Jag säger bara tänk!!
Mvh
Ann-Mari Anttila
Kostymdesigner

Anonym sa...

Jo. Men kan man inte göra något gratis någon gång? Skulle jag va musiker skulle min musik självklart va gratis att tanka eftersom att man kan inte ta betalt för glädje.

Cechise sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cechise sa...

Det handlar inte om stöld, rätt och fel osv.

Det handlar om att man låter ett företagssegment diktera reglerna för samhället bara för att de har en affärsmodell som inte fungerar.

Alla som någon gång har drivit ett företag förstår att man hela tiden måste se till att man erbjuder kunden något av värde. Det behöver inte vara produkten i sig.

Man måste också inse att om man har en produkt som har digitaliserats måste man acceptera det. Det går inte tvinga tillbaka kunderna att börja köpa plastskivor i butiker för 200+kr igen.

Anonym sa...

Ångrar min FP röst mer och mer...

Anonym sa...

Säg mig, hur ska en piratjägare spåra en pirat utan att själv bli den som piratjägaren jagar?

Jonas E Eriksson sa...

Hej Mikael!

Du är själv skyldig till upphovrättsintrång genom din blogg. Då det rör som om ganska ringa skala och du alldeles säkert inte har ett brottsligt uppsåt kan du vara relativt trygg idag. I det nya lagförslaget däremot finns det inget som undantar dig för skyhöga böteskrav. Ändå slänger du dig med fraser som "en kampanj som bygger på paranoid förföljesemani".

Skrämmande!

Kritikerna till lagen utgörs definitivt inte enbart av galna snåla rättshaverister. Personligen tycker jag sådana generaliseringar är djup föraktfulla, då frågan är betydligt mer komplex än att bara handla om huruvida man vill betala för sig eller ej (vilket torde framgå med all önskvärd tydlighet för den som läser lagförslaget och har förmåga att analysera dess potentiella tillämpningar).

Med vänliga hälsningar
Jonas Eriksson

Mikael Wendt sa...

Jonas, vilket upphovsrättintrång skulle jag vara skyldig till? Vänligen Mikael Wendt

Mikael Wendt sa...

Ann-mari, tack för din kommentar. Mikael W

Anonym sa...

Problemet med den nuvarande IPRED-förslaget är att den är ett övergrepp på såväl individens integritet och rättssäkerheten.

Man ger privata företag polisiära befogenheter och även rätten att leka åklagare och utpressare. Det här är inte acceptabelt i ett rättssamhälle! I så fall borde vi även tillåta lynchningsmobbar inom alla andra områden...

Polis och åklagare kan redan idag spåra och åtala de som lägger ut copyrightskyddat material, så det finns inget behov av den nya lagen!

Självklart måste vi hitta former där upphovsmännen får ersättning för sina verk, men en viss form av "pirat"-verksamhet har alltid funnits och kommer alltid att finnas.

Hur många svenskar har spelat in en film som sänds på TV? Hur många svenskar har någon gång spelat av en kompis LP-skiva på kassettband? Hur många svenskar har någon gång lagt in sin CD-skiva i iTunes och fört över den i MP3-format till sin MP3-spelare? Hur många har någon gång tagit en kopia av en sida i en bok? Alla dessa aktiviteter är på samma sätt som fildelning ett brott mot upphovslagen!

Anonym sa...

"Jonas, vilket upphovsrättintrång skulle jag vara skyldig till? Vänligen Mikael Wendt"
Eftersom inte Jonas svarat ännu kan jag ställa en följdfråga:
Är det du som är fotografen bakom dessa bilder eller har du tillstånd till dem?

http://bp1.blogger.com/_cgOyyxvfMl8/R4aFFOBR7iI/AAAAAAAAADU/Rz2xFzcQzDI/s1600-h/Lars+B%C3%A4ckstr%C3%B6m.jpg

http://bp2.blogger.com/_cgOyyxvfMl8/R33PbuBR7eI/AAAAAAAAAC0/oPQbxmTtvWY/s1600-h/Tandv%C3%A5rd.jpg

http://bp0.blogger.com/_cgOyyxvfMl8/R6F5KqxjrJI/AAAAAAAAAGs/_i3f2KqdzDo/s1600-h/Barack%2520Obama%2520Official%2520small.jpg
http://bp3.blogger.com/_cgOyyxvfMl8/R4x3cOBR7oI/AAAAAAAAAEk/kHe2zp-ASqI/s200/zlatan.jpg

http://bp0.blogger.com/_cgOyyxvfMl8/R5xOb6xjrFI/AAAAAAAAAGM/EBu5q9MWmTE/s200/Br%C3%B6llp.jpg

Donsan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Donsan sa...

ruessJag har postat det här förut i ett annat av Mikaels inlägg men eftersom han vägrar att besvara mina argument punkt för punkt - postar jag det igen:

Vilka är de som påstår att det är rättmätig att upphovsmän skall få betalt för verk som helt utan ekonomisk vinnning delas mellan 2 eller fler personer? -

När upphovsrättslagen instiftades - fanns fildelningen överhuvudtaget inte i sinnevärlden ännu och lagen användes knappt ens på kommersiellt upphovsintrång - tex när svenskar köpte CDkopior eller märkeskopior i ett flertal asiatiska länder. - Varför ser vi denna plötsliga lagstiftningshysteri idag?

Vilka är då som har fått totalt tolkningsföreträde över innebörden av den svenska upphovsrättslagen - och som fodrar att de även skall få betalt när folk broderligt och utan ekonomisk vinning delar filer med varandra?

Det är i huvudsak amerikanska intresseorganisationer - i sverige representerade av Antipiratbyrån och IFPI!

Människor har delat musik med varandra allt sedan bandspelaren kom på marknaden och det har aldrig betraktats som något brottsligt - Nu vill dessa organisationer - med politiska medlöpare som Mikael Wendts hjälp få oss att tro att fildelare stjäl när de utan vinning delar musik eller film med varandra.

Organisationerna har slösat miljoner $US på att lobba politiker i de flesta europeiska länder och överöst dem med propagandamaterial. - De har även använd sig av politiska påtryckningar via sina korrumperade amerikanska politiker in "high places" - Kom ihåg hur Bodström vek sig - kom ihåg amerikanska agenter som undervisade på polishögskolan i konsten att jaga fildelare - kom ihåg polismannen Jim Keyzer som fick jobb hos Warner Bros utan att någon svensk politiker reagerade.

Det är oerhört att en regering planerar en lag som så ensidigt ser till dessa amerikanska intressen och som:

a) fullständigt ignorerar vad självaste EUs generaladvokat Juliane Kokott har givit uttryck för: Jag kommer emellertid i det följande att visa att överföring av personrelaterade trafikuppgifter enligt de gemenskapsrättsliga bestämmelserna om dataskydd vid elektronisk kommunikation endast är tillåten till behöriga statliga myndigheter och att en direkt överföring till upphovsrättsinnehavare som vill vidta civilrättsliga åtgärder mot intrång i deras rättigheter inte är tillåten

b) för första gången i svensk rättshistoria ger privata särintressen befogenheter som sträcker sig längre än vad den svenska polisen får göra idag - vad är det för fel på den svenska rättstraditionen??

c) helt sonika våldför sig på 2 miljoner medborgares rätt till integritet och rättsäkerhet

d) tvingar den enskilde att ensam stå för kostnaderna för sitt försvar utan en tanke på hur en vanlig svensson skall kunna uppbringa tid, ork, kunskaper och tilräcklig med ekonomiska resurer för att ha en rättvis chans mot dessa ekonomisk- och resursstarka organisationer med dom bästa advokaterna i ett civilmål.

e) öppnar för upphovsrättsorganisationerna - som har ett ekonomisk intresse i att jaga och bötfälla så många som möjligt - att kunna ägna sig åt maffialiknande utpressningsmetoder. - Se bara hur de härjar i USA där lagen har sitt ursprung och Danmark. - Där hotas vanliga medborgare med rättegång via massproducerade sk "john doe" föreläggande varefter de tvingas att betala höga "bötesbelopp" - Om någon vägrar stämms de i ett civilmål där de själv får betala sina försvarskostnaderna - och vid en fällande dom även mortpartens plus en vältilltagen skadestånd - Är det svensk rättvisa?

f) fullständigt ignorerar den allmänna opinionen (22.500 som har protesterat vi Facebook och otaliga email till riksdagsledamöter) och alla argument som går emot den redan fastlagda politiska linjen

De politiska partier som har fabricerat och stödjer lagen vill också att vi skall tro att:

*) Man är tvungen att införa lagen pga EU - vilket är lögn!! - IPRED behandlar i första hand kommersiellt upphovsrättsintrång - t ex märkeskopior och dylikt och EU har klart sagt att varje land får välja själv vad det vill göra - man kan implementera lagen men man behöver inte - Hittills är det bara 3 nationer inom EU som har velat genomföra IPRED - Finland - Danmark och Storbritannien. - Tyskland har t om tillåtet den sk "illegala fildelningen" i en generös omfattning och visar därmed att det visst går att ta sitt förnuft till fånga och ta hänsyn till en stor del av befolkningen
Fritt fram för tyska fildelare

*) Man gör det för att värna upphovsmännen där man antyder att dessa lider stora ekonomiska förluster pga av den "illegala fildelningen" - Inget politisk parti har dock någonsin visat upp några rapporter eller forskningsresultat som kan stödja dessa påståenden. - Trots 10 år av "illegal fildelning" har upphovsmännen aldrig heller protesterat själva under organiserade former för att fästa allmänhetens uppmärksamhet på deras påstådda penibla situation.

*) Man vill stimulera branschen till att skapa "lagliga alternativ men de förbiser helt att branschen redan har haft 10 år på sig utan att någonting av värde har hänt

Till sist - Mikael verkar vilja få oss att tro att upphovsrätten är som det är - av Gud given - och att han och hans riksdagskollegor bara kan fortsätta på den inslagna vägen - Utöka pressen - skapa ytterligare kontrollmekanismer - integritestkränkande - facistiska och frihetsberövande lagar.

Låt oss vara på det klara med att - om lagen genomförs - vi då får ett mycket farligt prejudicat - vad än farbror Mikael vill få oss att tro - Att staten och amerikanska intresseorganisationer slår sig samman mot en stor del av den egna befolkningen är illavarslande för friheten och demokratien!

Jag uppmanar alla frihets - och demokratiälskande svenskar att sätta stop för dessa galenskaper! - Nog för vara nog!

Donsan sa...

Och som svar till kulturarbetar"uppbådet" vill jag hänvisa till min blogg:
Kulturarbetare - IPRED och fildelning

Läs också gärna mitt inlägg om Mikaels kollega Johan Pehrsons insats i SVT "Debatt" för att få en uppfattning om politikernas intelligenta argument när de fattar beslut i en fråga
Johan Pehrson – Antipiratlagen och fildelning

Donsan sa...

Men det finns ljuspunkter och hopp

Ungdomsförbund agerar gemensamt mot Ipred

Må stofiler som Mikael snart försvinna från den politiska scenen

Mikael Wendt sa...

Otroligt lustigt att bli kallad för stofil när man för en diskussion med någon som har en annan åsikt än den man själv har. Sandlådenivå! Var finns respekten för att vi har rätt till en egen åsikt, det är vad integritet handlar om.

Anonym sa...

Mikael, du har inte besvarat frågan om det är dina bilder, om du har tillstånd till dem eller om du kopierat rakt av?

Mikael Wendt sa...

Bilderna jag änvänder är godkända såsom allmänna bilder för fri publicering. På samma sätt som de bilder som finns på min press-sida under www.folkpartiet.se/wendt tabben "press"

Anonym sa...

Tack.

Mikael Wendt sa...

Någn frågade om de borttagna kommentarerna. De är borttagna av de personer som la upp dem inte av mig jag censurerar inte min blogg.

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv

    Bloggtoppen.se