torsdag 4 december 2008

IPRED-proppen presenterad och klubbad

En lång diskussion om IPRED eller inte har nått till att propositionen nu är klubbad. Så kallad småskalig fildelning undantas vilket är bra och självklart. Trots allt har det aldrig varit någons tanke att den skulle ingå, men för att lugna de största motståndarna till att rättssäkerheten ska gälla lika för alla så var detta troligen ett nödvändigt förtydligande. Små skivbolag och enskilda upphovsmän, artister och andra enskilda aktörer har ett berättigande och ska behandlas rättssäkert på samma grunder som alla andra.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver att småskalig fildelning skall undantas, men det gäller bara nerladdning. Och du är väl medveten om att de idag populära teknikerna, som Bittorrent hos PirateBay, innebär att man alltid både laddar upp och ner? Dvs. om du bara laddar hem en film/låt från Piratebay så kan ditt IP-nummer lämnas ut enligt proppen.

Anonym sa...

Om osäker... kan man ju alltod låta bli att fuldela och köpa musiken...

Nathaniel sa...

En IP-adress kan sällan knytas till en person, BitTorrent-tekniken möjliggör enbart utdelning och nedladdning av en, eller ett mindre antal filer åt gången och det är svårt, nästintill omöjligt, att bevisa att ett fildelat verk faktiskt innebär ett uteblivet köp. Lagen är alltså tandlös, vilket ökar förvåningen över det envisa rättfärdigandet av lagen. Varför ska Sverige ha lagar som inte går att utöva? Är det inte det vi har upphovsrätten till? (ja, det sista var ett skämt)

Den här lagen är resultatet av betald lobbyism, och ännu ett bevis för att egenintressen med pengar är mer värda än flera miljoner svenskars åsikt och integritet.

Jag säger grattis till dig, Mikael, som nu kan börja stämma alla för att ha laddat ner dina gamla schlager-låtar. Synd bara att du gör det på bekostnad av nya artister, upphovsmän och allmänt kreativa människor som kommer bli bojkottade av ren princip av de som skyller lagen på hela kultur-etablissemanget.

Min utmaning står även kvar. Istället för att anmäla människor för upphovsrättsintrång enligt IPRED-lagen (eller, ja, vad den nu heter rent formellt från och med idag), så anmäler du misstänka fildelare för stöld. För visst är det fortfarande stöld? Eller?

Nathaniel sa...

WB:
Ja, fuldela ska man absolut inte göra, då blir folk irriterade på dig ganska fort. Jag hatar när folk fuldelar och man får något helt annat än det man var ute efter ;)

Anonym sa...

Eller så kan man hitta artister som inte stöder inskränkningar i rättssäkerheten och premiera dem. Själv bojkottar jag numera alla de "kreatörer" som stöder IPRED och dylikt. Och jag spenderar i runda tal 1500-2000 kr per månad på kultur av det aktuella slaget. Och fildelar inte.

Martin, liberal, borgerlig och fd alliansväljare.

Anonym sa...

Joakim Nätterqvist säger "– Inte ens filmen Arn, som jag varit med i, går ju med vinst." till AftonBladet.

Har Joakim aldrig reflekterat att filmen Arn är ett sömnpiller som får mediokra 6.3 på internet movie database (imdb)? Har svenska filmsamfundet aldrig tänkt på att svensk film är mestadels långtråkig och usel?
Hoppas att pirakopiering kan bidra till bättre filmer om inte annat, nåt som är sevärt på bio...

Anonym sa...

@Anonym 15:30.


Nu ska du inte förstöra alliansens argument med något så trivialt som fakta.

Marius S sa...

Scaber Nestor>> Om någon tycker filmen är bra eller inte är oväsentligt. Era kollegor har ändå laddat ner den mer än 10 000 gånger på TPB. Tydligen gillade någon den...

Anonym sa...

@Anonym 15:30

Jag såg "Arn tempelriddaren" och det var en dålig film. Suck. Mycket pengar och lite resultat.

Inte ens en stoppad fildelning lär få dåliga filmer att gå med vinst. Det är publikens uppskattning som behövs.

Men fildelningen har inte med bra och dåligt att göra.

Bra konst måste kunna gå med vinst. Och det har inte heller någon betydelse om det är stora företag , små företag eller enskilda människor som står för konsten. Alla måste få sitt.

Nathaniel sa...

Sverker:
Ingenting "måste" kunna gå med vinst, men jag antar att samhället gör sig själv en tjänst om man ser till att uppmuntra skapande av alla dess slag även ekonomiskt. Men det är inte frågan, eller ens problemet här. Frågan är om vi ska bestämma att man "måste" få gå med vinst på obegränsad exemplarframställning i ett digitalt samhälle. För mig är det solklart, ingen har rätt att tjäna pengar på något folk inte är intresserade av. Att folk utöver det väljer att formatskifta materialet själva och sen dela det är ytterligare ett problem.

Jag ser bara inte hur någon, förutom naturligtvis de som står att tjäna grova pengar på det, kan tycka att det är mänsklig rättighet att få tjäna pengar på en produkt som inte går att sälja. I alla andra branscher får man helt enkelt sälja något annat, eller göra bättre reklam för sig, eller byta bransch helt och hållet. Varför har inte kulturvärlden något ansvar mot sig själva?

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv

    Bloggtoppen.se