onsdag 18 mars 2009

Karin och jag svarar i tidningen Dagen

Den 4 mars framför Anders Holmberg, Bollnäs, kritik mot oss. Dels för att vi engagerar oss i nomineringsgruppen Folkpartister i Svenska kyrkan i kyrkovalet och dels för att nomineringsgruppen deltar i kyrkovalet över huvud taget.


Vi, Karin och Mikael, kan bara svara för hur det fungerar i vår nomineringsgrupp. I vår grupp finns en mängd intresserade kyrkomedlemmar som står på kristen och liberal grund. Några är medlemmar i Folkpartiet, men det är inget krav. Vi har skrivit, diskuterat och antagit vårt handlingsprogram helt utan inflytande från partistyrelsen. Om liberaler som samtidigt är medlemmar i andra trossamfund väljer att engagera sig formellt, har vi inga problem med det.


För en positiv utveckling behöver vi återkommande reflektera över begreppen demokrati, delaktighet och politik. Det bör klargöras att inflytande, ansvarstagande och intresse för kyrkans organisation, lära, struktur och framtid inte står i opposition mot att vara genuint intresserad av evangeliet.

Snarare tvärtom - vi tror att Gud skapade världen i ett stycke, att man kan vara "fisk" och "blåklint" samtidigt, att alla är inneslutna i Guds kärlek och godhet och att människor som är intresserade av hela Guds värld inte behöver vara hotfulla för kyrkans framtid.

I en demokrati måste det finnas rum för synpunkter på hur demokratin fungerar, så också i den demokratiska Svenska kyrkan. Var och en får stå för det som han eller hon tycker och tänker. I vår kyrka finns drygt sju miljoner medlemmar och hur vi väljer att organisera vårt inflytande bestämmer vi själva.Att något slags system måste finnas, bör vi alla vara överens om. Några tycker att partiorganisationerna är bra strategiska, ideologiska och administrativa funktioner för att utöva medlemsinflytande. Några är inte alls intresserade av att kanalisera sitt samhällsintresse i politiska organisationer och då känns det inte naturligt att göra det heller i kyrkliga sammanhang.

Fisk är ingen släpjolle till det politiska partiet Folkpartiet Liberalerna, som Holmberg beskriver, utan en stolt racerbåt som smidigt styr genom kobbar och skär, blandar sin röst bland vågornas brus och fiskmåsarnas sång, och visar på Gud och en öppen folkkyrka som frimodigt fullgör uppdraget att sprida det glada budskapet om Jesus Kristus.

Karin Långström Vinge och Mikael Wendt
kandidater för Folkpartister i Svenska kyrkan i kyrkovalet 2009

2 kommentarer:

Cecilia Wikström sa...

Heja dig, Mikael!
Fantasktiskt med ditt engegemang och din entusiasm! Fortsätt så,
Cecilia Wikström

Mikael Wendt sa...

Cecilia!
Vad glad jag blir för dina uppmuntrande ord.
All lycka önskar jag dig i alla avseenden.
Med uppmuntran till varandra och den inneboende glädjen som finnnsi att agera för det goda i livet så kommer vi att nå lite längre dag för dag.
Tack igen!
Bästa hälsningar Mikael Wendt

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv

    Bloggtoppen.se