lördag 12 mars 2011

Melodifestival - och vinnaren är...

Ikväll är det final på Globen i Stockholm. Vinnaren av 2011 års melodifestival ska utses. Svenska folket telefonröstar. Det innebär från början att resultatet inte återspeglar vad svenska folket tycker eftersom benägenheten att telefonrösta varierar mellan kön, åldersgrupp, etniskt ursprung, utbildningsnivå och ett flertal andra aspekter.
Så vad vi får är ett resultat som visar vad de som ringer in tycker, men som vi samtidigt vet inte alls återger vad "Sverige" tycker.
Om det är bra, dåligt, okej eller helt ointressant finns det lika många svar på som antalet personer du frågar.

Jag hoppas att det blir ett bra underhållningsprogram, att varje medverkande solist och artistgrupp lyckas genomföra sitt nummer så som de har planerat, att vi slipper allt för mycket falska toner och missade kameravinklar.

Personligen tycker jag det är bra att åtminstone två låtar framförs på svenska, att det finns ett par klassiska schlagers och konstaterar att kvaliteten på finalfältet varken är sämre eller bättre än på den tiden då uttagningen av vilken låt som skulle representera Sverige i Eurovision Song Contest genomfördes direkt under en kväll.

Plusset med den nuvarande utformningen är väl störst för branschen som kan exponera fler artister genom deltävlingarna och att vi får fler schlagerkvällar i svensk TV - om det är vad vi vill ha...

Jag håller tummarna för G:sons låtar.

Korta kommentarer om låtarna och länkar till SVT där du kan se och lyssna på dem:
Danny Saucedo - In The Club - snyggt nummer, bra framfört och fartfyllt, ingen låt man sjunger med gitarr på stranden, kommer inte att vara ihågkommen alls om ett par år. Kortaste låten i årets final bara 2.45 används av de tillåtna 3 minuterna - ändå hinner den uppfattas som tjatig!
Swingfly - Me And My Drum - bra refräng, inte alls mitt val av musikstil, en stark outsider som faktsikt överskrider tidsgränsen och landade på 3.03 i deltävlingen.
Sanna Nielsen - I'm In Love - bra sångerska, bra låt, kanske något för strömlinjeformad, placerar sig beroende på hur väl Sanna landat i låten och kan leverera trygghet och värme genom TV-kamerorna ikväll - 3 minuter exakt
Brolle - 7 Days And 7 Nights - leder tankarna till "Las Vegas" som Martin Stenmarck tävlat med för Sverige med utan större framgång och det är väl ingen idé att upprepa mindre lyckade koncept? Känns som den hör hemma mer på scenen under "Ladies Night" än på Melodifestival.
Eric Saade - Popular - jag förstår populariteten, men tycker själv att "Ring my bell" med Lili och Sussie kändes fräschare när den kom än vad kopian gör nu år 2011. 3 minuter flickidol som gör ett bra jobb. Förståeligt farvorittippad, men kanske Danny och Eric tar ut varandra...
The Playtones - The King - en låt som gör att jag går och hämtar mer popcorn, kaffe eller löser Sudoku. Helt enkelt något som inte alls faller mig i smaken.
Linda Bengtzing - E det fel på mej - garanterat en svensktoppsetta, stor hit för Linda!Hon lär få sjunga denna många gånger under de kommande årtiondena som ligger framför henne som Sveriges nästa "Lill-Babs" - nu när Lotta Engberg är mer programledare än scenartist. STIM-klirr för G:son - grattis!
Nicke Borg - Leaving Home - bästa refrängen av alla låtar i årets tävling. Kanske jag därmed skulle tippa den som vinnare, men det vågar jag inte tro på. (Men vem vet...)
The Moniker - Oh My God! - Daniel (The Moniker) är bra, jag gillar 60-talsretro, men just detta är lite för hurtfriskt för att jag ska ta till mig låten som helhet. Snyggt nummer!
Sara Varga - Spring för livet - startnumret är ett plus, låten är bra, Sara sjunger helt okej, väldigt svenskt nummer - jag gillar den. Vinner troligen inte.

Ha en trevlig kväll!

Inga kommentarer:

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv