tisdag 15 december 2009

Sverigedemokraterna måste stoppas

"Liberalismen är inte en trosbekännelse eller uppsättning fasta löften, det är en grundläggande värdering som lever i våra tankar och våra hjärtan, en tro på människans förmåga att genom upplevelser, sitt förnuft och goda omdöme försvara rättvisa, frihet och broderskap för sig själv och sina medmänniskor".
Orden är John F Kennedys.
Liberalismen har genom den moderna historien burits fram av personer som bidragit till ett bättre samhälle och brutit ny mark - Selma Lagerlöf, Bertil Ohlin och Barack Obama för att nämna några få.
Lokalt minns vi Gustaf Wilhelm Sjöberg (1861-1927) i riksdagen kallad "Sjöberg i Skövde". Han var redaktör för Skaraborgs Läns Annonsblad 1896-1905 och liberal riksdagsledamot i andra kammaren 1912-1917. Han engagerade han sig främst för kvinnlig rösträtt och för införande av en invaliditets- och ålderdomsförsäkring.
Kreativa och ansvarsfulla liberaler har inte bara uppfyllt sina egna drömmar och förväntningar, utan också fungerat som ledstjärnor för hela mänskligheten redan under sin livstid.
I Sverige är det Folkpartiet som står för liberalismen. Vi vill riva hinder och avskaffa statligt tvångsförvaltande där enskilda företagare kan göra jobbet bättre.
Det liberala samhället är ett fritt samhälle och därför ett starkt samhälle. Dess styrka grundar sig på att fria människor tar enskilt ansvar och är beredda att solidariskt sträva efter att hjälpa andra att få bättre livsvillkor.
Det är därför vi liberaler ger vårt starka stöd till de internationella FN-insatserna i exempelvis Afghanistan.
Jag är stolt över att vara liberal och tillhöra Folkpartiet. Jag tackar mina föräldrar, lärare och andra vuxna som gav mig modet att utvecklas till en självständig individ.
Jag riktar ett varmt tack till mina vänner, vars stöd ger mig fortsatt energi i det politiska arbetet för grundläggande liberala värderingar.
Jag vägrar envist att stå vid sidan om och vara tyst när jag ser hur Sverigedemokraterna vill splittra Sverige och ställa oss människor mot varandra – när det vi behöver göra är precis tvärtom!
Liberalismen är välkomnande och öppen för alla. Vi ser varje enskild person som en resurs i arbetet för ett vänligare samhälle där framgång och omtanke hör ihop.
Vi har ett gemensamt ansvar för att frihet och sökande efter lycka är rättigheter som omfattar alla. Liberal individualism är därför oförenlig med egoism där man bara ser till sig själv.

10 kommentarer:

Josef Fransson sa...

Hej Mikael!
Jag hae en fundering som jag har svårt att släppa. Vem får kalla sig Liberal? En av mina största politiska förebilder är Ayaan Hirsi Ali (som svenska Fp faktiskt gav sitt demokratipris till 2005) Hon kallar sig, precis som du,för Liberal. Ändå är ni varandras motpoler, åtminstone vad det gäller islam, integration och värdefrågor. Hjälp mig gärna att förstå hur ni båda kan kalla er samma sak trots att ni tycks stå mil från varandra!

Mikael Wendt sa...

Josef!
Hej och tack för din fråga.
Ayaan Hirsi Ali tillhör idag AEI som är en neokonservativ tankesmedja i USA med förebilder som George W Bush, Paul Wolfowitz och andra republikaner av konservativt snitt.

Hennes aktiva agerande i att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter och ta avstånd för det hemska mord som Theo van Gogh utsattes för är beundrandsvärd.

I vilka avseenden vi står mil från varandra kan jag inte svara på. Du kanske kan ge mig ett exempel på det?

Vänligen, Mikael W

Josef Fransson sa...

"I vilka avseenden vi står mil från varandra kan jag inte svara på. Du kanske kan ge mig ett exempel på det?"

Till och börja med är hon anti-multikulturalist. Vidare är hon en av de allra tuffaste och mest kompromisslösa islamkritiker som den intellektuella eliten har att erbjuda. Hon ställer sig starkt kritisk till att migration skulle vara någon lösning på världens fattigdomsproblem och precis som du själv skrev så är hon en övertygad neokonservativ. I det svenska politiska systemet skulle hon sannolikt inte vara välkommen i något annat parti än Sverigedemokraterna!

Mina och hennes åskådningar och åsikter stämmer överens till nära 100 %. Kan du ge några exempel där du och hon skulle ha någon samhörighet?

Mikael Wendt sa...

Josef!
Okej, det ser inte ut som mina och hennes åsikter möter varandra alls.
Kallar hon sig liberal med de åsikterna så är det för mig mycket märkligt, men det står ju varje människa fritt att göra sin egen självbild.
Allt det du beskirver har ingenting med liberalism att göra.

Ingen liberal kan vara anti-multikulturalist, ingen liberal kan vara kompromisslös kritiker av någon religion, däremot av vissa politiska system som diktatur, talibanerna och andra extrema fanatismer.
Ingen jag känner har sagt att migration är lösning på någonting, men att hindra människor från att migrera är däremot ett brott mot mänskliga rätigheter.

En som delar Sverigedemokraternas värderingar och ställer sig posititv till den politiken är inte liberal.

Vänligen
Mikael

Josef Fransson sa...

Då tycker jag det var väldigt storsint av er att ge henne ert demokratipris, trots att hon är en sån där dummis som måste bekämpas för att begränsa hennes inflytande! ;)

Anonym sa...

Micke got PWNED! ;)

Mikael Wendt sa...

Josef!
Det hör ju till politiken att tala om vad man vill, vad man har för grundläggande värderingar, vad man inte vill och vill värderingar man motsätter sig.

Ha en bra helg!
Mikael Wendt

MrX sa...

Hej Mikael! Betrakta först följande text om liberalismen tagen från Svenska Dagbladet's kommentarsektion:

Liberalismens förstörelsetåg

Jag var liberal när jag var yngre, men jag har insett förstörelsekraften i denna floskelideologi. Liberalismen hånar kristna och vårt kulturarv, den är kulturrelativistisk, självisk, hyllar perversioner och droger etc. - allt under "personliga frihetens" och "fria valets" täckmantel. Liberaler tror att varje individ kan uppfinna kulturen på nytt varje generation genom att fritt plocka ihop från det globala smörgåsbordet - detta innebär i realiteten samhällsmoralens och kulturens upplösning!

Källa

Jag hävdar följande: Det gamla konservativa Sverige var kanske inte perfekt men liberalismens intåg, säg de senaste 50 åren, har varit förödande för samhället och samhällsmoralen. Den grova brottsligheten har exploderat; det råder kaos i den svenska grundskolan (i längden ett hot mot Sverige som industrination); det råder brist på god moral och familjevärderingar (tonåringar säljer sex via internet för att ha råd att köpa kläder och smink, skattepengar får finansiera pornografisk film, etc.); och så vidare. Jag förstår inte vad det är som är så bra med liberalismen. Hjälp mig att förstå! Kennedy's ord som du citerar är mest floskler från ett annat land och en annan tid. Och om du nu vill försvara liberalismen, kan du inte hitta en bättre förebild än kåtbocken JFK (ökänd för sina kvinnoaffärer)?

Jan Rejdnell sa...

MR X som givetvis är anonym, försöker belägga det med liberalismens fel att allsköns tillbakagång skett i samhället och därtill högre kriminalitet uppstått i liberalismens fotspår.
Moral och familjevärderingarna är inte vad de var för 50 år sedan. Tacka tusan för det. Ett samhälle i stillestånd är i tillbakagång. Alla har rätt att i ett fritt samhälle propagera för avd man anser är rätt och fel och vilka normer vi bör bygga vårt samhälle på. Bara konservatismen bevarar och bevarar och bevarar.-

Anonym sa...

Men om nu någonting funkar bra och kriminaliteten är låg.. Vill man inte bevar dig då? Nej, Mikael. Att stanna i tiden är inte rätt väg att gå, vad man bör göra är att sträva efter att utvecklas. Vi kan nu se att under dom senaste 50 åren har varit mer destruktiva för den västerländska civilisationen än MrX hinner förklara i sin korta kommentar. Liberlismen har inneburit förändringar - Inte förbättringar. Jag vill inte attackera dig personligen Mikael, en sådan hemsk människa vill jag inte vara. Men tänk på dina medmänniskor. Följderna av den till synes goda Liberalismen är brutalare än du kan föreställa dig.

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv