torsdag 28 januari 2010

Klartext behövs

Vi lever i ett land där ingen person ska skyla sitt ansikte av några skäl.

Öppenhet, fria val på alla nivåer och tryggheten i att vi ser varandra är viktiga.

Inslag i alla religioner som går på tvärs med våra grundläggande värderingar och de mänskliga rättigheterna måste vi ta strid emot.

De inslagen är uttryck för förtryck och fanatisk styrning/kontroll och inte något som har med religion och inre trygghet att göra.
Klartext krävs nu från våra rikspolitiker.

11 kommentarer:

Mikaela H B sa...

"fria val på alla nivåer" men inte få vara fri att man täcker sitt ansikte? Låter lite konstigt.

Jag själv tänker aldrig täcka ansiktet men ditt (och många andras) resonemang om förtryck och frihet krockar. Med frihet ska man få bära vilka kläder man vill så länge ingen annan blir lidande, och förtryck kan det lika gärna vara att bära kortkort och string för att passa in i normen.

Att påstå att heltäckande slöjor är förtryck är fördomar. Det finns de som blir tvingade, men tänk alla småflickor som tvingas pga grupptryck att bära kläder likt en prostituerad.. Hemskt.

Ska man inte ta bort ALL förtryck i så fall?

Mikael Wendt sa...

Att vara liberal är att vara demokrat, att ta ansvar och stå upp för grundläggande liberala värderingar och de mänskliga rättigheterna.

Mikaela H B sa...

Mikael, Tyvärr men den där meningen tycker inte jag svarar riktigt på min kommentar.

Att stå upp för de mänskliga rättigheterna tycker inte jag innebär att man förbjuder olika kläder, förbjuder folk att följa sin tolkning i sin religion på sitt eget sätt så länge det är fredligt, och att denna grejen för att öka de mänskliga rättigheterna (ta bort ett klädesplagg pga några som blir tvingade) inte gäller alla som tvingas bära specifika kläder tycker jag är idioti.

Jag personligen tror inte att niqab och burqa är viktigt men jag tycker att det är oerhört viktigt att samma villkor gäller för alla. Ska den bort, så ska allt som förtrycker bort. Dvs mode exempelvis. Ständigt grupptryck i skolorna. Anpassar man sig inte så står man lätt ensam och utanför.

Sedan så blir det nog så att de som faktiskt blir tvingade att bära den stannar då hemma istället för att gå ut. Man måste få ut dem i samhället, inte stänga in dem mer.

Josef Fransson sa...

Innebär detta blogginlägg att du är positiv till någon form av lagstiftning mot Burka och Nikab? Du pratar så mycket, Mikael, utan att egentligen säga någonting! Står du för något överhuvudtaget utom massa intetsägande floskler? Hur vill du omsätta dina vakra ord i lagförslag?

Josef Fransson sa...

Hehe... lite ironi att rubriken på ditt inlägg lyder "Klartext behövs"! :D

Mikael Wendt sa...

Josef!
Fler lagar löser ingenting. Tillämpning av de vi har är viktigare. OCh ta bort massa verkningslösa lagar.
Vänligen
Mikael Wendt

Mikael Wendt sa...

Josef och Mikaela
Bra läsvärt tips:
http://karinlangstromvinge.blogspot.com/2010/01/burkan-i-en-demokrati.html
Mikael Wendt

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Man skall kunna se ansiktet på de personer som uppehåller sig på offentliga platser.
Skam vore väl annars.
Tack Frankrike, som är ett modernt land i motsats till Sverige och alliansens vacklande i denna fråga.
Nu vet vi hur vi skall rösta.

Ej allians med varken Måna Låna eller Mikaels allians

Benji sa...

Jag håller helt och hållet med dig. Tycker att våra (höger) politiker borde ta tag i frågan och diskutera burka och dylikt. Även invandringspolitiken bör diskuteras tycker jag.

För övrigt, kul att se att du är aktiv på facebook också. Jag försöker också att engagera folk och framför allt se till att rösta (helst rätt också)

/// Benji
http://benjisblogg.wordpress.com/

Benji sa...

Jag tycker att alla ska få bära vilka kläder de vill. Total frihet. MEN om man väljer att klä sig på ett speciellt sätt som kanske inte är legitimt enligt majoriteten, då kan man heller inte ställa krav på motparten. Jag tänker mest på de som bär burka och liknande och tycker att det är konstigt att de nekas vissa jobb. Fritt val, väljer man att stå utanför samhället, då får man ta konsekvenserna av det. Samma sak gäller den som har 3000 piercingar i ansiktet, inte får den personen sitta i kassan tex.
/// Benji
http://benjisblogg.wordpress.com/

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv