torsdag 5 augusti 2010

Burka i skolan = NEJ

Idag skriver Runo Johansson insatt och tänkvärt i denna fråga, liksom Gulan Avci och Niklas Frykman. Marie Söderqvist på Expressen skriver också om detta.

Intressant är att Ylva Johansson (S) tycker att förslaget från FP är bra, men bloggare på vänstersidan visar än en gång total passivitet när det gäller att stå upp för barns rättigheter att visa hela sitt ansikte, leka och leva fria från religionstvång (oavsett vilken religion som ligger bakom). Rädslan för att ta en debatt med Sverigedemokraterna lyser igenom.

Religion ska ge människor trygghet, men får inte vara ett hinder att delta i det civila samhället och religon är alltid underordnat våra civila lagar. Det står jag för!Jag tänker såhär:
Vi lever i ett öppet demokratiskt land. Ingen religion och dess tillämpning får någonsin sättas över de lagar som gäller i vårt samhälle.
Ingen man , kvinna, HBTQ-person ska i Sverige kunna tvingas att skyla sig med hänvisning till något enda argument.

Om vuxna, myndiga personer väljer att skyla sig ska det respekteras i privatlivet, men det fungerar inte i det offentliga öppna samhällets tjänst. Därför ska lärare inte bära burka eller niqab. Samma regler ska gälla för alla skolor, såväl kommunala som fristående.

Elever; barn i förskola, grundskola och ungdomar i gymnasiet, ska som en del av undervisningsmålen utvecklas i samspelet med andra. Här är avläsande av andras reaktioner i ansiktsuttryck en pusselbit som avsevärt begränsas redan om en del av ansiktet täcks.

Min inställning är att alla som lever i Sverige är "svenskar", precis som alla som lever i USA är "amerikaner".

Våra rötter (egna eller föräldrars ursprungsländer) är olika, men vi lever i ett och samma land. Det är helt och hållet vårt nuvarande gemensamma land, i detta fall Sverige, som sätter normer, lagar och regler för vad som gäller. Detta oavsett varför vi befinner här.

Det spelar ingen roll om du är kvinna eller man, infödd eller inflyttad, ung eller gammal. Det finns plats för dig, i ett öppet Sverige - där vi står upp för demokratin, alla människors lika villkor, jämställdhet och vuxna människors fria val - så länge de inte förminskar trygghet och möjligheter för andra individer

Andra som bloggat om FP:s förslag om slöjregler: Roger Haddad,Christermagister, Nina Larsson, Gulan Avci, Carina Boberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

5 kommentarer:

Ola Bandola sa...

Vad bygger du ditt påstående att Ylva Johansson skulle vara för Björklunds burkaförbud?

Ge gärna en länk till ditt påstående.

Mikael Wendt sa...

Ola,
tyckte mig höra det på radion, har jag fel ber jag naturligtvis om ursäkt för detta.
Min egen ståndpunkt påverkas ju inte av vad hon anser i frågan.
Vänligen
Mikael Wendt

Oskar sa...

Betyder det här att du är en sådan som tycker vi ska ha kepsförbud också?

Mikael Wendt sa...

Oskar, en keps som inte döljer ansiktet är inga problem.

Mikael Wendt

Anders sa...

Bara valfläsk, ni kommer inte att stå bakom detta ändå. De två tidigare valen har ni lockat med svenskatester o dyl, men inget händer.

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv