fredag 18 september 2009

Ett ledsamt NEJ till de ensamkommande barnen

Nästan hälften av de barn som kommer ensamma till Sverige flyr från krig.
Vart åttonde barn har utsatts för tortyr, prostitution och tvångsarbete.
Gemensamt för dem alla är att de tillhör en av de mest utsatta grupperna i vårt land.
Flera hundra barn bor, i väntan på att få komma till en trygg familj, på stora institutioner i ankomstkommunerna Solna, Sigtuna, Mölndal och Malmö.
Nu är det så att staten betalar full ersättning för varje barns kostnader, plus en halv miljon i bonus, till varje kommun som tar sin del av ansvaret i denna humana och solidariska samhällsinsats.
Jag upplever det som en medmänsklig skyldighet att ge skydd åt människor som tvingats fly för sina liv. Därför yrkade jag nyligen i kommunstyrelsen att Skövde kommun snarast skulle kontakta Migrationsverket för att ingå avtal om ett organiserat mottagande av asylsökande, ensamkommande barn och ungdomar.
I kommunstyrelsen finns 13 ledamöter: M (3), C(2), FP(1), KD(1), S (5) och V (1). Inte en enda ledamot från något annat parti gav stöd till mitt yrkande.
Beslutet blev istället att Skövde säger nej till ensamkommande barn och att det ska utredas om det kan finnas bättre möjligheter i framtiden...
Ibland känns det extra ledsamt att kämpa för de mest utsatta i samhället.

5 kommentarer:

-DES- sa...

Fick du inte sagt det du ville säga i ditt tidigare inlägg om ämnet (Vad är orden värda? 3 september 2009

Ni har tagit ett beslut om att inte ta emot dessa barn - att du inte passade på då, när beslut skulle tas att påverka dina alliansvänner istället för att upprepade gånger skriva om det på din blogg. Vad är det du söker sympati för? eller är det bara vanligt folkpartist hyckleri?

Vad är DINA ord värda?

Mikael Wendt sa...

-DES-
Jag har vid upprepade tillfällen genom den poltiska beslutsprocessend försökt att påverka i denna fråga - tyvärr utan resultat
Det är vad jag skriver om och delat med mig om.
Uppmärksamt av dig!
Trevlig helg!

Anonym sa...

Det där med ensamma barn som kommer hit är bara en bluff.

Familjerna skickar in ungen hit först och alla ska tycka synd om ungen. Sen "råkar" restan av familjer dyka upp och familjen kan bli återförenad och kan bli försörjd livet ut på svenskarnas skattepengar.

Mikael Wendt sa...

Anonym,
det är troligt att på samma sätt som våra sjukförsäkringar och a-kassor har utnyttjats på fel sätt genom åren av enstaka människor så är det troligen några som gör detsamma för att få ett bättre liv i Sverige än under livshot i sitt ursprungliga hemland.
Däremot så är det rent av klumpigt och fullständigt ogrundat att alla (flertalet) skulle bluffa.
Det tyder bara på att du inte säter dig in i frågorna innan du uttalar dig.
Men vi är överens om att inga skyddssystem ska undangå noggrann kontroll för att minska fusket till ett minimum.
Ha en bra helg
Mikael Wendt

Anonym sa...

Att inte ni politiker fattar att ni INTE representerar folkviljan. Vi vill inte ha hit fler invandrare, vi tar emot klart mest inom EU, det kan vara hur behjärtansvärt som helst, men vi har inte möjlighet längre, gränsen är nådd... men ni politiker sitter ju inne med ett bättre och mer "rätt" vetande...suck. En röst på SD blir det för mig, "etablissemanget" behöver en fet spark i röven

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv