tisdag 14 oktober 2008

Skärp kraven på friskolorna

Inspektionerna som görs av skolverket måste få konsekvenser. Det finns allt för många exempel på brister som påpekas och sedan händer ingenting.
Dessutom måste skolverket få rätt att göra oanmälda inspektioner. Kraven på Sveriges skolor ska vara de samma. Oavsett vem som är huvudman så ska det vara full offentlig insyn i verksamheterna. Innehållet i skoldagarna ska vara detsamma oavsett vem som är huvudman, arbetssätt och pedagogisk idé ska variera för att ge möjlighet till positiv konkurrens som gynnar kvaliteten p åsikt. Däremot anser jag att inslag av särintressen utifrån politisk, religiös eller andra segregerande karaktärer inte ska få rymmas under utbildningstiden. Detta får genomföras utanför den ordinarie skoltiden, såsom det sker i det övriga samhället. Skolväsendet ska aldrig betala för att människor ska delas upp i olika intressegrupper - tvärtom ska skolan ha som uppdrag att öka förståelsen för olika livsstilar.
Därför välkomnar jag Lärarförbundets reaktion och krav på skärpt tillsyn över friskolorna. Jag anser dessutom att det ska gälla alla skolor. Våra barn, skolornas elever har rätt till en grundläggande utbildning utan särintressen.

Inga kommentarer:

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv

    Bloggtoppen.se