söndag 13 april 2008

Rädda våra gröna lundar

Bra artikel i dagens SvD om grönytorna i Stockholm. Livskvalitet blir intressant och tydligt i denna artikel. Miljöaspekterna är tydliga och det finns många fler bra skäl att bevara Sverige och Stockholm som en grön, modern nation.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Nu hänger jag inte riktigt med i vad du säger. Först "rädda våra gröna lunder", sist att vi måste bevara det gröna, men därimellan att det är ett bra inlägg som tydligt arumenterar mot att bevara all grönplättar. Vilket vare du ville?

Dock har du rätt i att det är ur miljösynpunkt viktigt att inte bevara alla dessa gröna avgränsningar som mest agerar som skiljeväggar.

Anonym sa...

Det känns inte riktigt som att artikelförfattaren, eller intervjuobjekten för den delen, var särskilt hårdföra vad gäller att bevara de grönområden som gör Stockholm så mycket mer levande än många andra stora städer.

Sedan är det givetvis tragiskt att väva in "människomöten" som ett argument för exploatering, precis som att alla vill/skulle träffas mer invandrare och svenskar emellan. Mycket skitsnack för att få bygga mer på stadens lungor.

Oskar Gudéhn sa...

Thrix, angående följande:
"tragiskt att väva in "människomöten" som ett argument"...

Läs 'the production of space' av Lefevbre angående exploatering och 'människomöten'.
Snårig bok (jag har inte tagit mig igenom hela) men bra om exploatering och urbanism.

gardebring sa...

Thrix: Grönområdena i Stockholm gör den klart mindre levande än många städer. Tätheten är alldeles för låg och barriärerna för många för att staden skall fungera som en bra och urban miljö. En stad är en stad. Landet är landet. Stockholm är något slags mellanting och fungerar som ingetdera. Faktum är att boende i innerstaden (som ju också nämnds i artikeln) använder sina grönområden i avsevärt större utsträckning än de som bor i förorterna. Enligt andra undersökningar inte bara använder de sina grönområden mer utan upplever också att de har tillgång till mer grönområden, trots att de rent fysiskt är mindre.
Själv bor jag i "stadsdelen" Gärdet.
Vistas jag någonsin på ladugårdsgärdet? Nej. Det är ett blåsigt fält. Vistas jag i stadsparken Tessinparken? Japp! Jag handlar gärna en glass och sätter mig på en bänk och njuter av solen och de flanerande människorna.

Du pratar om exploatering. Som jag läste någonstans:
"A greedy developer built your home".

Exploatering är för mig något positivt, så länge det görs på ett stadsmässigt, och därför miljövänligt, sätt.

Alternativet är att spara alla gröna kilar och bygga mer utspridd och transportberoende sprawl. Knappast en bra lösning för miljön, eller hur?

Anonym sa...

Herregud, "liberal humanist"?? Ondskefull bostadsrättsinnehavare låter det som. Att prata om stadens lungor i en småstad som Stockholm är direkt skrattretande. Om vi åtminstone bygger ut de värsta grönområdena från innerstaden och utåt så kanske det till slut blir en stad av nordisk rang.

Nyköping = Stockholm South LOL

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv

    Bloggtoppen.se