måndag 10 november 2008

Fildelning ska kosta

Att fildela är ett distibutionssätt, att dela med sig är vackert - men inte om den som är upphovman lämnas lottlös. Då är det stöld!
Folkpartiet tycker att grundprinciperna bakom dagens upphovsrättslagstiftning är bra. Genom en fungerande upphovsrätt får författare, tonsättare, musiker och andra kulturskapare rätten att bestämma över sina alster och hur de ska spridas. De har också rätt att få ersättning för sina verk. Den utbredda piratkopieringen är bara delvis följden av ett oklart rättsläge. Utbudet av lagliga alternativ på Internet är fortfarande alldeles för klent.

3 kommentarer:

Gun Svensson sa...

"Utbudet av lagliga alternativ på Internet är fortfarande alldeles för klent.", det håller jag helt med dig om. Skälet till det är att film- och musiklobbyn haft framgång med att förmå politiker att stifta lagar som IPRED1 istället för att utveckla verksamheten, vilket forskare vid KTH pekat på. Sätt ner foten och vi konsumenter kan glädja oss åt en annan konkurrens i utbudet. Idag är det så sorgligt att organisationen Sveriges Konsumenter går lobbyns ärenden för att man stirrat sig blind på Pirate Bay och Piratpartiet. Fildelning är en teknik som kan användas till en hel del bra saker som dock kommer bort i den infekterade debatten.

Anonym sa...

Bland det mest sorgliga i det här med fildelning tycker jag är alla dessa skivaffärer som lägger ner. Minns vinylskivorna, LP konvoluten... och dessa CD-backar i skivbutiker där man kunde stå och bläddra. Just den nostalgiska aspekten har jag inte sett diskuteras så där jätteofta.

Gun Svensson sa...

Jag är gammal nog att ha varit med om den strukturomvandling i näringslivet, som inneburit en nerläggning av skoindustri-, beklädnadsindustri och varvsindustri, vilket naturligtvis var smärtsamt för människorna som förlorade sina jobb. Men om näringslivets och landets politiska ledare inte varit införstådda med nödvändigheten att ordna med möjligheter till omskolning och andra insatser för nya jobb hade människorna inte kunnat sadla om och satsa på nya näringar allt eftersom forskning och utveckling gått framåt. Jag tror att film- och musikindustrin måste inse att de på samma sätt måste ägna sin tid och sina pengar åt att använda nätet mera konstruktivt. Sedan tror jag att det kommer att finnas muséer som satsar på nya samlingar för att kunna erbjuda nostalgitrippar som upplevelser för oss och våra efterkommande.

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv

    Bloggtoppen.se