tisdag 18 november 2008

Ja till Lissabonfördraget

På torsdag ska riksdagen säga ja till Lissabonfördraget. Det innebär ett rejält lyft för demokratin inom EU. Det tragiska är att det inte kan börja gälla nu direkt pga av att Irland röstat nej. Allra värst är det när Irländarna enligt valundersökningar röstade nej pga missnöje med den egna regeringen och inte för att de hade sakkunskap om fördraget. Folkomröstningar är mycket tveksamt som demokratiskt instrument...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Die Führerschaft vågar ju inte underställa denna viktiga frågan det svenska folkets avgörande.

Det skulle bli ett rungande NEJ och detta vet Regeringen!

Heder åt Irländarna!

Anonym sa...

Hur på för vis innebär Lissabonfördraget ett lyft för demokratin? Jag kan se en rad punkter som pekar i den motsatta riktningen.

* Sverige inför Euron, vilket gör att vi får mindre inflytande över vår egen ekonomi.
* EU kan ingå avtal som blir tvingande för medlemsstaterna.
* Sveriges alliansfrihet försvinner, och vi förlorar möjligheten att välja våra allianser.
* EU:s språkliga segregation gör att folkrörelser får svårare att mobilisera.
* EU:s byråkrati är mer invecklad och opaque än Sveriges och, så vitt jag vet, andra EU-länders.
* EU-kommissionen, som inte är folkvald, har veto över vad det folkvalda parlamentet beslutar.

Sist men verkligen inte minst har det här tigits ihjäl av regeringen, riksdagen och media. Vi har inte haft någon folkomröstning. Allt har skötts över våra huvuden. Är detta ett smakprov på EU:s nya demokrati?

Mikael Wendt sa...

Mattias: Jag har läst hela Lissabonfördraget, vilket jag utgår från att du gjort också. Förmodligen har vil olika ingångsvärden när vi läser det. Jag är mycket EU-vänlig i min grundinställning, främst ur perspektivet att EU är ett välfungerande fredsprojekt. Som svar på din fråga hänvisar jag till Seriges EU-minister Cecilia Malmströms sida. Ta del av informationen kring 10 av de vanligaste myterna om EU.

Anonym sa...

Tack för att du svarar.

Då du och jag är olika personer är det troligt att vi har olika utgångspunkter. Jag är också EU-vänlig i grunden. Ett samarbete inom Europa är önskvärt. Däremot menar jag som synes att det finns saker att önska hos EU av idag - inte minst i demokratifrågan.

Du refererar mig till Cecilias fördomslista, men den bemöter inte någon av mina punkter. Hennes punkt 6 bekräftar min punkt om förlorad alliansfrihet och alliansvalfrihet. Jag vet inte om du menar att hennes punkt 5 (fördragets kap 14) skulle bemöta mitt argument om överstatligt slutna avtal (kap 10). Jag har tydligen inga vanliga fördomar om EU.

Det sagt menar jag att du överhuvud taget inte bemött en enda av mina punkter, så frågan kvarstår: Hur på för vis innebär Lissabonfördraget, givet sagda punkter, ett lyft för demokratin?

Mikael Wendt sa...

mattias: första skälet:
Ökad makt för EP.

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Bloggarkiv

    Bloggtoppen.se