fredag 24 oktober 2008

FN-dagen ska firas

Vi FN-vänner vill att Sverige fungerar som en förebild för andra länder när det gäller vårt globala ansvar. Vi ska delta i olika former av insatser för en bättre värld och vi ska bidra till, och kritiskt granska användandet av, ekonomiskt bistånd.

Världens länder enades år 2000 om åtta millenniemål att uppfylla till år 2015:
halvera fattigdomen
både pojkar och flickor ska få gå i grundskola och kunna slutföra utbildningen
öka jämställdheten och förbättra kvinnors ställning
minska barnadödligheten med två tredjedelar
minska mödradödligheten med tre fjärdedelar
stoppa spridningen av hiv/aids, malaria och tuberkulos
ländernas politik ska grunda sig i en miljömässigt hållbar utveckling
ett globalt partnerskap för utveckling! De rika ländernas ansvar för millenniemålen.

FN varnar i sina rapporter för att klimatförändringarna, och att vi förstör våra ekosystem, innebär att tillgången till dricksvatten (färskvatten) minskar drastiskt. Miljöhoten blir på det sättet också det största livsmedelshotet. Utan färskvatten och levande ekosystem kan vi inte producera mat till världens befolkning – till dig, mig och alla andra.

Söder om Sahara har utvecklingen nästan stått stilla sedan 1990. 44 procent lever i extrem fattigdom. Ett utav de mål som världens länder enats om är att fattigdomen ska vara halverad till år 2015. Med nuvarande takt kommer 38 procent fortfarande att leva under mycket svåra förhållanden och i djup fattigdom. Det kan vi inte acceptera, vi behöver påverka Förenta Nationernas medlemsländer att handla målmedvetet för en halverad fattigdom och leva upp till sina löften.

Att ändra riktning är aldrig försent, men att stoppa huvudet i sanden och låtsas som det regnar kommer aldrig att leda till utveckling. Att du och jag ställer upp och tar vårt ansvar för miljön, alla barns rätt till utbildning och alla människors rätt till ett mänskligt liv gör skillnad.

Med dessa ord inleds FN-stadgan:
VI, DE FÖRENADE NATIONERNAS FOLK, BESLUTNA
• att rädda kommande släktled undan krigets gissel, som två gånger under vår livstid tillfogat mänskligheten outsägliga lidanden,
• att ånyo betyga vår tro på de grundläggande mänskliga rättigheterna, på den enskilda människans värdighet och värde, på lika rättigheter för män och kvinnor samt för stora och små nationer
• att skapa de villkor, som äro nödvändiga för upprätthållande av rättvisa och aktning för förpliktelser, härrörande ur fördrag och andra källor till den internationella rätten,
• att främja sociala framsteg och bättre levnadsvillkor under större frihet.

Bli medlem i Svenska FN-förbundet, lokalföreningar finns i de flesta kommuner.
Vår uppgift är att kritiskt granska FN:s verksamhet så att den blir bättre och sprida budskapet om att vi kan skapa en bättre värld för alla – och det måste ske gemensamt. Vi, de förenade nationernas folk säger: - Du är välkommen och du behövs!

Inga kommentarer:

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv

    Bloggtoppen.se