lördag 14 mars 2009

Vi hälsar centern välkomna till Folkpartiet

Centern är ju vid sidan av Folkpartiet ett av Sveriges liberala partier. Under lång tid målade centern in sig i ett hörn som låste vår energiutveckling i landet. Nu har vi gjort en gemensam energiöverenskommelse i Alliansen där centern var de som hade modet av överge sin gamla stelbenta inställning till kärnkraft. Nu gratulerar vi centern till ännu en insikt som vi i Folkpartiet varit tydliga med under många år. Vi behöver euron!

3 kommentarer:

Anders Flanking sa...

Hej Mikael,
kul att du är engagerad i debatten.Tack för dina varma och vänliga ord när vi hade kommundagar i Skövde Hoppas att Erik Ullenhag har hälsat.
Jag röstade ja till euron. Däremot har jag stor respekt för folkviljan och att folket så entydigt sade nej 2003. Skall vi kunna ha tilltro till EU och demokratin så kan vi inte hantera folkomröstningar som det passar våra egna åsikter.
För bara ett par år sedan var det annat ljud i skällan. Då var kronan starkare och många såg vårt utanförskap i EMU som lyckat.Den här frågan kräver intellektuell hederlighet och att man därför sakligt går igenom vad vi under en tioårsperiod har vunnit och förlorat på att stå utanför.Svaren kommer inte att vara entydiga.
Centerpartiet har en pragmatisk inställning där vi är beredda att diskutera utvecklingen och göra en grundlig analys.Sedan kan vi gå vidare och se om en ny folkomröstning är aktuell.Vem som har haft rätt och fel beror mycket på vad man tittar på.Men frågan är för allvarlig för att bli offer för någon allmän hurtfriskhet.
När det gäller energin- så är jag glad över att våra fyra partier har varit beredda att göra en historisk kompromiss.Som alla kompromisser har alla fått ge och ta. Jag är glad att fp så tydligt ställer upp på att bygga energin på ett treje ben -det förnyelsebara och därmed bryta ett ensidigt beroende av kärnkraften och vattenkraften, att man inte längre vill ge statliga subventioner till kärnkraft, att man ser kärnkraften som en parentes,att kärnkraften skall bära mer av kostnaderna för försäkringarna att kommunerna skall kunna säga nej till uranbrytning, att vi nu ser torvbrytning som en förnyelsebar energikälla osv.
Våra partier har gjort en historisk insats för klimatpolitiken och för att rädda jobb.

Mikael Wendt sa...

Anders! Tack för din kommentar och dina synpunkter som är väl värda att beakta.

Hoppas inte du uppfattar min kommentar på annat sätt än att jag välkomnar en starkare svensk liberal mittpolitik. Skrev min kommentar i glädjeyra efter att ha tagit del av den artikel som meddelar inställingen till euron bland riksdagsledamöterna för centern.

Det krävs som bekant mer mod att ändra sin åsikt än att hålla fast vid den. Sådant tycker jag är beundransvärt och att vi behöver mer av i denna värld där sanningar och villkor förändras i en allt snabbare takt. Som alla beslut ska de naturligtvis grundas på argument framtagna genom ordentlig analys.

Jodå, Erik har hälsat och jag hoppas på att vi ska få många tillfällen att träffas och idka konstruktiva samtal framöver.

När det gäller energiuppgörelsen är jag helt enig med dig och glad över "de tre benen"!

Förstår det som att du trivs med din nya roll och vet att ditt arbete, liksom din person är upp-skattat i centern och Alliansen.
Än en gång tack för din kommentar och ha det riktigt gott!

cnab sa...

You scratch my back and I scratch yours....

Bäste Mikael och Anders! Vad har fått er att beteckna (FP) och (C) som LIBERALA partier? Sedan 2006 har ni bidragit till ett antal repressiva lagar (t.ex FRA, IPRED, Datalagrinsdirektiv m.m.). Liberaler tillåter aldrig avlyssning av medborgarna. Liberaler tillåter aldrig lagar som innebär privatpolis, t.o.m. med större befogenheter än statens poliser. Liberaler har respekt för grundlagen och för internationella konventioner om mänskliga fri- och rättigheter. Liberaler ljuger aldrig.

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv

    Bloggtoppen.se