torsdag 11 mars 2010

Erkänn Folkmordet på Armenier och andra kristna minoriteter i Östra Turkiet 1915

Vi som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter måste göra vad vi kan för att förebygga brott mot mänskligheten och erkänna även de mörkaste delarna av vår historia.

Förra torsdagen röstade amerikanska representanthuset för en resolution som fastställer att morden 1915 på Armenier och andra kristna minoriteter – assyrierna, syrianerna och kaldéerna – var Folkmord. Turkiet svarade då med att kalla hem sin ambassadör från USA.

Idag kan Sveriges Riksdag erkänna Folkmordet på Armenier och andra kristna minoriteter i Östra Turkiet 1915. Allt annat får oss att skämmas.

Vi vet att två liberala riksdagsledamöter kommer att rösta för ett erkännande, de är Folkpartisterna Agneta Berliner och Gulan Avci. Det är vår starka förhoppning att fler ansluter till detta erkännande av Folkmordet.

Artikel 301 i Turkiets strafflag talar om förbud mot att "förolämpa turkiskheten". På den grunden har människor blivit fängslade för att de skrivit i tidningar om vad som hände 1915. Ett exempel är nobelpristagaren Orhan Pamuk.

Som reaktion på den turkiska statens förnekande av folkmordet är vi många som verkar för ett officiellt erkännande från olika regeringar i världen. 22 nationer, samt ett antal mer eller mindre självständigt regioner såsom Wales och 40 av USA:s delstater, har formellt erkänt det armeniska folkmordet.

Tyskland, Polen, Frankrike, Nederländerna och inom kort USA är några länder som officiellt har erkänt Folkmordet på de kristna minoriteterna 1915 i Turkiet.

Som liberaler ser vi det som en självklarhet att Sveriges riksdag gör detsamma idag.
Det neutrala Schweiz gjorde det redan 2003.

Mikael Wendt (FP)
Carmen Tillo (FP)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju sanning
det var ett folkmord ,jag har min gamla svärfar boende hos mig här i sverige (jag är svensk)men jag har hört när han berättat hur dom flydde med båt till mytilini och sen vidare runt om i grekland för Turkarna skar halsen av dom som var kristna han är grek och det var Pergamos dom flydde från det var väl grekiskt en gång i tiden,det är väl bara för Turkarna att erkänna ingen menar väl inte att straffa någon men det skall heller inte glömmas bort DET VAR ETT FOLKMORD

Lars-Erick Forsgren sa...

Hoppsan Mikael, för en gångs skull måste jag hålla med dig...

Det var rätt av rikdagen att erkänna folkmordet.
Av två skäl: läs om dem på min blogg.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/far-inte-politiker-har-moral-och.html

iko sa...

...så turkarna slaktade armenier och greker...??...men vad gjorde dom mot cicvila turkar då..när dom invaderade turklandet med sina armeer med stöd av frankrike och ryssland...??..delade dom ut blommor...???
om alla är så säkra om vad som hände på den tiden i osmanska riket..varför ger man inte turkarna försvarsrätt...det lättaste är ju ta det på nån internationell domstol...varför accepterar armenien och grekland aldrig en sån lösning..var alla parter ska öppna sina arkiv och experter ska diskutera fri om händelserna..????...och förrester jag har ingen släckt som berättade mig vad som hände på den tiden...nämligen döda människor kan inte berätta hur dom begravdes levande i massgraver...
..det finns 2 alternatif..antingen ska man ta det på en internationell domstol där alla har rätt att försvara sig..och visa sina bevis med öppna arkiv och låta experter bestämma.....ELLER precis som några länder gör bara leka historiker och bestämma om händelserna efter att ha hört några sorgliga berättelser eller läsa ensidiga böcker och absolut ignorera andra sidan....BEDÖMMA EN HEL NATION UTAN ATT GE DOM RÄTT ATT FÖRSVARA SIG....
föresten det finns ju många andra folkmord som har bevisats att det var en...varför inte erkänna dom istället för nånting som man fortfarande diskuterar om...tuft att erkänna storländers folkmord eller hur...???

iko sa...

TILL ANONYM...
har din svärfar berättat vad grekarna gjorde när grekiska armeen invaderade turkiet med civila befolkning....???...tror inte det..hur kan han berätta för dig att dom slaktade barn..kvinnor och äldre dag och natt....självklart ska han fly...han hade ju aldrig räknat med att 8 länder som invaderade turkiet skulle förlora och åka tillbaka...samarbeta med invationarmeer mot sina grannar som amn hade för 800 år är inte acceptabelt i hela världen...men när det gäller turkar då får man göra precis vad man vill...eller...???...ska nån nämna dom 2,5 miljoner turkar som dog under samma perioden...???...eller är det ointressant när man blind tror på ett folkmord som man inte ens kan ta på en internationell domstol...???...gud vilka demokrater ni är som inte ens kan försvarsrätt till dom anklagda...

Anonym sa...

Många har olika tanke om vad som har hänt, det är klart att det gör ont och är jätte vicktigt för oss alla att aldrig få glömma våra förfäder och det som har hänt Dom.. men livet oxo går vidare, det är framtiden som räknas att man måste glömma, och förlåta.. krig kommer aldrig att sluta..oskyldiga människor dör varje dag..det är ju hat i hela världen..men en dag kommer sanningen upp, och har rättvisan med sig.

Anonym sa...

Sanningen kommer till slut för hela världen när rättvisan kommer..och ingen kommer undan rättvisan..det var folkmord och det är fortfarande folk mord och krig.

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv